Ingela besöker – Uppsala

BLOGG. I dagen blogginlägg från sommarbloggaren Ingela Svedbro görs ett besök i Uppsala. Långt från Bergslagen hittar hittar hon butikerna ned mot Fyrisån och Pelle Svanslös lekpark och Bror Hjorts hus. Läs Ingelas blogg här.

Tillbaka i den gamla studentstaden

Under ett par år passerade jag nästan dagligen Engelska Parken, Carolina Rediviva och de små butikerna i backen ned mot Fyrisån. I en bokaffär fanns det ett barnboksantikvariat i källaren och mittemot Domtrappkällaren köpte jag karameller i pappersstrut till farmor och farfar. Idag var vi tillbaka i den gamla studentstaden Uppsala, men nu som turister.

För tre år sedan så invigdes Pelle Svanslös lekpark bakom Carolina Rediviva i Engelska Parken. Ett sagoland som hämtat ur Gösta Knutsons berättelser. Här hittar man bland annat Konstapel Tusse Batongs polisstation, Fru Råttströms Konditori, ett lektivoli med fiskhjul istället för chokladhjul och en och en domkyrka med spiralrutschkana. Det är fri entré och parken har öppet året runt. Mina barn kände sig lite för stora för lekmiljön (de är 6 och 10), men för familjer med barn under 6 år är det här ett trevligt litet alternativ till t ex Astrid Lindgrens värld. Men det är populärt. Det kan vara en god idé att komma en mulen dag eller på lite udda tider.

På andra sidan Thunbergsvägen ligger Botaniska Trädgården och här ställde vi bilen. Det kostar 15 kr per dygn eller 4 kr/timme att parkera här. Från Botaniska Trädgården så har man både Pelle Svanslös lekpark, Slottet, Domkyrkan och stadskärnan på gångavstånd.

I den södra delen av Botaniska trädgården finns ett ekologiskt matställe, Café Viktoria. Det är relativt höga priser. Min sallad kostade 115 kr och barnens våfflor 55 kr. Men det var väl värt det! Våfflorna var nästan stora som pizzor och riktigt frasiga. Min sallad var otippat stor och smakade köksträdgård – vaxbönor, varvade med sparris, klippt gräslök, spröda rädisor, granatäpple och spännande morotssorter och till det generöst med varmrökt lax. Om man tar med picknick-korgen istället finns det många fina platser att sitta på i parken.

Mätta och uppfyllda promenerade vi vidare till Bror Hjorts hus, Brors konstnärshem. Även här är det fri entré. Vi gick runt med en guide och pratade om skulpturerna och porträtten. Här finns många karikatyrer av mina släktingar. Besöker ni museet får ni fråga efter porträtten av Ingelas mormor och gammelmormor. I museibutiken köpte jag en bricka och ett fint vykort som jag ska rama in och stora tjejen hittade lite konstnärsmaterial.

Något man inte ska missa när man kommer till Uppsala är domkyrkan med bland annat Gustav Wasas gravkammare. I foajén tappade jag ett brinnande ljus i samband med förra besöket – det känns nästan lite genant att erkänna. Men kyrkan står ju trots allt kvar.

Jämte kyrkan finns ett traditionellt café med gott om sittplatser både inne och ute. Det blev en tepaus här innan vi avslutade vårt Uppsalabesök i den mysiga souvenir- och karamellaffären Mamsell K, mittemot Domtrappkällaren.

Banner

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.