Inger Karlsson ifrågasätter krisberedskapen

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg är insändarskribenten Inger Karlsson kritisk till krisberedskapen i Lindesbergs kommun. Läs Inger Karlssons debattinlägg här.

Det behövs ett samlat grepp

Vem har ansvaret för krisberedskap i Lindesbergs kommun? Är det kommundirektören Henrik Arenvang?

I så fall är det hög tid att göra en insats för lönen!

Vilka åtgärder har vidtagits för att miniminera spridningen av coronavirus på kommunens olika boenden?

Krisberedningens uppgift ska vara att skydda kommuninnevånarna i ett krisläge likt det Sverige befinner sig i!

Det ska vara en självklarhet att skyddsutrustning ska finnas i beredskapslager för all personal där smittspridning till andra människor kan betyda liv eller död för utsatta grupper.

Hur blir det när all sjukvårdspersonal insjuknar och kanske dör?

Hur många coronafall har konstaterats i Lindesbergs kommun? Det kan inte vara sekretess! Det måste vara fakta till oroliga kommuninnevånare.

Här borde det vara krisberedningsgruppen eller MSB politiker och tjänstemän som ska ta på sig ledartröjan i den här situationen. Men det finns varken initiativ eller vilja i kommunen!

I stället har privatpersoner tagit egna initiativ för att hjälpa till på vissa platser i kommunen, vilket är fantastiskt. Men det funkar ju inte i hela kommunen. 

Det behövs ett samlat grepp. Varför har inte kommunen förstärkt med frivilliga resursgrupper att utföra tjänster åt dom som inte klarar att tex: handla och hämta mediciner. Telefonnummer som behövande kan ringa. Även journummer bör upprättas dit oroliga människor kan ringa, få stöd och upplysning om läget i kommunen.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten i Sverige har antagit en speciell hållning till spridningen av coronavirus. Andra länder sätter befolkningen i karantän och inför utegångsförbud. Sverige svarar med att smitta så många som möjligt för att stoppa en pandemi i ett land som har näst intill ingen skyddsutrustning för vårdpersonal.

I Sverige upprättas i stället dödslistor om patienter som behöver vård det handlar om ålder och bakomvarande sjukdomar därefter beslutas vilka som ska få vård och vilka som ska lämnas att dö när vården inte räcker till alla.

Att Sveriges gränser skulle vara stängda är ett spel för gallerierna. Det gäller inte asylsökande som anländer i en aldrig sinande ström utan provtagning eller karantän. Dom tillåts komma till ett land i djup kris som inte går att stoppa med stödpaket till småföretagare.

Hur ska kommuner med stora underskott och besparingskrav kunna ge småföretagare ekonomisk hjälp?

Det här är som att ösa i mer vatten i en båt som håller på att sjunka!

Vi kommer få se när råttorna lämnar den sjunkande skutan för att sätta sig själva i säkerhet!

Domen kommer inte att bli nådig när den här pandemin är över! 

Inger Karlsson

7 Comments

 1. Vad jag vet så har inte kommunen uppdaterat sin krisberedskapsplan sedan början av 2000. Jag har läst mig till i något av kommunens publicerade protokoll att det efterfrågats en uppdatering då den som fanns då i alla fall inte var aktuell överhuvud taget. Man har om jag inte är felinformerad tagit bort den tjänst som hade som huvudsyssla att se över dessa frågor och istället lämpat över den funktionen på kommunchefen…

  Sen kan man ju tycka att vi ska vara solidariska men är det verkligen så bra att vi tar emot asylsökande med öppna armar när vi inte hantera situationen som den är för stunden?

  Det minsta man borde kräva att dessa personer sätts i en 14-dagars karantän. Det finns ju som sagt solidaritet men som läget är så måste vi ju vara väldigt försiktiga med dom som befinner sig i landet och dom som kommer hit. Så en karantän på ställe avsatt till det syftet borde vara det minsta som man kan kräva då dessa inte har ett hem här att vara under karantänen.

