Isak Carlsson hoppas på VM-medalj

Isak1NORA. På torsdag åker bågskytten Isak Carlsson från Nora och resten av juniorlandslaget till Kina, där världsmästerskapen för juniorer ska avgöras.

– Det är små marginaler som avgör, säger Isak. Men kanske kan jag vinna.

Att vara bågskytt på landslagsnivå är inte riktigt detsamma som att vara landslagsman i fotboll eller ishockey. Merparten av träning och tävling sker i det dolda – och oftast på egen hand. Men bågskyttesporten håller snabbt på att förändras då det visat sig vara en alldeles förträfflig tv-sport och förutsättningarna för utövarna kommer sannolikt att förändras i framtiden.

För Isak Carlsson från Nora bär det på torsdag av till Kina. Junior-VM avgörs i Wuxi, inte speciellt långt från Shanghai, och tävlingen blir en kraftmätning mot världens bästa. Isak har gjort en mycket bra utomhussäsong och tävlingarna i Kina mellan den 13 och 20 oktober blir en värdig avslutning säsongen.

– Jag är jättenöjd med säsongen och känner att jag har utvecklats, säger Isak.

Isak har under sommaren tävlat både nationellt och internationellt och resultaten har varit strålande. Bra resultat i säsongens båda Europacuptävlingar i Slovenien och Rumänien och seger på fält-EM i Italien säger en hel del.

– Och så vann jag fält-SM för seniorer, fyller Isak i. Det var riktigt kul.

Mellan de roliga internationella uppdragen ligger dock väldigt mycket träning. Fysträning är en viktig del och en till två timmars mängdträning om dagen med bågen är vardag för Isak.

– Då hinner jag skjuta drygt 100 skott, säger han.

Hur långt Isaks skytte kommer att räcka i Kina är omöjligt att spekulera i, men Isak gillar de stora tävlingarna – även om det kommer in mentala delar i sporten som är svåra att träna på.

– Det är viktigt att tävla mycket och de internationella tävlingarna ger rutin, säger han. Lyckas jag skjuta som mitt svenska rekord på 694 poäng på 72 pilar borde jag ligga bra till i kvalet. Därefter handlar det om små marginaler.

Isak2 Isak3 Isak4 Isak5

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.