Lillemor Bodman förstod inte att någon kunde vara emot hennes motion om integration.

Hur allvarligt tar vi på begreppet integration?

LINDESBERG. Moderaten Lillemor Bodman har motionerat angående integrationsarbetet Lindesbergs kommuns skolor och i veckan var motionen uppe på dagordningen i kommunstyrelsen. Majoriteten ville i förslaget avslå Bodmans motion, men ändrade sig under mötet till att anse den vara besvarad.

För den som inte är insatt i hur de politiska besluten går till krävs kanske en enkel förklaring. Lillemor Bodman har föreslagit några ganska enkelt genomförda saker som att se över, utveckla och dokumentera det integrationsarbete som redan görs i kommunens skolor. Hon vill också att en samordning görs mellan skolformerna för att en utveckling av integrationsarbetet ska ske. Slutligen vill hon att kommunfullmäktige får del av detta i form av en rapport.

En motion måste behandlas och antingen beviljas den eller avslås den. Eller, det tredje alternativet, anses den som besvarad på något sätt. Besvarad betyder varken ja eller nej, men väl ett stort jaså.

Angående Bodmans motion var alltså förslaget från Barn- och utbildningsnämnden att avslå motionen, men efter en diskussion i kommunstyrelsen förstod BUN-ordföranden Linda Svahn och några ytterligare att det skulle se konstigt ut att avslå en motion som avsåg att förbättra integrationen. Alltså ändrade man sig till att anse motionen besvarad, alltså inte avslagen men inte heller beviljad.

Anledningen till majoritetens flexibilitet i svarandet är att man tycker att det som Lillemor Bodman efterfrågar redan finns i den nya styrmodell som införts.

Motionen gick så långt som till votering och majoritetens besvarad vann över oppositionens beviljad med 8-7.

-För mig, mitt parti och för många andra är integrationen av våra nyanlända den största och viktigaste uppgiften de närmaste åren för att få ett Sverige där vi alla känner oss delaktiga. Att förskolan och skolan där tar sitt ansvar för att arbeta med värdegrund och integrationsfrågor är avgörande för om vi ska lyckas, sade Lillemor Bodman i sitt svar.

3 Comments

 1. (Nästan) Alla politiker talar(äntligen) om hur integrationen måste fixas, men ingen vill göra något åt det på riktigt. Eller rättare sagt, dom har inte en aning om hur man ska göra. Men bara man satsar mera pengar på diverse projekt så kommer integrationen av sig självt(hoppas o tror politikerna). Under 20 år har vi nu sett att ju mer pengar som ”satsas” på integration, desto sämre integreras asylinvandrarna. För det är faktiskt den gruppen det handlar om.

  I Örebro tror man sig ha löst problemet med ett ”kromat äppleskrutt” för 660 000, ja du läste rätt över sexhundratusen skattekronor har man betalat för ett kromat äppleskrutt. Politikernas försvar var att integration för kosta! Så när det gäller integration o kultur”asdyra konstverk” så finns det inga begränsningar. Så nu ska ett kromat äppelskrutt på vivallakullen lösa örebros integrationsproblem. Hur mycket är Lindesberg berett att lägga på ett konstverk för att fixa integrationen?

  Faktiskt så tror jag inte att viljan finns att lösa invandringsproblemen som staplas på hög. Det är alldeles för ”obekvämt” och faktiskt inte helt ofarligt. Så vi kommer även i fortsättningen att dras med asdyra ”hittepå satsningar”som inte kommer att förändra något så att politikerna även i fortsättningen kan hävda att dom ”arbetar stehårt” med integrationsfrågan. Det är bara det att dom har fortfarande inte identifierat problemen och tagit experthjälp. Så länge man inte identifierar problemen blir det heller ingen förändring.

  Frågan är inte besvarad eller åtgärdad som politikerna tycker, för då hade man inte haft dom här problemen fortfarande.

  Okunniga obildade politiker ska sitta o besluta om saker dom inte har förmåga att ta in…det skrämmer mig verkligen. Men resultatet blir därefter också! Därför förstår jag att politkerna anser att alla obekäma frågor även i fortsättningen kommer att anse dom ”som besvarade”.

 2. Ett bra exempel på att ordet ” integration”totalt förlorat sin betydelse och enbart
  blivit något som politiker slänger ur sig är:

  Bergslagspolisens begäran om att man skall göra”otrygghetsanmälan”

  Vi har alltså ”no go zones” där visst folk samlas i klaner och vill ha sina egna lagar.
  I praktiken en ocupation av landsdelar, där man räknar med att bli försörjd utan att prestera arbete och har inga planer på att låta sig ”integreras”.

  Sådana här ”getton” finns runt om i världen. I Danmark tar man i med hårdhanskarna men det är en bra bit från Bergslagen, här gör man inte ett skit åt problemet. Komunerna betalar och tycker man är så duktiga. när man i själva verket understöder ökningen av brottskulturen.

 3. När invandrarnas religionsfrihet står över både Svensk lag och Svensk kultur måste politikerna inse att vissa invandrargrupper inte går att integrera in i det Svenska samhället. Dom som vill ta seden dit dom kommer integrerar sig själva utan problem. Olika integreringsprojekt som avlöser varandra och kostar skattebetalarna miljarder har ju visat sig inte fungera. Om det fungerade skulle inte Sverige ha alla dessa segregerade områden. Dessa pengar behövs mer än någonsin till Sjukvård,Äldreomsorg och Skola. Det finns förslag på obligatorisk förskola i Sverige.Men vad ska den vara till om den inte följs av föräldrarna.Vi har redan en lag om skolplikt i Sverige men som det fungerar nu kan man tro det är frivilligt. Det är föräldrarnas ansvar att barnen infinner sig i skolan annars måste det till kännbara åtgärder mot dessa föräldrar. Sverige kommer att stå utan kompetens vilket är lika med U land. Som det fungerar i dag så är det Svenskarna som integreras i sitt eget land för att passa in i det mångkulturella och invandrartäta Sverige.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.