Hällefors bäst på fiberanslutning i länet

BERGSLAGEN. Post- och telestyrelsens mobil- och bredbandskartläggning för 2017 visar att Hällefors är bäst i Örebro län på fiberanslutning med hastighet över 100 Mbit/s. Skillnaderna i Bergslagskommunerna är dock stor.

Närmare 73 procent av hushållen i Örebro län har tillgång till fiber, men skillnaderna är stora mellan Hällefors, som är bäst, och Lindesberg, som är sämst. Samtidigt som Hällefors har 82,3 procent av hushållen anslutna är motsvarande siffra för Lindesberg endast 45,87 procent. I hela Sverige ligger Örebro län på sjätte plats och snittet för hela riket är 72,36 procent.

– Bredbandsfrågan är oerhört viktig för att kunna utnyttja möjligheterna med dagens och morgondagens digitala tjänster. Att vi behåller en så god placering i landet är bra men det återstår fortfarande mycket arbete för att nå de högt ställda regionala och nationella målen. Att regeringen har avsatt mer medel för bredbandsutbyggnaden är något vi ser väldigt positivt på, säger regionrådet Mats Gunnarsson (MP) i ett pressutskick.

Tillgång till fast bredband via fiber eller fiber-LAN i 24i-området

Hällefors                           82,30 procent

Nora                                   76,29 procent

Ljusnarsberg                    69,46 procent

Lindesberg                        45,87 procent

Att vissa kommuner är till ytan stora och med många landsbygdshushåll påverkar naturligtvis siffrorna, men sammanställningen visar att det finns mycket att göra, inte minst i Lindesberg. Vissa projekt pågår och kommer att visa sig i framtida mätningar.

När det handlar om landsbygden är Nora den kommun som står för den största ökningen på 11,13 procent och Nora är också den kommun som har störst tillgång till snabbt bredband utanför tätorterna.

Tillgång till fast bredband om minst 100 Mbit/s – utanför tätort och småort

Nora                                   39,11 procent

Hällefors                           29,00 procent

Ljusnarsberg                    23,84 procent

Lindesberg                        13,12 procent

2 Comments

  1. Det viktigaste måste vara få fibertillgången på landsbygden. I tätorterna (inom 50-skyltarna) finns det 4G. Ju längre från masten desto lägre hastighet. När många tar mobilt bredband så sjunker hastigheten drastiskt. Bygg ut på landet så att unga familjer kan bo där. Vi äldre kan flytta till tätorterna. 5G? Nej! Kommer inte hit.

  2. Så här inför valet borde det vara lämpligt att påminna om hur beslutet togs, och av vem, att Lindesberg inte skulle följa Hällefors upplägg för utbyggnad!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.