Jägare protesterar mot jaktstoppet

NORA. I ett brev till styrelsen för Stadra Nora älgskötselområde protesterar jägaren Tomas Pinni mot beslutet att stoppa årets älgjakt och menar att beslutet måste rivas upp.

Beslutet är taget på stämman men strider mot gällande regler i den nya älgförvaltningen, säger Pinni.

Det krävdes en extrastämma innan beslutet att stoppa årets älgjakt kunde fattas, men ändå menar jägaren Tomas Pinni att styrelsen agerat felaktigt och vill nu att beslutet rivs upp.

– I första hand får styrelsen chansen att rätta till sitt misstag, annars kommer jag att gå vidare till länsstyrelsen, säger Pinni.

De regler som Tomas Pinni hänvisar till i den nya älgförvaltningen säger att ett samråd med berörda markägare måste hållas för att Länsstyrelsen ska tillstyrka älgskötselplanen, något som enligt Pinni inte skett.

– Jag har vid kontakter med Länsstyrelsen förstått att dom inte tänker tillstyrka älgskötselplanen under rådande omständigheter, det vill säga utan att samråd hållits, säger han.

Någon oenighet om vargens inverkan på älgstammen, vilket är den ursprungliga anledningen till beslutet att stoppa älgjakten, finns inte. Däremot menar en del att de marker som inte är vargmarker kommer att ta mycket stryk av en för stor älgstam.

– Exakt hur många älgar vargen tar vet ingen men helt klart är att dom går hårt åt älgstammen, där har jag ingen avvikande mening. Däremot innebär det att älgstammen blir väldigt ojämnt fördelad, och i vårt fall har vi haft mycket älg på våra marker, vilket innebär ett mycket hårt betestryck och stor ekonomisk skada för våra privata markägare, avslutar Tomas Pinni.

11 Comments

 1. Stadra Nora Älgskötselområde ansluter man väl sin mark till frivilligt? För att kunna förvalta en älgstam krävs det att man har en samsyn vad det gäller avskjutning med köns- och åldersfördelning på mycket stora arealer. Jag tycker älgskötselområdet har gjort detta riktigt bra under de åren som varit. Tyvärr sätter nu vargen vårt mångåriga arbete på kant och lyckas nu också skapa osämja i skötselområdet. Givetvis kan man tycka att ”vi har ju älg på vår mark”…. ja precis nu ja. Men om vi ska kalla det älgförvaltning så måste vi ta hänsyn till hela skötselområdet som tyvärr är helt invaderat av varg. Lokalt höga betestryck kan säkert förekomma, men så har det väl varit tidigare på andra ställen också!

 2. Mja Du Uffe.

  Fältharen är en inplanterad art, i likhet med den varg vi har. Haren kom någon gång på 1850-talet.
  Så det är ingen ”ursprungsart”, som nu håller på att försvinna, på grund av en ”nyinplanterad” art. (vargen).

  Nu är det lixom inte det enda smådjuret, som lixom blir borta, eftersom de blir uppätna. Finns lång lista.

  Vad vargälskarna är ute efter, är den romantiska vildmarken, med pälsjägare (inte varg) som man läst om i romanerna. Sitta vid lägerelden och sjunga Dan Andersson. Men leva i skogen – Nä tack,
  massa mygg och knott.

  Hur ”fan” kan några bo ute på sådana här enkla skogstorp ? Måste vara någon sorts ”skogstammejävlar” Herregud, vi åker hem till stan.

 3. S.Johansson
  Nog för att vargen äter det mesta han kommer över men vem fan har lurat i dig att fältharen är utrotningshotad.

 4. MMM.
  Tomas Pinni.

  Fälthare, är dessvärre en utrotningshotad art och naturligtvis inte ett byte för jägare.

  Vargen hann för och åt upp dom !

