Infekterat när SD valde att avstå

LINDESBERG. Det var stundtals infekterat i måndagens budgetdebatt i kommunfullmäktige i Lindesberg. Anledningen var att Sverigedemokraterna valde att avstå från att rösta – något som fick flera att reagera.

-Vilket ansvar tar Sverigedemokraterna när ni väljer att ställa er utanför, undrade Linda Svahn (S).

Kommunfullmäktige skulle alltså besluta om en rambudget för de kommande tre åren och det var alltså det beslutet som SD valde att avstå från.

-Den här budgeten är inte framme än, sade Jari Metheläinen (SD). Det bekymrar mig och vi kommer inte att yrka bifall, utan vi avstår.

-Jag hade förväntat mig ett förslag från Sverigedemokraterna, sade John Omoomian (S). Ni har varit med i budgetarbetet i flera månader, men nöjer er med att avstå.

-Hur länge ska SD stå vid sidan och titta på, frågade Bengt Storbacka (S).

Debatten hamnade förstås på kostnader för invandring och bidragstagare och Sverigedemokraten Tommy Lönnström gjorde ingenting för att mildra debatten när han jämförde Lindesbergs kommun med en roddbåt på havet med plats för åtta personer ombord. När sedan två ytterligare personer kom simmande sade någon däruppe att även dessa skulle tas ombord, och när ytterligare två personer skulle upp i båten, så sjönk den.

-Vår odugliga regering fortsätter att leva på kredit och vi i SD ser verkligheten, sade Lönnström. Den här budgeten kommer inte att hålla.

-Bidragstagare är vårt minsta bekymmer, sade Bengt Storbacka som en replik. Vi behöver alla de här människorna. Vi blir färre och äldre och behoven ökar.

-Vi har nått en gräns, kontrade Lönnström. De som vill göra gott för Sverige är välkomna.

-Roddbåten är en dålig liknelse, kontrade Bengt Storbacka. Det som saknas är någon som kan köra båten. Det du säger är bara en rökridå. Vi behöver varenda kotte som vill komma till Lindesberg.

En och annan började skruva på sig i bänkarna innan liberalen Nils Detlofsson stal poängen.

-Jaha, det handlar alltså om att ingen styr båten, sade Detlofsson. Ja, så kan ju Lindesberg ha upplevts.

4 Comments

 1. Vi ska jobba tills vi är typ 79 år samtidigt som alla nytillkomna personer i arbetsför ålder ska ha arbete. Hur f-n går det ihop :/!? Vad kostar alla dessa potentiella arbetstagare INNAN de nu eventuellt får ett arbete? Hur ska yngre få en chans att komma in på arbetsmarknaden när vi ska gneta oss in i döden? Det stämmer ju som SD säger, tar man in för många i båten så kantrar den ju till slut.

 2. ”Den åldrande befolkningen” är ett mantra som genomsyrar den socialdemokratiska retoriken, alltifrån Magdalena Andersson ner till i detta fall Bengt Storbacka.
  Ökande förväntad livslängd är vid sidan om ökande genomsnittlig kroppslängd centrala globala mått på ett samhälles och dess befolknings utveckling. Vid en snabb blick borde i så fall Socialdemokraterna i stället vara stolta över ökning i stället för att se oss äldre som en belastning!
  Dock blir det dystrare vid en internationell jämförelse. Dessa båda välfärdsmått följs alltid åt, men med fördröjning för förväntad livslängd, slutlig kroppslängd uppnås i 20-års åldern men livslängd mäts säkrast vid livets slut ett halvsekel senare.
  1930 var svenska män och kvinnor, var för sig och sammanräknat längst i världen, 1970 hade svenskarna längst förväntad livslängd. I dag har vi backat till att ha minst 15 länder före oss i kroppslängd och ca 5 länder före oss i förväntad livslängd! På ett århundrade har vår utveckling varit sämre än ett stort antal andra länder.
  Med den bakgrunden borde Bengt Storbacka och hans parti bara vara tacksamma för att tillräckligt många av oss 40-talister håller oss vid liv ett tag till för att inte dessa välfärdsmått ännu tydligare ska avslöja bristerna i den så ofta i ett globalt sammanhang åberopade svenska välfärdsutvecklingen.

 3. ”rambudget” ? gissningsövning ?

  Vad är det för politiskt nys ? Man borde anta att kommunens högt betalda ledare,skulle veta hur stora inkomster man har, men det verkar knackigt med den saken.

  Sen att man har utgifter, men då hackar det.

  Om jag går till konsum och inte har pengar på kortet, får jag vackert gå hem utan grejer.

  Verkar klokt av SD att inte delta i rambudgetsvängen och fastna med skägget i brevlådan, efter att ha smygkikat på framtiden.

 4. Det finns inget som binder samman fler invånare med fler skattebetalare och en bättre välfärd! Är det bara politiker som tror det?
  Tvärtom så blir ju allt bara sämre nu när vi stadigt ökar antalet invånare i sverige. Sen är det bara att titta på de städer som fått mycket nya invånare på kort tid, inte fasiken är det några ekonomiska framgångssagor.

  Men alldeles för få politiker är bra på matematik och statistik. Det är väl därför dom vill skrota matematik som kärnämne. Och man vill skrota betget icke godkänt i matematik. Man kan ju nästan förstå varför politkerna vill göra det, nu när dom inte ens kan räkna o se de självklara slutsater vi andra med matematiska kunskaper kan göra.

  Och var är miljöperspektivet när det gäller en ökande befolkning? Fler människor som ska tära på naturens resurser…..men om det säger ingen ett endaste ord!!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.