Gustavsson: Palliativa avtal alltid individuella

LINDESBERG. Runt om i Sverige beskrivs just nu situationen på landets äldreboenden och där så kallade palliativa avtal automatiskt getts till äldre med covid-19 och ibland kollektivt.

-Ett palliativt avtal är alltid individuellt och ges alltid efter en läkares bedömning, säger Madde Gustavsson, socialchef i Lindesberg.

Hanteringen av äldre på så kallade särskilda boenden debatteras flitigt just nu. Så kallade palliativa avtal har på sina håll getts till alla med konstaterad covid-19, ett avtal som inneburit att den gamla och sjuka får stanna på sitt äldreboende för lindrande insatser istället för att få vård på sjukhus.

-Vi har läkare kopplade till våra boenden och läkarna känner därför alla patienter, säger Madde Gustavsson. Ett palliativt avtal är alltid ett individuellt beslut fattat av en läkare. Vi har inte gett några palliativa avtal kollektivt.

Madde Gustavsson vet inte hur många palliativa avtal som getts sedan Coronan och covid-19 började härja.

-Nej, den siffran har jag inte, men jag har pratat med medicinskt ansvarig sjuksköterska idag och hon känner inte igen sig i det som diskuteras i media just nu.

Madde Gustavsson säger också att det finns de brukare som har ett palliativt avtal som förts till sjukhus för vård.

-Ett palliativt avtal handlar om att lindra smärtan vid livets slutskede.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.