Hermansson: Tänkt till – tänk om – tänk rätt

INSÄNDARE/DEBATT. Noras bandystolthet Nitro/Nora BS hadårsmöte den 17 maj och i ett debattinlägg sammanfattar klubbens ordförande Curt-Eric Hermansson huvuddelarna på årsmötet. Läs debattinlägget här.

Ett återgivande av – tankar – funderingar – synpunkter – vad håller på att ske?

Försättandet av Karlsängs IP AB i konkurs är inte mycket att säga om –likviditetsproblemen blev för svåra att bemästra om man tittade framåt – någon hjälp från kommunen stod a ej att få.

Konsekvenserna av det hela desto värre. Med kommunens inställning att intehjälpa till drabbar såväl skolungdom som allmänhet, en mängd barn och sist men inte minst Nitro/Nora BS bandyverksamhet.

Mötet frågade sig också – varför vill inte kommunledning tillsammans med Nitro/Nora BS diskutera – hur kan vi gå till väga för att få ner driftskostnaderna – varför.

Den PR föreningen gett kommunen borde väl betytt något. Utan föreningen försvinner ju också en del affärsmässiga arrangemang – även detta ett mått av PR.

Kommunen tycks nu ha bestämt sig för att köpa isanläggningen av konkurs- förvaltaren – jättebra – tyckte alla tills man fick reda på att den skulle demonteras.

När man sedan fick höra förslaget att anlita en konsult för att finna underlag vadman skall göra av området. Kanske konsulten finner att isbanan borde ha varit kvar. Svara den som kan.   

Ett av våra kommunalråd går ut i massmedia och säger ”Bandyn har fyllt en viktig roll i kommunen under lång tid” för att i nästa andetag förkunna – Nu hoppas vi förstås att bandyklubben ändå kan hitta möjligheter att fortsätta utöva sin sport.

Årsmötet förundras över – vad är det som gjort bandyn så ointressant för kommunen? Är bandyn inte värd att vara med i kommunens idrottsliga gemenskap.

Det är många faktorer som gör att en kommun blir attraktiv – Vi i Nora kanskeskulle tänka till och fundera varför Nora ligger så lågt i den s.k. kommun-rankningen?

Årsmötet kunde i alla fall konstatera att det finns personer som förstår värdet av en föreningsrik kommun.

Bergslagens Sparbanks VD Cecilia Jeffner förklarar – Föreningslivet är en viktig bas för vårt samhälle. Det bidrar starkt till att våra kommuner är attraktiva att bo och verka i.

Årsmötet hoppas att kommunledningen tar till sig detta.

Tänk till – tänk om – tänk rätt.

Från årsmötet 2020

e.u.

Curt-Eric Hermansson

Ordförande

8 Comments

 1. Tänker att man kan tycka att det är synd att Bandyn inte finns kvar men ändå tycka att det är rätt beslut att inte fortsätta stötta den.

  Men söker efter några fakta för att inte bara spekulera fritt.
  Vad har medelåldern i A-laget varit de senaste 3 säsongerna. ( Då menar jag i matchtrupperna)

  Hur många ungdomslag finns det och i vilken ålder är det på det (dessa?) lag.

  Om svaren är som jag misstänker på dessa frågor så undrar jag vart NNBS anser / tror att vi är om säg 5 år?

  Om ”bekymret” är att det inte finns några ungdomslag så har nog tyvärr NNBS eller ”Sverige i stort” misslyckats inte under 2018 eller 2019 utan sedan den konstfrusna Isen kom till runt 2010. I min värld så har NNBS haft 10 år på sig att göra sig till en förening som man inte kunde vända ryggen. Skulle man ha haft 10-20 verksamma ungdomar i varje åldersgrupp, ( ja underlaget finns för det existerar väl barn i kommunen) så hade nog besluten gällande NNBS som förening och den konstfrusna isen blivit annorlunda.

  Man kan ju hoppas att all den styrelseerfarenhet som funnits i NNBS och det engagemang den visat kan få komma någon annan förening till nytta. För det är nog få föreningar i Nora där en styrelse lyckats dra in så mycket pengar samt lägga ner så mycket / engagera så många ideella krafter.

 2. Sista inlägget av S Johansson är lika klart som ett grumligt vattenhål.

 3. Någon ”anonym”, signatur utnyttjar sin sits inom Noras maktelit för att ta död på folk
  som inte dansar i takt.

  Jakten efter kontraktspengar, har ju biverkningar, som alla lukrativa sysselsättningar.
  I det här fallet försvinner en hoper med frivilligt föreningsfolk. ”har en inte kommun i ryggen, så går det så här—-hi hi”.

  Men det kan bli värre; nu skall Kommun,(samhällsbyggnad, skicka ut ”handläggare”, som skall kontrollera undersåtarnas verksamheter

 4. Det verkar som om NNBS inte pratar samma språk som resten av kommunen. Kommunikationen når inte fram. Som ”Undrande” skrev så är ju själva kärnfrågan ungdomsverksamheten. Vill man betala 10 000:-/dag på vintrarna för att frysa is när INGA ungdomar har det minsta intresse av bandy. Nej, såklart inte. Dessa slantar måste läggas på idrott/aktiviteter som dom unga vill hålla på med. Det pratas om bandykultur, att det inte blir någon Antikmässa, ingen bingo vid Digerberget, att skolan måste åka skridskor i ishallen. Ja sånt är livet, men livet går vidare, med den yngre generationen. Att bandyn gjort reklam för Nora…ja inom den lilla snäva bandykretsen har den säkert gjort det, men eftersom inga ungdomar vill spela bandy dör sporten ut i Nora när dom inhyrda 40+ i A-laget tröttnat. Med konstfruset eller utan. Hermansson, CGS, Ari o alla ni andra fantastiska föreningsmänniskor i NNBS. Tack för det som varit, men nu blickar vi mot framtiden.

 5. Är inte en av poängerna i denna historia att det inte finns några ungdomslag i bandy överhuvudtaget??

 6. Vad tycker ungdomarna i kommunen? Hur stort intresse finns där för att spela bandy?
  Hittills har det ju nästan bara varit ”äldre herrar” som uttalat sig.

 7. Den stora frågan är väl just nu vad kommunen ska göra med den demonterade anläggningen. Är den redan såld, till vem i så fall ? Ska den ens säljas, hur kommer man då att sälja den?
  Eller ska anläggningen bara ligga och ”rosta ihop så att man kan skänka bort den” för noll och ingenting och tro att ingen kommer att märka det?

  Först när vi har svaren på dessa frågor kan vi nog dra slutsatser av vilka politkernas intentioner med anläggningen var från första början.

  Nu tyckte jag mig känna en doft av skit, men det är nog bara vinden som för med sig en lätt doft av svavel från Frövifors.

 8. Inte är det någon snygg historia !

  Konsulter, ”hitte på”anställda och konkurshandlare. För när det gäller isbanan
  finns det tydligen både säljare och köpare.

  Men inte tillför det Noras skattebetalare något, slantarna hamnar hos ”skatteförbrukarna”.
  Usch.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.