Ingela renoverar det gamla skåpet

BLOGG. I dagens inlägg påbörjar sommarbloggaren Ingela Svedbror v det gamla skåp som inhandlades på Hjulsjödagen i helgen. Färg ska bort och en saknad knopp till den ena dörren ska tillverkas. Läs Ingelas blogg här.

Lucka utan knopp är opraktiskt

Och så är arbetet igång med det gamla skåpet som jag köpte på Hjulsjödagen. För att få bort färglagren har jag använt en varmluftspistol och en färgskrapa. Det tar tid att skrapa av även små möbler, men det är inget oöverstigligt arbete. På bilden med varmluftspistolen har jag skrapat i cirka tre, fyra timmar. När den mesta av färgen avlägsnats slipades alla plana ytor med en planslip och där det var svårt att komma åt använde jag vanligt sandpapper.

När skåpet köptes hade det ett litet vred på överskåpet, men underskåpet hade bara ett hål. En lucka utan knopp är opraktisk. Men var hittar man ett vred som påminner om det gamla?

Den som snickrade den här möbeln åkte inte till en byggaffär och köpte ett standardvred. Nej, någon har snidat det för hand. För att det nya vredet skulle bli autentiskt så bestämde jag mig för att tälja det själv. Vi hade dåligt med virke hemma idag, bara några fasadbräder så jag bad Marcus såga ned lite asp-sly. Jag mätte det befintliga vredet och sågade lagom stora slantar av trädgrenarna. De kvistades av och så täljde jag dem med en enkel täljkniv. Tanken från början var att vredet på underskåpet skulle få samma konstruktion som överskåpet med en bygel på baksidan som håller fast luckan mot skåpets vägg. Men snickaren hade satt hyllplanet endast någon centimeter över hålet. För att låsbygeln skulle kunna ta i väggen behövde den vara minst 6 centimeter lång och då skulle den slå i hyllplanet. Att flytta hyllplanet är uteslutet då det är fastspikat. Därför valde jag att enbart sätta en liten trärundel på baksidan av luckan som trycks fast i vredets tapp.

Första gången jag målade om en möbel så förutsatte jag att färgsorterna som användes förr inte tillverkades längre. Om man ville ha antikkaraktär så fick man köpa en bets eller en färg med antikfinish. Det är den känslan man får också när man tittar på program som ”Sommar med Ernst”. Men de gamla färgerna finns visst kvar! Det är bara att det att de inte säljs i den vanliga färgaffären utan i byggnadsvårdsbutiker, specialiserade på renovering av gamla hus och möbler.

I morgon ska jag till en byggnadsvårdsbutik här i Nora och välja ut en linoljefärg till möbeln. Sedan blir det att måla och måla och måla. Det kommer att ta lite tid. Men det kommer att vara värt det! I nästa inlägg är skåpet färdigt och då ska ni få se bilder både på slutresultat och hur målningen gick till.


 

Banner

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.