Johan Stolpen svarar M, C och GL

INSÄNDARE/DEBATT. Kommunstyrelsens vice ordförande i Hällefors, Johan Stolpen (V) svarar i ett debattinlägg Moderaterna, Centerpartiet och Grythyttelistan på det inlägg dessa gjorde i 24i den 3 september. Läs Johan Stolpens svar här.

Hällefors förtjänar en högre nivå

Ni påstår att jag gjort påhopp på simlärarna: att ”dom har ljugit!”. Allvarligt? Vad är det för beskyllning? Jag har inte haft att ta ställning till det ni menar att simlärarna menar, för det var ju inga uppgifter KS hade till hands när vi behandlade frågan om frivillig sommarsimskola. Än mindre har jag fällt något omdöme om simlärarna. Denna allvarliga anklagelse bygger ni på ett psykedeliskt hopkok av en fråga ni ska ha ställt i kommunstyrelsen, ett svar jag gav en NA-journalist angående oppositionens insändare om att ”man” (vem?) ljuger för er, och ett blogginlägg där jag kritiserar oppositionen.

Att jag säger att vi förtroendevalda lekmän behöver utgå från det underlag den professionella förvaltningen levererar är inte detsamma som att jag, ens indirekt, hävdar att simlärarna ljuger. Jag tror nämligen inte att någon nödvändigtvis ljuger bara för att uppfattningar går isär.

Ni tycker jag skulle ha rett i kommunikationen. Med anledning av er kritik om fel från förvaltningen och lögner gjorde kommunchef en extra dragning på senaste KS med utskrifter av just kommunförvaltningens kommunikation i fråga. Då hade ni inga invändningar. Så jag är förvånad över innehållet i er debattartikel som ju kom efter det.

Aktiviteterna i sommarlovsprogrammet finansieras externt med ett riktat statsbidrag. Ett vanligt missförstånd är att sommarsimskolan legat i skolans verksamhet. Men den var helt frivillig. En ansökan till kommunen måste göras för att en sommarlovsaktivitet ska komma till stånd. Oppositionen verkar inte helt greppa det.

Ni skriver att oppositionen lyfte simskolan till KS, men det gjorde välfärdsutskottet (VU), och det var Lärarförbundet som uppmärksammade VU på frågan. Ni har också fel om pengarna: 70 000 kr för två perioder simskola angav förvaltningen. Men det handlade överhuvudtaget inte om pengar, enbart om tidsaspekten. Med ert förslag skulle kommunchef inte bara få ett par veckor på sig att rigga en simskola som tidigare planerats under tre månader. Han skulle göra det samtidigt som alla hade semester och samtidigt som skolan, som värvningen av deltagare tidigare år gjorts genom, var stängd. De flesta inser att detta är ogörligt, hur gärna man än vill. Majoriteten beslutade istället att se över möjligheterna att föra in sommarsimskola i kommunens budget för att skapa långsiktighet i det inför kommande år.

Det är olustigt att ni fått den här frågan att handla om person. Hällefors kommuninvånare förtjänar en högre nivå. För samtidigt har kommunen stora frågor – utmaningar och möjligheter – framför sig. ”Någon j-a ordning måste det va” i en politisk debatt. 

Johan Stolpen (V)

Kommunstyrelsens vice ordförande

3 Comments

 1. Kanske har de tomma tunnorna i Hälleforspolitiken slutat skramla för denna gång!!!
  Ingen ny replik från Borgarna och Grythyttelistan på Johan Stoppen,
  efter hans klargörande svar på deras påhopp.
  Du kan stå rak Johan!

  Bjarne Lind
  Lindesberg

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.