Inger Karlsson om något som kunnat gå riktigt illa

INSÄNDARE/DEBATT. Tidigare flitige insändarskribenten Inger Karlsson larmar om något som inte får hända. Inger har en anhörig som sånär höll på att få 12 gånger för mycket insulin av en undersköterska. Läs Inger Karlssons insändare här.

Kan de gamla känna sig trygga i kommunens vård?

Vi som anhöriga – kan vi lita på att de gamla får behandling och medicinering av personal som sägs ha rätt utbildning?

Jag har en anhörig som haft diabetes i 40 år. Hon är inte dement utan helt klar i huvudet.

I måndags den 3/6-19 inträffade en händelse på Tallåsen som hade kunnat orsaka ett dödsfall.

Det kom in en underskötare på hennes rum för att ge insulin och frågade:

-Hur mycket insulin ska du ha?

-Det ska du veta som ska ge mig, svarade hon.

-Du ska ha 100, sa han.

Min anhörig blev orolig och sa.

-Vill du veta så är det 8 enheter jag ska ha. Ger du mig 100 ser du mig för sista gången. Gå och fråga personalen, sa hon.

I dörren ut mötte han två personal och sa till dom.

-Visst ska (sa namnet) ha 100 enheter insulin?

-Vad säger du, sa personalen.

Sen gick alla därifrån. Annan personal kom och gav insulinet.

Senare kom sjuksköterskan in och sa att personen inte får ge insulin i fortsättningen. Var har den här personen fått sin skötarutbildning?

Personen jobbar fortfarande kvar på avdelningen vilket känns otryckt för de gamla. Vad hade kunnat hända om det varit en dement person som inte kunnat ifrågasätta?

Sådana här händelser är verkligen allvarliga och kan inte bara få gå vidare med en axelryckning.

Det här är tråkigt för övrig personal som är fantastisk. Men jag måste agera för alla dom som inte kan få sin röst hörd. Man kan inte bara lägga locket på och gå vidare.

Inger Karlsson

4 Comments

 1. Besvikna medborgare som ”samlar sig” i åtskilliga ”upprorsgrupper” – Oddsen för radikala förändringar torde vara låga DÅ väljarkåren troget följer sina högt värderade ledare.

  Våra gamla, barn- och omsorgskunder får finna sig i att slantarna ej räcker till invanda och sedvanliga insatser.

  Våra makthavare väljer hellre allt som ofta att finansiera andra länders ”välstånd” för diffusa syften. Ett exempel som jag har MYCKET svårt att smälta/acceptera är våra politikers vurm för landet Somalia.

  De senaste 10 åren har det kontanta statliga bistånds stödet kostat oss 4.672.000.000:- Till denna summa kan tilläggas att de Somaliska svenska medborgarna årligen förser sitt ”gamla” hemland och släkt däri med ett cirkabelopp motsvarande 5-10% av landets BNP.

  Generöst så det förslår – Dumsnällheten är ett resultat av förd politik där minskad kommunal/regional ekonomi åtminstone för mig är ett obehagligt faktum.

  Sluta gnäll/klaga ENGARERA dig/er POLITISKT.

 2. Min mamma Olga fick ökning av insulindosen på lasarettet. Flyttades till Tallåsen
  där man under 14 dagars tid inte kollande sockret. Hon fick för mycket insulin och hamnade i koma. På akuten tog de sockret som var kritiskt lågt, mamma var inte kontaktbar, så hon fick sockerlösning och kvickande till. Sedan försökte man på Tallåsen att lura i mamma att hon hade haft hjärtsvikt. Jag anmälde direkt till socialstyrelsen som besökte lasarettet i Linde och en artikel kom ut i NA om fallet.
  Mamma dog strax efteråt.

 3. Först ska jag säga att det finns personal som är mycket bra inom omsorgen.
  Men tyvärr så tycks dom bli allt färre. Varför är det så?
  Jo för många har helt enkelt fått nog av alla sparkrav och ständiga neddragningar. Dom orkar helt enkelt inte längre. Kompetent personal tar andra jobb för att få bättre arbetsvillkor, bättre lön och en arbetsplats som har den bemanning som krävs för att arbetsplatsen ska fungera.

  Tänk om alla som varit med om ”ofattbara” saker inom omsorgen skulle skriva ner det och det skulle ligga öppet att läsa för alla….ja ni skulle inte tro vad det är som sker. Mina vänner som har släktingar inom äldreomsorgen går själva på knäna då ”incidenter” som aldrig ska kunna ske händer. Vad sägs om bruten rygg, brutna ben, brutna armar osv. av en endaste anledning…personen som skulle haft tillsyn dygnet runt på vårdboendet inte hade det alls trots beslut om det. Anledningen var att det fanns ingen personal…..

  Personalen som jobbar inom omsorgen SKA vara utbildade och dom SKA kunna språket annars är dom en risk för andras liv.

  Jo en sak till, hur är det med hygienen på boendena?
  Skitigt med stora dammtussar som funnits där i flera år. Tvätthögarna som ligger på GOLVET med de boendes smutsiga kläder växer för varje besök. Kan det vara 15 kubik som ligger nu? Och sen så hittar man sällan kläderna i garderoben…jo i någon anans garderob trots MYCKET NOGGRANN NAMNMÄRKNING!

  Omsorgen är sjuk, mycket sjuk. Och svindyr!!

 4. I Nora, skall man spara 9 miljoner inom omsorgen !

  Med andra ord skall kompetensen graderas ner i stor omfattning. Någon sorts datadoktor, eller kommunal hemsida, till Samhällsbyggnad.

  Är Du till ävntyrs är sjuk, får Du se till att Du har klart för Dig vilken behandling Du skall ha. Kan man kanske googla på ?

  Här ser ut att finnas utrymme, för fri/skattebefriad verksamhet, så kallade ”kloka gummor” och lite rolig smärtstillande rökning

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.