Irja lovade en biograf även i framtiden

i HÄLLEFORS B/LINDESBERG

LINDESBERG. Debatten om biografens framtid i Lindesberg har debatterats länge och miljöpartisten Bengt Evertsson har motionerat om hur man ska kunna stärka framtiden för biografen i Lindesberg. Under onsdagskvällens sammanträde i kommunfullmäktige stod det klart vad den politiska majoriteten vill.

– Jag lovar dig, Bengt, att det ska bli handling och inte bara prat, sade kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson.

Biografen i Lindesberg är ett sorgebarn rent ekonomiskt, som trots ökande publiksiffror inte får verksamheten att gå ihop. Anledningen sägs vara en för liten budget inom kulturförvaltningen. Frågan är svår då nog de flesta invånare i Lindesberg vill ha tillgång till en biograf.

Bengt Evertsson vill att kommunens politiker tar frågan på allvar och verkligen gör något kreativt för att lösa problemen. Och svaret han fick var positivt. Kommunfullmäktige beslutade följande:

  • Tankar och förslag på motionen vägs in i de överväganden som görs i det kulturpolitiska programmet.
  • Under 2018 ska kommunstyrelsen utreda framtida utveckling och eventuellt ny driftsform av verksamheten.
  • Motionen besvaras med kulturchefens tjänsteskrivelse daterat den 10 juli 2017.

– Jag ser fram emot detta, sade Bengt Evertsson. Biografen är viktig för Lindesberg. Bara det nu blir handling och inte bara prat.

– Under 2018 ska vi titta på hur vi kan få till en hållbar organisation, för att sedan lägga in pengar i budgeten för 2019, sade Irja Gustavsson.

Den ekonomiska redovisning som följde med ärendet hade kanske en del att önska. Det framgick att besöksantalet för 2016 var drygt 13000 och att förlusten blev 295000 kronor, men det framgick inte hur många besökare som var barn och ungdom. Slår man ut förlusten på antalet besökare skulle varje besök/biljett behöva kosta 22 kronor mer för att verksamheten ska gå ihop utan att skattepengar ska behöva användas, och grundprincipen är väl att vuxna själva ska betala för sin fritidsverksamhet.

Lite förvånande blev det ingen sådan debatt i kommunfullmäktige. Att driva en biograf ingår knappast i kommunens prioriterade kärnverksamhet och kanske skulle en privat entreprenör kunna göra något mer av 13000 besökare per år.

Debatten lär fortsätta under utredningsåret 2018.

1 Comment

  1. Biografen i Folkets Hus i Linde har en dålig organisation i botten. Kan inte S se dess utvecklingspotential?
    Ge berörda tjänstemän ett uppdrag att utveckla och bredda biografens verksamhet, men det är väl så att majoriteten endastgodkänner idrotten inom frivilligverksamheten i den här kommunen. Ordföranden har nyligen explicit uttryckt i ett större sammanhang att Lindesberg är en idrottskommun.Det är bra men man måste då fatta vad man sagt och vad man uteslutit i sitt öppningstal.Fattigt och onyanserat. Att vänta på en k u l t u r p l a n har vi gjort alldeles för länge nu och majoriteten kan väl inte fortsätta att endåst samla in underlag, le och tro att det kommer…
    Vem vill bo i Linde?
    Vart tog stadsmuseet vägen?
    Hur hanteras natur- kulturmiljöerna?
    Hur utvecklas det nationella byggnadsminnet Stripa Gruvmiljö?
    Biblioteken bildningen och demokratin finner bl.a. sin tillväxt inom den kulturella frivilliga sektorn för både barn, unga och äldre.Något att tänka på!!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.