  Sen är det ett faktum att vi som i princip alla andra länder blev tagna på sängen när det gäller denna pandemi och därmed har ont om saker som man normalt inte har ont om dvs engångs artiklar som kappor, handskar, visir. och munskydd. Listan kan göras lång över saker som kommer bli kritiska ju längre pandemin fortgår. Just nu så lunkar vården framåt medans pandemin springer framåt.

  Vad vi gör som land den närmsta tiden kommer ju avgöra huruvida man kan få pandemin att också lunka framåt så dom instanser som handskas med dom avgörande funktionerna kan komma ikapp. När det väl inträtt så kan vi ju försöka att få pandemin att krypa framåt så man kan få stopp på pandemin.

  Men en sak är säker och det är att vart det tar vägen är helt beroende av vad vi som invånare gör och där måste vi räkna om asylsökande, om vi inte slår ett tillfälligt stopp så bör man sätta dessa personer i karantän.

 2. Gnällspiken !
  Du törs tydligen inte sätta ut ditt namn , med det förstår jag med ett sånt ordalag !
  Information är av stor betydelse för att inte ryktesspridning skall skapa oreda och kaos !
  Att kommunen håller tyst är ungefär vad man räknar med att Putin gör i sitt land , men inte i en DEMOKRATI!
  Att krisgruppen bildades borde vara för ATT INFORMERA KOMMUNINNEVÅNARNA !

 3. Inger K, ibland så lyser dina bruna underbyxor igenom för mycket…
  Sverige till skillnad mot många länder följer professionens rekommendationer och istället för att det ska bli ett politiskt tyckande i dessa svåra frågor.
  Ta du dina råttor och sätt dig i den båt du påstår håller på att sjunka, vi behöver bli solidariska och medmänskliga i dessa tider.
  Så om du känner för att isolera dig, gör det gärna men glöm inte att koppla ner dig från internet för dina ord är en smitta utan sällan skådat slag.

 4. Till dig som signerar med stort A.

  Jag tycker att du som inte vågar stå med ditt namn är en krake och måste kört på grund .Antagligen är du träd eller asylkramare men det är upp till dig.
  Jag vet inte vad det är som du är missnöjd med i min insändare.Förklara gärna.
  Att Sverige saknar medicinsk skyddsutrustning behöver du bara starta tv för att få reda på. När det gäller asylsökande kan jag hänvisa till Regeringskansliet publicerat 17/3-2020.Rätten till asyl påverkas inte av några inreseförbud i Sverige.
  Det är tyvärr mycket värre i kommuner och regioner än jag kan beskriva här.Det är som en härdsmälta som inte går att stoppa utan vaccin!
  70 år och äldre rekommenderas att hålla sig isolerade.Hemtjänsten kan besöka fem pensionärer i deras hem varje dag utan någon som helst skyddsutrustning jag förstår att du tycker det är ett lågvattenmärke det håller jag fullständigt med dig om.

 5. Till skribenten A.
  Vad som är lågvattenmärken är nog upp till var och en att bedöma. Om vi skulle kräva att källhänvisningar gjordes i alla debattartiklar skulle vi inte kunna publicera speciellt många. Själva tanken med att publicera insändare och debattartiklar är att alla ska ha chansen att komma till tals och att alla ska kunna debattera detta i form av kommentarer. Såklart blir det eget tyckande. Tanken på en 24i Pravda tilltalar åtminstone inte mig…
  /Tomas Källberg, 24i

 6. Vore intressant att få veta hur många som insjuknat i Lindesberg med omnejd. Det ger oss undrande en bild av hur pandemin sprids. Beredskapslager finns det överhuvudtaget i Sverige?
  Kommunen kanske skulle titta på Sölvesborgs kommun, där verkar man ta hand om sina invånare.

 7. Ett sällan skådat lågvattenmärke av både 24i som publicerar ”debattartikeln” som av skribenten. Påståenden, insinuationer och eget tyckande som skrivs som fakta är förvånande att det får publiceras helt utan källhänvisning.

  Nej Inger, dags att höja nivån på dina inlägg.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.