 5. S. Johansson
  Intressant att du tar upp arrendefrågan. Det är nämligen det som styrt om det ska bli jaktstopp eller inte. Drygt 20 jaktlag kom överens med Sveaskog om att gör ett uppehåll i jakten för att ”spara” 20-30 älgar, under förutsättning att man slapp betala arrendet. På mötet var det just kronor/kg som var det stora diskussionsämnet, inte betsskador eller trafikolyckor. Hade Sveaskog sagt nej hade inte jaktstoppet förmodligen inte blivit av. Att ”sparkalkylen” inte håller i verkligheten är en annan diskussion.
  Själv betalar jag ett symboliskt arrende, för vilket jag fortfarande får en bra småviltsjakt på rådjur, hare, räv, grävling m.m. så dom pengarna får jag valuta för utan att skjuta älg.
  Jag har heller ingen vinning av att skogen får växa och bli fin, om man inte ska räkna rekreationsvärdet förstås. Så när du kallar mig för egoist så känner jag inte igen mig, och jag tror och hoppas att dom som känner mig kan intyga det.

 6. Tomas Pinni.

  Som jag ser det är det av enbart egoistiska skäl, som Du agerar, vilket är fullt förståeligt.
  Betalar man dyra arrenden, vill man ha valuta för pengarna.

  Nu gäller det att skjuta det som finns, för i morgon har vargarna käkat upp allt levande.
  Vargarna är det som gäller !
  Utrotningshotade arter, som exv Fälthare, är definitivt borta från faunan.(läs uppätna)

  Och nu när vi fått vargimport från Finland och Ryssland, med en tuffare art, så blir det soprent i skogen och i byarna.
  Frågan är inte om vargen kommer in i ytterområdena i Nora, utan när.

 7. Då jag inte äger någon skog så finns det inget egenintresse i resonemanget. Däremot har jag ett brett stöd för mina åsikter bland de privata markägarna, d.v.s. dina f.d. väljare. Att du drar in Järnboås i diskussionen tycker jag visar hur dåligt insatt du är i saken.

 8. Otroligt resonemang Pinni, vad du säger är att finns det älg i Järnboås ska det skjutas oavsett hur det ser ut i övriga marker. Ingen hänsyn till helheten. Var och en står sig själv närmast. Det är skönt att veta att det finns andra jägare som INTE resonerar som du. Att dessutom plötsligt använda lagen bokstavligt som
  om jag förstod det rätt i tidigare kommentarer inte gjorts tidigare förstärker bara bilden av egenintresse.

 9. Anledningarna till protesten är precis dom som angetts i artikeln, styrelsen har inte följt det regelverk som vår riksdag beslutat om och som gäller sedan 2012-01-01. Om det är paragrafrytteri att följa Svea Rikes lag, må så vara.
  När det gäller skogsägarna som får sina tallföryngringar förstörda, så måste dom få möjlighet att lokalt skjuta bort en del älg, även om det finns dåligt på andra håll. Länsstyrelsen kan i nödfall tilldela skyddsjakt, men i direktiven anges att man i första hand ska sköta det inom ramarna för avskjutning under ordinarie jakttid.
  Den avskjutning jag vill få till stånd hotar ingen mångfald i skogen, utan ser bara till att vi får en balans mellan skog och vilt. Hotet för mångfalden i skogen kommer från helt andra intressegrupper än jägare och de små markägarna.

 10. Jag undrar varför Pinni protesterar, är det för att han inte får jaga älg i marker dit älgarna sökt sig för att inte befinna sig i vargrevir, eller handlar det om rent paragrafrytteri. Är det det förstnämda är det
  beklagligt att
  Pinni inte vill vara med och ta ansvar för en mångfald i skogen. Pinni hänvisar till stora skador på skogen likt en röst som lika gärna skulle kunna komma från en skogskapitalist. Om nu det är extremt dåligt med älg på några områden pga att vargen etablerat sig där och älgen flyttat på sig så det blivit tätare med älg på ett annat. ska vi då skjuta älg i det älgtäta? Länsstyrelsen har väl skapat jaktskötselområden för att se lite längre än bara till det egna jaktlagsområdet. om Pinni nu vill skjuta dessa älgar, vad händer sedan….en älgstam bygger man inte upp på några år, det hanlar om långsiktighet. Ta ansvar i stället!

 11. Bara lugn

  När vargarna jagat av angränsande område, så kommer dom till Er.

  Hur många vargar totalt, som ingår i de sk kallade reviren, har länsstyrelsen tappat kontollen över,
  men ökningen av valpar är ”god”.

  Innan Ni fått igenom en ansökan om älgjakt, lär det vara tomt, också hos Er.

  Trevlig älgjaktshöst.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.