I helgen hedrar vi alla våra Helgon

BERGSLAGEN. Idag hedrar vi alla nära och kära som inte längre finns med oss. Vi tänder ljus och smyckar gravar, men traditionen är ganska ung. Och vad skiljer egentligen Allhelgonadagen från Alla Helgons dag?

Det är inte helt enkelt att reda ut hur traditioner skapas och ibland blandar sig med nymodigheter eller andra traditioner.

Allhelgonadagen är en urgammal kristen helgdag som funnits med sedan 1100-talet. Den infaller den 1 november och avskaffades som helgdag 1772, men många fortsatte och fortsätter ändå att fira dagen.

Alla Helgons dag, som alltså infaller i morgon, blev officiell helgdag så sent som 1953. Alla Helgons dag blev då en röd dag i kalendern, då lördag normalt var arbetsdag på den tiden. Alla Helgons dag infaller på den lördag som finns mellan den 31 oktober och 6 november.

Allhelgonaafton är förmodligen ett folkligt firande med inte så mycket band till de kyrkliga traditionerna. Och eftersom Alla Helgons dag firas på en lördag infaller alltså Allhelgonaafton på fredagskvällen innan, alltså ikväll.

Halloween firas dagen före Allhelgonadagen, vilket innebär den 31 oktober. En amerikansk företeelse som egentligen kom till Sverige först på 1990-talet. Här råder lite förvirring kring när Halloween ska firas, men i Sverige idag borde det alltså vara kvällen före Alla Helgons dag, det vill säga ikväll.

Alla själars dag krånglar kanske till begreppen ännu mer. Avlidna släktingars gravplatser hedras genom utsmyckning och gravtändning under Alla Helgons dag och kyrkan markerar detta genom att hålla gudstjänster på Alla själars dag, det vill säga på söndag.

24i kommer under Alla Helgons dag i morgon att besöka någon kyrkogård för att försöka fånga stämningen på bild. Har du egna bilder från Alla Helgons dag, skicka gärna in dessa till info@24i.se så publicerar vi tillsammans med våra egna bilder.

Banner

1 Comment

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.