Jobb-Solidaritet-Framtidstro!

L_AxelssonBland det finaste och viktigaste uppdrag man kan få som socialdemokratisk riksdagsledamot är att få tala på den internationella arbetarrörelsens högtidsdag 1:a Maj.

I år fick jag möjlighet att göra det i Laxå. Här kommer den första delen av mitt tal. Hela skulle nog bli lite för mycket för en blogg men vem vet, det kanske dyker upp framöver!

Mötesdeltagare – Kamrater!

Laxå har väldigt mycket att erbjuda. Inte minst om man som jag gillar att vara ute i naturen. Varje gång min sambo och jag, liksom i natt, hälsar på våra vänner i Holmskvarn vid södra ändan av Västra Laxsjön så slås jag av hur fantastiskt vackert det är. Inte lika vackert som i Nora förstås men bra nära.

Naturen är en viktig del av vår folksjäl men det finns också något annat som under lång tid har kännetecknat Sverige men som nu sakta men säkert har börjat urholkas och det är vad vi brukar sammanfatta i ordet solidaritet.

”När vi är som skörast då måste samhället vara som starkast”!lennart_a

Det här uttrycket myntade vår partiordförande Stefan Löfven under vår partikongress i Göteborg för snart en månad sedan och jag tycker att det på ett så väldigt bra sätt sammanfattar det allra bästa med socialdemokratin.

När jag får frågan, lite då och då, om varför jag blev socialdemokrat så brukar jag säga att det är för att jag vill ha ett samhälle där vi ställer upp för och tar hand om varandra när vi under livet behöver varandras stöd.

Det gäller allt från att vi ser till så varenda unge får en bra start i livet genom att ha en förskola och skola som ger var och en den hjälp just de behöver för att komma ut i andra ändan av skolan med de bästa förutsättningar för att få ett bra liv.

Det gäller om vi har oturen att drabbas av sjukdom eller kanske är född med en funktionsnedsättning eller blir av med jobbet efter många år i arbetslivet. Då måste samhället finnas där och se till så vi får nya chanser och nya möjligheter att få vara en del av samhället under värdiga förhållanden. Inte tvingas till att köa för socialbidrag som sjuk eller arbetslös. Eller som funktionshindrad inte få det stöd som behövs för att kunna vara få med på samma villkor som alla andra.

Men det gäller också i andra änden av livet där vi måste kunna känna oss trygga i att det finns en bra äldreomsorg med tillräckligt många och välutbildade anställda som ger oss den hjälp och den omtanke som vi behöver när våra egna krafter och vår egen förmåga inte längre räcker till.

För att vi tillsammans ska kunna skapa ett samhälle där alla får plats och alla får rättvisa förutsättningar till ett gott liv så måste vi börja med att göra det som är parollen med årets första maj.

Att skapa Jobb och framtidstro!

I dag ser vi ett Sverige där Arbetslösheten har bitit sig fast. Över 400 000 människor är arbetslösa. Det slår mot landets ekonomi, det slår mot välfärden och inte minst så slår det mot människors hopp och framtidstro.

Den borgerliga regeringen har nu provat sin politik under snart två mandatperioder och resultatet kan knappast kallas annat än ett misslyckande.

Arbetslösheten var ett av de stora problem som man lovade att lösa och nu kan vi se resultatet.

Arbetslösheten i Sverige är nu högre än i jämförbara länder, varje fjärde ung står utan arbete och antalet långtidsarbetslösa har nästan tredubblats under regeringens tid vid makten.

Det fungerade alltså inte med att försöka lösa alla problem genom att sänka skatter till höger och vänster.

Att göra sjuka och arbetslösa fattigare.

Att införa en särskild pensionärsskatt.

Nu står de där handfallna och oförmögna att hitta på något annat.

Utskotten i riksdagen får ställa in möten eftersom regeringen inte längre kommer med några förslag.

Därför är det nu upp till oss socialdemokrater att visa att det finns en annan väg för att skapa jobb och framtidstro i Sverige.

 

3 Comments

 1. Jaha.

  socialistiska europapolitiken om solidaritet skulle drivas från Holmskvarn.

  har man inte nån sorts närvaroplikt när allvarliga frågor skall röstas igenom exv solidaritet med de olika inkomstskikten i näringslivet.

  pensionärernas i Sverige möjligheter att klara sig på sin pension.

  intressant att höra fortsatt diskussion om arbetarnas möjligheter att överleva i framtidens sverige

 2. Det måste vara något fel på mina glasögon…..jag ser inga tecken på vare sig investeringskonton eller menyer.
  Visserligen nämner han att han tillsammans med sin sambo hälsar på några vänner i Holmskvarn.
  Det kan ju hända att de då blev bjudna på någon god mat och kanske även en whisky, men att detta skulle göra en till en sämre representant för ”arbetarpartiet” tycker jag verkar långsökt.

  Men vad ska man säga……hittar man inga saftiga nyheter att kommentera så kan man alltid fantisera ihop någonting.

 3. Ja, vad skall man säga ?

  Bilden av en mycket belåten socialdemokrat.
  Inga problem så långt ögat kan nå. Pensionen ramlar in på investeringskontot.
  God exklusiv mat står alltid på bordet. En whisky av det bättre märket förbättrar aptitetn

  Kan man ha det så mycket bättre, som representat för ”arbetarpartiet” ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.