Ikväll bakar Ingela pizza

BLOGG. Sommarbloggaren Ingela Svedbro gillar pizza. Ikväll blir det hembakad pizza, gjord på ett väldigt speciellt sätt. Läs Ingelas blogg här och titta även på en liten film.

Degblandaren kostade fem kronor

För ett par år sedan hade jag en diskussion med en manlig personal. Han hade jobbat på en pizzeria tidigare och menade på att vissa yrken inte passar kvinnor- pizzabagare var ett sådant arbete. Jag invände mot hans resonemang om att kvinnor inte har samma fysik.

Efter vårt samtal har jag varit väldigt sugen på att öppna en pizzeria med bara kvinnor i personalen. Visst skulle det bli succé?

Idag blir det hembakt pizza! Jag har kommit på ett litet life-hacks för alla er som inte har en bra degblandare hemma. Kolla in filmen. Degblandaren kostade fem kronor att göra – så mycket betalade jag för degkroken, inköpt på Second Hand-butiken Gåvan i Nora. Jag har provat några olika degblandare genom åren och i konkurrens med Kitchen Aid och andra premiummärken så är den här bäst. Den motionerar verkligen glutentrådarna.

Rent statistiskt så lagar jag lite mera mat än Marcus, men i många avseenden är han ett strå vassare. Så när jag presenterade den nya degkroken var han inte sen med att jobba fram ett nytt pizzadegrecept.

Här kommer det, och det räcker till 2-3 normalstora pizzor beroende på tjocklek och storlek.

125 gram kallt vatten

12 gram jäst

0,5 tsk salt

50 gram olja

200 gram vetemjöl

Lägg in en baksten mitt i ugnen och sätt ugnsvärmen på 250 grader.

Blanda vatten, salt, olja och jäst.

Tillsätt allt mjöl och knåda till en spänstig deg.

Låt jäsa 30 minuter under duk.

Kavla ut så tunt du kan.

Har du ingen pizzaspade kan det vara bra att lägga degen på ett bakplåtspapper som sedan får följa med in i ugnen.

Lägg på tomatsås, ost och topping.

Grädda direkt på bakstenen till pizzan fått fin färg.

Pizza blir bäst om det bakas av på sten, men precis som degblandare är bakstenar ganska kostsamma i inköp. Vi funderade lite om vi inte kunde ha någon sten liggandes och då kom vi på att det blev kalkstensplattor över när vi lade in golvet i hallen. Vi lägger två bredvid varandra på gallret i ugnen. Det fungerar hur bra som helst- pizzabottnarna blir riktigt knapriga.

Min favorittopping är grönkål. Det är lätt att dra associationer till kålpudding eller kåldolmar, men grönkålen får en helt annan struktur. Den blir frasig som lövtunna chips. Jag kombinerar grönkålen ihop med skivad vitlök och pumpa- eller solrosfrön beroende på vad som finns hemma.

Den här anrättningen blir väldigt klimatsmart och jag ska försöka att hålla det spåret även på kommande recept.

Nu till något helt annat. Nämligen kakelrengöring. Men denna gång är det Tomas Källberg som står för uppfinnandet. Man sågar av en diskborste och fäster huvudet i chucken på skruvdragaren. Bara det går att lösa övergången mellan borsten och borrmaskinen så är det ju en grymt smart idé.


Posted by on 10 juli, 2017. Filed under BLOGG,INGELAS SAMLADE BLOGGAR. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 kommentar till Ikväll bakar Ingela pizza

  1. Peter Karlsson

    19 juli, 2017 at 18:20

    Tack för detta recept. ser jättegått ut. Skall prova själv i veckan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.