På fredag börjar allvaret för nye LIF-tränaren Ivica Zubac.

Ivica ska sätta färg på LIF Lindesberg

På fredag börjar allvaret för nye LIF-tränaren Ivica Zubac.

LINDESBERG. Efter en svag fjolårssäsong valde LIF Lindesberg att satsa på en förnyelse. Flera unga, hungriga spelare har kommit in i truppen och man valde dessutom att ta in förre storspelaren Ivica Zubac som ny tränare.

– Än så länge har jag fokuserat på detaljer, men nu gäller det att få ihop det på planen, säger Zubac. Vi har ett nytt lag, men vi är bra.

Vädret utanför fönstret i Lindesberg Arena är grått och påminner lite om fjolårssäsongen. Ivica Zubac ska försöka sätta färg på det ”nya” LIF Lindesberg och få de unga spelarna att utvecklas och blomma ut i vinter.

Ivica Zubac var själv en storspelare på sin tid. Kroatisk landslagsman, Champions League med FC Porto och SC Merano samt en proffskarriär i Kroatien, Spanien och Danmark. Dessutom spelade han i IFK Kristianstad och H43 Lund i början av 2000-talet och var en fruktad skytt. Ett CV som få andra, med andra ord.

Zubac har mycket att lära LIF Lindesbergs unga spelare, men han betonar att det viktigaste är att spelarna själva vill bli bättre och är beredda att lägga den tid och energi på handbollen som krävs.

– Jag vill att spelarna koncentrerar sig mer på handbollen, säger han. Handboll är ett komplext spel och det krävs att spelarna tänker mer handboll, inte bara när vi tränar och spelar.

24i har tittat på några träningar under hösten och har noterat att Ivica Zubac lagt ner stor möda på små, små detaljer. Mängder med övningar för att spelarna ska förstå vikten av ett bra fotarbete och hur detta sedan kan och ska användas i matchsituationer.

– Vi har fem nya spelare och man kan säga att vi har ett helt nytt lag, säger han. Spelarna är rörliga och snabba och jag gillar den moderna och snabba handbollen. Vi har stor potential och jag har många idéer. Allt kan bli bättre och då kommer vi tillbaka till de små detaljerna. Kanske kommer inte allt att fungera direkt för alla spelare, men det kommer att komma.

Mycket fokus har lagts på försvarsspelet och med en kroatisk tränare ligger ett offensivt försvar nära till hands.

– Nja, mycket är nytt inom handbollen, säger Ivica. Idag kan man inte välja att spela bara ett sorts försvar. Den moderna handbollen kräver att man har flera olika försvarssystem att välja mellan.

Utveckla de där tankarna.

– Oavsett vilket försvar vi spelar måste vi visa stor aggressivitet i försvarsspelet. Där kan vi bli bättre. Det ska göra ont att möta LIF Lindesberg i 60 minuter. Det räcker inte att spela bra i 50 minuter när en handbollsmatch ofta avgörs i slutet.

Premiär på fredag borta mot OV Helsingborg, som är favoriter till seriesegern, men Ivica Zubac backar inte för motståndet.

-Nej, man ska ha respekt för motståndarna som människor, men inte som motståndare. Vi åker till Helsingborg för att vinna och sedan får vi se hur det går.

Målsättning med säsongen då? Har ni kommit fram till en sådan?

-Glöm det där med målsättning. Vi måste ta det här match för match. Vill grabbarna vinna varje match, så är det okej för mig. Vi kan bara spela vårt spel och försöka utveckla det och vi har en stor potential. Det är otroligt viktigt att vi gör det här tillsammans, nästan som en familj.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.