Inger Karlsson om maten till de äldre

LINDESBERG. Inger Karlsson har länge slagits för de äldres rätt i Lindesbergs kommun och nu tar hon i ett debattinlägg upp frågan om – mat. Hur belönar vi våra äldre på ålderns höst? Läs Inger Karlssons debattinlägg här.

De äldre ska inte behandlas som mindre vetande

Tallåsens särskilda boende får mat som är lagad på Kyrkbergets förskola. De gamla på boendet är inte nöjda med matens kvalitet och mängd. Det är ofta högljudda klaganden i matsalen. Ofta är det så snålt tilltaget med mat så det knappt räcker till varsin portion. Om någon vill ha påfyllning är det slut. Andra gånger är maten så osmaklig eller svåräten att det mesta skickas tillbaka till avsändaren.

Kyckling serverades med potatis och chilisås. Det är inte sås som står högst på önskelistan bland gamla med tanke på starkheten. Inget alternativ – det blir att äta torrt utan sås.

I tisdags 24/4-18 slogs rekord. Till lunch var det pannbiff på menyn. En stycken ”pannbiff”, lite större än en köttbulle till varje. Storleken var dock inte det största problemet, det var konsistensen.

Det var nog inte många som lyckades att med kniv och gaffel angripa och få sönder denna märkliga pannbiff – än mindre kunna tugga den. Kanske rätt namn skulle varit Stenbiff. Personalen fick väl rycka in med yxa och såg.

Äter förskolebarnen samma mat eller är det billigare och sämre råvaror som tillagas åt de gamla? Vi vet ju hur (S) behandlar dom gamla det har dom visat med råge den här mandatperioden.

Enligt kostavdelningen är det kockar som lagar maten. Då undrar jag var har dom fått sin utbildning? Vem står för dessa underliga matsedlar? Är det kostenheten eller är det tillagningspersonalen?

Portionsstorlekarna kan variera över tid beroende av hyresgästernas sammansättning och behov. Men det ska alltid räcka till så alla kan äta sig mätta. Någon extra portion måste finnas.

Varför inte göra en förfrågan bland de gamla vad de önskar för maträtter och göra matsedel efter detta Då kan de gamla få den mat de vill ha. Inte mat som skolbarn önskar sig. Dom här människorna ska inte behandlas som mindre vetande – de betalar för maten och har samma rättigheter till bra och näringsrik mat som skolbarn, politiker och övriga i kommunen.

Enligt en källa skulle sossarna komma till Tallåsen och bjuda de gamla på tårtfläsk i lördags den 21/4-18. Det var många som satt och väntade men några sossar dök aldrig upp.

Tårtfläsket bjöds väl ut på ett mer röstsäkert ställe.

Vilka pensionärer skulle rösta på dessa sossar i kommande val?

Sossarna har vänt dom gamla ryggen. I stället har dom inriktat sig på andra grupper och använder våra skattepengar till bidrag.

Banner

2 Comments

  1. Några av de främsta anledningarna till viktnedgång hos äldre är för litet näringsintag pga upplevelse av osmaklig mat, för litet tid avsatt till måltiden samt behov av hjälp vid födointag.
    Hur mycket har man inte talat om detta genom åren men med vilket resultat. Man tar sig för pannan.

  2. I Nora, har vi alla resurser för att ge äldre och handikappade en lyxig tillvaro.(för visst skall gamla röstberättigade mysa ?)
    Vad kan vara bättre, än när det doftar grillat från köket, och kocken undrar om man vill ha något innan maten serveras ?

    Överskott i pengakassan. Gourmetrestaurant i bryggerigropen, hembryggd ”bärsa”, kanske till och med lite starkare ”hemkokt”.

    Enda problemet, är att när man lanserar det här så blir det kö till ”invandring” i Nora, och man måste ordna transporter. ”hakuna matata” vi har än så länge privat lokal taxirörelse, för gamla och handikappade.

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.