Ingela besöker Hjulsjödagen

BLOGG. Sommarbloggaren Ingela Svedbro fortsätter att utforska Bergslagen. Under lördagen besöktes såväl Hjulsjödagen som Bokloppis – och Ingela blev inte besviken. Läs Ingelas blogg här.

Jag är lite kär i Hjulsjö

Det som gör Bergslagen så spännande är att det aldrig blir färdigutforskat. Helt plötsligt hittar man ett nytt café, en ny badsjö eller en ny loppis. Dagens utflykt gick till Hjulsjö. Trots att jag bott i Nora i 11 år hade jag aldrig varit där tidigare. Men det var kärlek vid första ögonkastet! Vilka människor, vilka miljöer och framförallt – ett sånt lugn! Tänk om Hjulsjö fått behålla sin tårtbit av den kommunala servicen – vilken attraktiv inflyttningsort det hade varit då. Åh andra sidan så mår kreativa människor bra av att lida lite – det ger bränsle åt konsten.

Redan när vi körde in i Hjulsjö märkte vi att det var någonting på gång den här dagen. Nästan varje mötande bil stannade efter landsvägen. Efter att först ha misstagit antikvariatet för att vara den beryktade bokloppisen så var vi rätt så säkra på att bokloppisen var vid församlingsgården där alla bilar stannade, men när vi kom närmare såg vi loppisbord och en fiskdamm. Vi körde ned på den tillfälliga parkeringen på åkern jämte församlingsgården och så gick vi upp för att titta vad som var på gång. På anslagstavlan så stod det svaret, ”Hjulsjödagen 15 juli”. Det var lite tid kvar tills dagen öppnade officiellt, men marknadsförsäljarna sade att det gick bra att vi gick runt och tittade. Först var det ett godisstånd med polkagrisklubbar och marmeladkonfekt, jämte stod en hantverkare som sålde stickat, smycken och kläder. Marcus tappade bort sina vantar i vintras så vi köpte ett par tovade ullvantar till honom. På andra sidan av den lilla grusplanen stod det gamla tvättkorgar och bärkorgar travade och så ett stort välfyllt loppisbord. En av loppisförsäljarna visste inte vilken loppistok han mött. ”Vad ska jag lura på dig”, frågade han. Men när det kommer till gamla saker behövs inga säljarknep. Jag handlar nämligen ändå. Efter en liten stund hade jag fått syn på ett grönt litet skåp som han sålde. Det hade tjocka färglager och färgen hade runnit, men det gick inte att ta miste på vilket fint litet skåp som dolde sig därunder. Vad som kommer hända med det här skåpet får ni snart se i bloggen…

Efter det trevliga besöket på Hjulsjödagens lilla marknad åkte vi vidare mot Bokloppisen. Man blir inte ruinerad av att handla här – en barnbok kostar 5 kr och vuxenböcker 20 kr, men hit kommer man inte bara för att fylla på bokhyllan. Det är en häftig miljö med proffsig ljussättning, magisk bakgrundsmusik och snygga installationer.

Jag måste erkänna att jag är lite kär i Hjulsjö. Efter att ha gjort ett kort besök under seneftermiddagen på en stormarknad i Örebro så var jag ännu mera övertygad. Är det de nya kläderna eller en snygg bil som gör oss lyckliga? När allt kommer omkring så är det väl att ligga i en hängmatta och läsa en god bok som vi behöver för att må bra.

Banner

1 Comment

  1. Trevligt med loppis, absolut. (äkta loppis)

    Men det finns olika aspekter på det här. Att folk försöker dryga ut kassan genom att sälja av överskottet, har jag inget emot.
    Är ett tecken på hur ekonomin ser ut i den här landsändan.

    Sen finns ju ”svansen” som utnyttjar det här. Lever gott på att kränga prylar med ”obestämd proviniens”. Kallar det hobbyverksamhet, dv inga kvitton, ingen moms och ingen skatt.

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.