Jan Larsson kommenterar plattformen

INSÄNDARE/DEBATT. Miljöpartiets ordförande i Nora, Jan Larsson, menar i en debattartikel att alliansens plattform mest liknar en obemannad jolle på Norasjön. Läs Jan Larssons debattinlägg här.

En obemannad jolle på Norasjön

Så har då den efterlängtade plattformen för Nora kommuns styrning presenterats. Genast går Landsbygdspartiet Oberoendes Pia-Maria Johansson ut i ett kraftfullt angrepp mot. Hon uppmanar, i sin första debattartikel som oppositionsråd, till och med majoriteten att avgå. Ack ja.

Miljöpartiet anser att plattformen är ett steg i rätt riktning och dokumentet har en offensiv inriktning och andas optimism. Man måste ha i beaktande att det måste vara svårt att få till en gemensam politik baserad på fem partier.

Flera skrivningar är MP Nora helt nöjda med. Exempelvis att förskolorna ska vara små och att bevara skolenheterna intakta. Vi noterar också skrivningarna om barnens ohälsa och att barn måste få tid till mer rörelse under skoltid. Just daglig rörelse för skolbarnen drev MP Nora hårt i valrörelsen.

Att Nora måste få en Länspendel håller de flesta partier med om. Landsbygdsfrågorna får också plats i plattformen, vilket gläder oss i MP Nora särskilt. Under förra mandatperioden drev vi fram att kommunen ska ta fram ett landsbygdsprogram tillsammans med landsbygdsborna.

Så själva innehållet i plattformen är vi i stora drag eniga med majoritet om. Men där stannar vår gemensamma syn på hur Nora kommun ska styras. Dokumentet är helt enkelt inget styrdokument då formuleringarna är alltför otydliga och ger utrymme för tolkningar. Plattformen påminner istället om ett fem-parti-valmanifest. Alla partier i majoriteten har fått sina hjärtefrågor instoppade som visar att just deras väljare tjänar på viljeinriktningen i dokumentet. Så plattformen har ingen styråra, den är som en obemannad jolle på Norasjön.

Noraborna får inte heller svar på hur den nya majoriteten tänker sig sänka kommunens kostnader med 35 miljoner kronor de kommande åren. Något alla är överens om måste göras. Det enda vi får veta är att det inte blir skattehöjning. Det är att som att sätta sig vid lägerelden och tända en brasa, medan skogen brinner.

Den allvarligaste invändningen Miljöpartiet har är dock bristen på klimatinitiativ i majoritetens plattform. Klimatfrågan, som är mänsklighetens största pågående utmaning, är inkastad i texten som en bisats. MP Nora förstår inte uppriktigt hur den nya majoriteten resonerar här. Det ofattbara, att inga konkreta åtgärder föreslås på klimatområdet är inget annat än ren tondövhet. I MP:s budget för Nora kommun 2019-2022 föreslår vi insatser som gynnar klimatet, direkt minskar kommunens kostnader och därmed stärker den totala ekonomin. En solcellspark i stor skala är ett exempel sådan åtgärd. MP Nora föreslår också, i budgeten, exempelvis stora satsningar på energieffektiviseringar inom kommunens fastigheter.  

Den nya majoritetens totala ointresse eller bristande kunskap om klimat- och miljöfrågor är allvarligt för Noras framtid. Alliansen och Socialdemokraterna verkar ha totalt missat att lyssnat på vetenskap och politik de senaste åren, kring denna vår största ödesfråga. Nu när den politiska ledningen har gjort många rätt i att forma framtidens Nora, tycks de ha glömt kommunens hemvist; planeten.

Jan Larsson

Ordförande

Miljöpartiet de gröna i Nora

4 Comments

 1. Verkar inte som det kom ut något revolutionerande ur det här, mer än att MP vill
  hålla sig nära makten.

  När det gäller ”länspendeln”, borde den frågan vara nedrusen i botten av frysboxen.
  Däremot anpassade busspendlingar till arbetsplatserna i Örebro. En gång i tiden,
  gick ”Kvarntorpsbussen”. Lär av historien och dom som pendlar till Örebro.

  Utreda landsbygden, låter tomt på ”töntnivå”. Landsbygden, är vad cityeliten,
  har att lita till om ”proppen går” vilket inte verkar osannolikt om man följer
  dagens media.

  Och så var det pengar; tar ett gammalt citat, ” jag vet inte vad ja ska göra”

 2. Kan någon politiker tala om varför de är så ivriga på ”pendeln” till Örebro. Dagens bussar fungerar bra !!

 3. Nej klimatet är ingen ödesfråga. Det är ett uppblåst aktivisthot.
  Högre miljöskatter kommer inte att förändra någonting, dyra lösningar på pyttesmå förändringar är bara dyra för skattebetalarna. Vad vi behöver är politiker som kan tala ut nattmössan och berätta för oss skattebetalare vad det är vi får när en tredjedel av vår inkomst slösas bort på diverse amatörmässiga beslut o dyra dyra byggprojekt. Kommunister bygger gärna stora i dyra monument, som skatteslavarna betalar.
  Och miljöpartister ska ha skatt på precis allt, oavsett hur liten effekt det får på klimatet. Om alliansen är en obemannad jolle så är MP den obemannade flotten! Mycket svammel om ingenting, speciellt inte om hur man ska göra saker bättre för Noras invånare o skattebetalare. Det är dags för alla att redovisa EXAKT vad dom ska göra. För nu är det bara knäpptyst, precis som om dom drar efter andan innan domedagsbesluten kommer.

 4. Patetiskt. Det viktigast för Jan Larsson verkar vara att kritisera …. oppositionsrådet….

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.