Hemkäre Mats ställer ut hos Sandbergs

NORA. Ikväll klockan 18.30 öppnar portarna för en ny glasutställning hos Sandbergs i Nora. Utställare den här gången är Mats Jonasson från Målerås Glasbruk i Småland.

– Det är inte så ofta som jag är ute så här, säger Mats Jonasson timmarna innan vernissagen.

Helst är Mats Jonasson hemma i Målerås och jobbar, men någon gång ibland dyker han upp på en vernissage för att berätta om sin glaskonst.

– Jag jobbar med kristall och gjutjärn, berättar Jonasson. Och jag jobbar med ett djup i mina saker.

Mats Jonasson är inte typen som skulle kunna jobba som försäljare direkt. Tvärtom tonar han nästan ned storheten i sin glaskonst.

– Det viktigaste att känna till när man jobbar med glas är vad man inte kan göra, säger han.

Och Mats Jonasson kan sina gränser. Han står bakom formgivning, gjutformstillverkningen och den gravyr som sedermera har gett honom ett namn, inte bara i Sverige. Hans konstverk har en stil som ingen annan och han är idag en viktig del av Målerås Glasbruk.

Han berättar om de olika tekniker han arbetar med och avslöjar att en gjutform kan kosta uppåt 40000 kronor innan han ens har gjutit sin första kristall.

– De här är gjorda i både kristall och gjutjärn, säger han och pekar på några vackra och spännande objekt. Där kan jag styra tekniken ganska bra, men när jag gör mina graaler handlar det om total improvisation.

Mats Jonasson pratar inte gärna om hur lång tid det tar att göra en pjäs, men det är enkelt att förstå att tidsåtgången är stor.

– Jag är inte så noga med tiden, säger han. Vad spelar det för roll om det tar två timmar eller två dagar. Sådan är jag. Ska man räkna tid måste man också räkna in mitt grubbel innan jag ens har börjat. Och grubbel tar tid.

Utställningen med Mats Jonassons glaskonst har vernissage ikväll klockan 18.30-21.00 på Sandbergs Bosättningsaffär i Nora.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.