Inger Karlsson nöjer sig inte med svaret

INSÄNDARE/DEBATT. Insändarskribenten Inger Karlsson fick under måndagen svar på sina offentliga frågor av kommunfullmäktiges ordförande Bengt Storbacka (S). Inger Karlsson är dock inte nöjd med svaret och klargör i ett svar vad hon vill veta.

Tack för svaret Bengt.

Roligt att äntligen få ut en (S)-politiker på den offentliga banan.

Du anser att det är så ett demokratiskt samhälle ska fungera. Gäller den demokratin bara när det närmar sig ett riksdagsval?

Vidare skriver du att (S) tål mycket kritik och inte duckar för obekväma frågor. Gäller det även era tjänstemän?

Varför ges i så fall inte korrekta svar på de frågor som ställts?

Är det tjänstemännen eller politikerna som mörkar svaren på vad som får redovisas?

Det mesta du skriver i ditt svar till mig är repris av det du skrev i NA om ordningsregler i KF.

När genomlysningen av den nya politiska organisationen är klar kommer då det ekonomiska resultatet jag frågat om att redovisas här?

Angående medborgarförslaget om kostnader för asyl och flyktingar 2014-2015 första kvartalet 2016 så var förslaget att alla kostnader skulle redovisas för kommuninnevånarna så de kunde göra sig en uppfattning om vart skatteintäkterna tar vägen. Många undrar varför kommunens ekonomi är så dålig.

Det svar du hänvisar till att jag fått är det samma som jag kan läsa på Migrationsverkets hemsida.

De flesta ersättningar måste kommunen ansöka om betalas inte per automatik. Vissa ersättningar är tillfälliga eller engångsbelopp.

Jag var inte nöjd med svaret och ringde Annette Persson på kommunen i december 2016 och klargjorde de kostnader jag ville ha svar på.

Hon lovade ringa tillbaka men hörde aldrig av sig. (Är det demokrati?)

Däremot upplyste hon mig under samtalet om att dom som flyttar in i kommunen har samma rättigheter som alla andra skattebetalare.

Har dom även samma skyldigheter?

Här i den offentliga median kommer nu några frågor som jag antog skulle inkluderas under kostnaderna för asyl och flyktingar i svaret på medborgarförslaget.

 1. Vad budgeterades för respektive år? Budget ska jämföras mot utfall för eventuell justering nästa år.
 2. Finns analys för åren 17-18-19 över kostnadsökningar med där tillhörande anhöriginvandring? Vilka skatte- och avgiftshöjningar kan kommuninnevånarna vänta sig?
 3. Hur ser kommunen på eventuella omfördelningar av kostnader hörande till socialförvaltningen?
 4. Vad blev slutnotan för uppbyggnaden av HVB-hemmet KÄLLAN för ensamkommande?

Var hamnar årskostnaden för driftpersonal och övriga kostnader för ett enda boende – KÄLLAN?

Allt måste ha en budget för att kunna hålla balans på utgifter och inkomster och kunna redovisas. Inte sammanslagna klumpsummor som kommunen kör med.

Hur kan kommunens förvaltningar ha utgifter för 100-tals miljoner utan en budget som tål att redovisas för allmänheten när det gäller asyl- och flyktingkostnader.

Sopa nu inte dom här frågorna under mattan igen. Låt kostnaderna komma fram i dagsljuset så alla förstår att det inte finns ekonomi att bygga äldreboenden.

Inger Karlsson

3 Comments

 1. Hej! Jag förväntar mig ingen skattehöjning alls! Jag antar att de pengar som kommunen fått finns ringmärkta för detta? Om så inte är fallet bör socialdemokraterna med Irja och Storbacka kliva ner och låta andra ta över som klarar detta. En skattehöjning är inte möjligt att få pga invandring i kommunen. Läste om det stora underskott som socialen har och vill givetvis som kommuninvånare veta vad som ligger bakom? Lindesbergs kommun har inte råd att se på de pengar som staten betalar ut en gång och tro att vi skattebetalare ska stå för fortsättningen med skattehöjningar. Jag tycker alla i kommunen kräver att allt redovisas. Nästa år är det val och inte står socialdemokraterna högt i kurs.

  En som går över till SD

 2. Bra Inger!

  Vi har många som stöttar dig och delar dina åsikter!
  Många i min omgivning är djup bekymrade om hur det kommer att gå för vårt land och för alla dessa små kommuner som har tagit emot stora mängder ”flyktingar”.

  Hur ska detta finansieras i framtiden när det är slut på bidrag från Staten?

  Hur mycket att skatte höjas?

  När ska folk börja förstå att stora grupper av hårt arbetande löntagare betalar en marginalskatt på 55-80%. Hur mycket mer vill ni politiker höja skatten? Kanske lika bra att dra till med 100%?!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.