Hur många våldtäkter anmäls årligen?

BERGSLAGEN. Det är bara ett par veckor sedan polisen spärrade av stationsområdet i Lindesberg efter en misstänkt våldtäkt och nu har man alltså gjort samma sak i Nora. Förfärligt såklart, men hur vanligt är det egentligen med våldtäkter?

Mörkertalet när det handlar om sexualbrott är stort. Många brott sker inom ett förhållande där brotten aldrig blir anmälda. Men visst anmäls ett antal våldtäkter även i Bergslagen. Sedan den 1 juli 2018 råder en ny lag, där allt sex som inte är frivilligt ska kunna lagföras, den så kallade samtyckeslagen. Även där finns några anmälda fall i Bergslagen.

Förra året, 2018, anmäldes 19 fall av våldtäkt i den fyra 24i-kommunerna, en siffra som är relativt normal för kommunerna. Den nya samtyckeslagstiftningen adderar två fall, båda i Ljusnarsberg.

I Sverige åtalas cirka 200 personer varje år för våldtäkt, vilket betyder att de flesta misstänkta våltäkter inte går till domstol.

Våldtäkt inkl. grov våltäkt

                                            2014             2015             2016             2017             2018

Hällefors                           1                    3                    5                    3                    6

Lindesberg                        14                  15                  11                  16                  6

Ljusnarsberg                    2                    4                    2                    2                    5

Nora                                   6                    1                    7                    7                    2

1 Comment

  1. Inte roligt, att hålla skenet uppe om den lilla idylliska trästaden i media.

    Här behövs nog en hel del ”stängda dörrar” för att hålla idyllen levande

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.