Frisören och ensamföretagaren Josef Simon menar att ingen bryr sig om ensamföretagare.

”Ingen gör något för oss småföretagare”

LINDESBERG. Coronan har inneburit en ekonomisk kris och många mindre företag kämpar just nu för att inte duka under. För en del handlar det om dagar innan man tvingas lägga ned.

-Ingen gör något för oss ensamföretagare, säger frisören och företagaren Josef Simon på Salong Kungsan i Lindesberg.

Coronaviruset slog till över en natt. För företagare slog det till i samma sekund som Folkhälsoinstitutet skapade de restriktioner som senare blivit hårdare. Människor som är 70 plus ska undvika att träffa andra och en stor målgrupp i samhället har sedan dess hållit sig isolerade.

-Jag har många äldre kunder som jag klippt i många år, berättar Josef Simon. Nu kommer dom inte hit och jag kan inget göra.

Josef Simon är inte ensam om att uppleva en liknande situation. Flera småföretagare har hört av sig till 24i och berättat om liknande scenarier.

-Jag har fasta kostnader som hyra, försäkringar, el, telefon och annat, säger Josef Simon. Men helt plötsligt har jag tappat 80 procent av mina intäkter. Jag har nu stängt tre dagar av fem, men det jag får in täcker inte alls mina kostnader. Jag får åka till salongen och jobba, men jag får inget betalt utan istället får jag betala för att jobba.

Simon har undersökt en hyresreduktion hos fastighetsägaren under pandemin, men mötts av kalla handen, och han har ringt och frågat vad han ska göra för att få del av regeringens krispaket till företag.

-Men jag får inget, jag är ju ensamföretagare, säger han med en suck. Krispaketet är inte till för oss riktigt små företagare, det är till för de stora. Ingen gör något för oss.

Har Lindesbergs kommun varit i kontakt med dig och frågat hur det går? Din bransch är ändå en av de som drabbats hårdast.

-Nej, nej, ingen har varit i kontakt med mig. Ingen bryr sig om oss små. Vad hjälper det mig att betala moms och skatt senare? Pengarna ska ändå ut och Skatteverket vill ha ränta om jag skulle vänta med betalningen.

I Sverige finns ungefär 1 miljon företag och en stor majoritet, tre fjärdedelar eller 750000 är enmansföretag. Så ser det också ut i Bergslagen.

1 Comment

  1. Hej, har du ett kundregister. Erbjud dig att åka hem till kunden och klippa dem där. Kanske går att vara utomhus.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.