Horn i Stadra – hela sommaren

i KULTUR/NÖJE/NORA/Okategoriserade
Lars-WivalliusMagnus-Wetterholm
Lars Wivallius, spelad av Magnus Wetterholm, som även hann med att gestalta Axel Oxenstierna och Gustav Horn.

Stadra sommarteater fortsätter att presentera 1600-talsspelet om Agneta Horn – ”Efter mitt eget huvud” – hela sommaren. Slutdatum 17 augusti. Speldagar onsdag till söndag. Vi som besökte Landet Stadra premiärkvällen den 3 juli fascinerades av engagerade skådespelare – både professionella och unga nya.

Agneta Pleijel, svensk författare och professor med stor kunskap i litteratur- och kulturhistoria, fångades som tjugoåring av den stridbara Agneta Horn genom hennes dagbok. Fadern gav henne boken. Drygt femtio år senare blir den ämnet för ett skådespel i Stadra.

Bokens titel är ”Hjärtesorger och vedervärdigheter – Hur Gud alltid har hjälpt mig”. Det är en bearbetning. Originalmanuset finns på Uppsala Universitetsbibliotek, där det upptäcktes 1885. Sedan kom det som bok 1908. Originalet heter ”Agneta Horns leverne”.

Hon var en frispråkig kvinna och har i modern tid jämförts med August Strindberg. Agneta Horn har kallats Sveriges första moderna kvinnliga författare. Det är henne som Agneta Pleijel försöker fånga i skådespelets repliker. Och frågan hon ställer är ”Vad måste människan ha för att leva ett värdigt liv?”

Skådespelartalangerna tolkar i växlande scener ett 1600-talssverige, där krigen dominerar. En del personer återkommer, andra ilar snabbt förbi.

Agneta Horn växer från början inte upp i en skyddad miljö. Ett hårt liv där hon redan som tvåring mister sin mor i pesten, då modern likt alla andra krigarhustrur följer sin man i fälttågen. Och så skyddat blir det inte heller ens när hon hamnar på Tidö slott. Hon får inte välja vem hon ska gifta sig med. Erik Sparre fick nobben, och fadern fick till slut ge med sig och hon gifte sig med soldaten Lars Cruus. Agneta Horn säger: ”En brav soldat vill jag hava och inte en sådan där som han.”

Man hör också historiens vingslag, då drottning Kristina figurerar i flera scener. Bland annat då hon abdikerar och lämnar Sverige. Drottning Kristina hinner leverera flera tänkvärda repliker innan hon lämnar scenen. Några visdomsord hon ville leva efter var ”kärlek, förstånd och samvete”. Med det kommer man långt. För hennes del innebar det att hon abdikerade.

Gunilla Orvelius, som spelar drottningen, hinner också med tre andra roller under spelet. Magnus Wetterholm har också skiftande roller, även om den tyngsta är poeten och ”skojaren” Lars Wivallius. Han spelar även med pondus rikskanslern Axel Oxenstierna, morfar åt Agneta Horn, samt fältmarskalk Gustav Horn, hennes far.

Men genomgående är det Agneta Horn, adelsdam och författarinna, som återkommer, och det är omkring henne som spelet vävs. Hennes livspussel skildras i de olika scenerna på ett förtjänstfullt sätt av Kajsa Linderholm.

”Jag skriver, jag skriver” är hennes återkommande ord.

Det var just det hon gjorde och genom det gick hon till eftervärlden. 1600-talets historia, med de sönderslitande krigen, filosofi, gudstro och livsmening – allt blandas genom de olika scenerna. Ett engagerande skådespel, som ändå i en del scener tenderar att bli lite långt i vissa dialoger. Samtidigt blir man fascinerad av vackra kostymer och enkel scendekor som lyfter fram skådespelarnas agerande. Ett intressant kapitel är de duktiga barnskådespelare man fått med och som fungerar fint i både tal och sång.

 

Text: Bert Parsmo

Foto: Dragan Popovic

Full fart var det på drottning Kristina, som spelas av Gunilla Orvelius.
Full fart var det på drottning Kristina, som spelas av Gunilla Orvelius.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agneta Horn, stridbar 1600-talskvinna, huvudperson i spelet, gestaltas av Kajsa Linderholm.
Agneta Horn, stridbar 1600-talskvinna, huvudperson i spelet, gestaltas av Kajsa Linderholm.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.