Håller tummarna för rekonstruktion

NORA. Utan att för närvarande kunna göra något håller såväl Nora kommun som kommunens bolag Norabostäder och Nora Fastigheter tummarna för en lyckad rekonstruktion av Bergslagens Destilleri.

– Vi får nog helt enkelt vänta och se vad man kommer fram till, säger kommunchefen Jan Norlund.

Rekonstruktionen i Bergslagens Destilleri i Nora kunde kanske ha börjat bättre. Bolaget hade en önskan om en rekonstruktör, men tingsrätten ogillade denne och valde istället en annan. Men rekonstruktionen är påbörjad och de tolv företag som har fordringar på Bergslagens Destilleri har kallats till ett borgenärssammanträde under nästa vecka.

Bland dessa fordringsägare finns Nora kommun.

– Men vad jag vet handlar detta bara om en mindre summa, säger kommunchefen Jan Norlund.

Däremot håller samtliga aktörer i Nora tummarna för att rekonstruktion ska lyckas. Nora Fastigheter har renoverat fastigheten för minst 21 miljoner kronor och en hel del av renoveringen är specialanpassad för Bergslagens Destilleri.

– Jag hoppas verkligen att rekonstruktionen lyckas, säger Nora Fastigheters VD Jeanette Berggren. Annars blir det konkurs och vi har lokaler att hyra ut.

Nora Fastigheter har ingen fordran, men har däremot gett Bergslagens Destilleri kredit på hyrorna under återstoden av hösten.

– Det handlar om en kredit som vi tar igen efter årsskiftet, säger Jeanette Berggren. Det är alltså ingen rabatt.

Om rekonstruktion misslyckas kan Nora Fastigheter hamna i svårigheter. Blir man stående med outhyrda lokaler kan de delar av renoveringen som specialgjorts för whiskyverksamheten tvingas omvandlas till kostnader – som direkt påverkar bolagets resultat.

– Vår förhoppning är nu att rekonstruktionen lyckas, säger Berggren. Vår plan B är annars att vi kan hyra ut till ett eller flera företag utan allt för stora anpassningar på fastigheten.

Grythyttan Whisky har inofficiellt sagt sig vara intresserade, men obekräftade uppgifter talar även om att Spendrups har visat intresse för den affärsidé som Bergslagens Destilleri haft.

– Det finns intressenter, säger Jeanette Berggren. Det är en spännande affärsidé och vi hoppas i så fall på ett företag med både en bra kassa och en bra kompetens.

3 Comments

  1. Klart alla håller tummarna( norabostäder, och kommun) dom vill ju ha igen sina pengar. Och stackars norabostäders hyresgäster som får hyreshöjningar om detta inte går vägen.

  2. Jag var på nya Puben igår ”Lördag” helt klart bästa Puben i Nora dit kommer jag gå ofta TUMMEN UPP!!

  3. Kredit betyder; uppskov med betalning alternativt
    lån.

    Hyresskulderna,omvandlar man till kredit, under pågående ”rekonstruktion”. Säkert i någon ”gråzon”.
    Men fort gick det.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.