Hällefors vann första derbyt mot GSK

GULDSMEDSHYTTAN. Hällefors IK gjorde det ingen trodde och vann fredagens derby mot Guldsmedshytte SK – i Råsshallen.

Matchen slutade 1-4 (0-0, 1-1, 0-3).

– Vi måste lägga vår energi på det vi kan påverka, säger GSK-tränaren Kent Svensson efter matchen. Den frustration vi känner just nu måste vi ta med oss till Hällefors i morgon och vända till positiv energi.

Den som såg de första fem minuterna av fredagskvällens match mellan Guldsmedshytte SK och Hällefors IK i Råsshallen hade nog kunnat satsa den egna villan på en GSK-seger. De flesta är dock klokare än så och förmodligen glada över att ha tak över huvudet även i morgon.

GSK kom ut till matchen som en flock frustande lejon och fullkomligt utklassade HIK under matchen kanske första tio minuter och hade ett konstant tryck utan att gästerna ens fick låna pucken.

Men Hällefors var smarta. Tog skiten i egen zon utan att satsa speciellt mycket energi framåt till en början. Efter tio minuter hade lejonen förvandlats till lodjur och efter en kvart återstod en kull kattungar, synbart trötta.

GSK spelar ett spel som förmodligen passar mot en motståndare som snabbt vill vända. Man dumpar pucken i alla tänkbara lägen, men hade den här kvällen inte spelarmaterial som orkade åka på dumpningarna, än mindre göra något vettigt när man väl fick chansen. HIK hade folk kvar i egen zon och de flesta attacker blev ganska enkelt avvisade.

– Vi ägde ju den första delen av den första perioden, säger Kent Svensson. När vi inte får dit pucken slutar vi lite att tro på vår spelidé och då tar sig Hällefors in i matchen, och gör det bra.

Matchen utvecklades förstås i den riktningen och i den tredje blev det både High Chaparall och ett avgörande från gästernas sida. Efter varsitt mål i den andra perioden drog tvillingarna Daniel och Joakim Olsson Fromell på sig varsin utvisning – samtidigt – i mitten av den tredje och HIK kunde göra 1-2 i spel fem mot tre. I spel fyra mot fem efter 1-2-målet drog GSK-spelaren Andreas Arvidsson på sig ytterligare en utvisning och HIK kunde göra 1-3.

Efter HIK:s tredje mål blev det mest domarens match, och i matchens slutskede kunde HIK göra 1-4 sedan GSK tagit ut målvakten.

-Vem som helst på läktaren kan vara med och vinna som ett lag, säger Kent Svensson. Men vi måste också kunna förlora som ett lag och därför får vi nu tjura ihop, äta och åka hem och sova för att i morgon förnedra Hällefors på samma sätt som de förnedrade oss på idag.

I morgon är det dags för returmatch i Mer El Arena i Hällefors klockan 17.00.

Mål GSK: Max Wigerskog.

Mål HIK: Josef Henriksson, Markus Gustavsson, Tobias Nikitin, Martin Valegren.

Banner

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.