Källberg: Det är i Nora det händer

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg längtar till det Thailand vi kanske aldrig mer kan resa till, men kommenterar ändå den nygamla debatten om isbanan och kyrkopolitiken i Nora. Läs Källbergs krönika här.

Hur kan allt dåligt hända i Nora?

Fredag igen och det känns som riktig vinter. Termometern säger minus 12-13 grader och snötäcket räcker för att lysa upp. Jag vet inte om man ska skratta eller gråta, men hellre lite ljusare och hög luft, än det novembermörka med en fuktig matta över hela landskapet.

Politiskt är det tydligen i Nora det händer. Man är ju inte riktigt igång än efter alla helger, men här på 24i blossade återigen debatten upp om den konstfrusna isbanan på Karlsäng. Tydligen har man beslutat att tömma värmeslingorna på kylmedel och dessutom har man låst den vattenpost som skulle möjliggöra gammal hederlig spolning av banan. Att tömma systemet på vätska innan vintern måste vara ett felbeslut, då slingan i sig kan frysa sönder – och om man har för avsikt att sälja den konstfrusna anläggningen. Att inte ens kunna låta ideella krafter spola upp is när vi har kyla gratis, låter mer som ett desperat försök att blunda för oppinionen. Men samtidigt som detta skrivs kommer ett pressmeddelande om att isytor i Nora just nu spolas upp – även Karlsängs IP. Kanske har den politiska majoriteten avgått, utan att jag noterat detta?

Församlingen i Nora tuffar på i samma hjulspår som den vanliga politiken. Konflikt efter konflikt efter konflikt. Maktkamper och personangrepp borde inte främja grundverksamheten – kyrkan. Här borde nog stiftet gå in och styra upp verksamheten, då alla inblandade har visat, vid flera tillfällen, att de inte är kapabla att leda och styra en församling. Jag frågar mig hur allt dåligt kan hända i just Nora?

Sportsligt befinner vi oss i en mellanperiod just nu. Lindlöven har precis inlett spel i den urtråkiga vårserien och har en hel del att jobba på. LIF Lindesberg vann senast mot bottenlaget AIK, men möter HIF Karlskrona redan i morgon och har chansen att inleda en ny förlustperiod. Lindesberg Volley vann i helgen sin första match för säsongen och det säger väl det mesta.

Den här veckan är Donald Trumps sista som president, och det ska vi nog vara glada för. Man förstod liksom inte hur han lyckades bli vald för fyra år sedan, men man förstår nu att hans fyra år vid makten kunde ha blivit något ännu värre. Nu får vi hoppas att han pensionerar sig och använder energin till att spela golf – kanske med Annika Sörenstam.

Fredagskväll om några timmar och jag kan inte låta bli att tänka mig bort. Vi är inne i den period på året då 100000-tals svenskar brukar dra iväg till Thailand för några veckor. Förra året åkte vi hem därifrån precis när utbrotten av Corona började och just nu frågar jag mig om man någonsin kommer tillbaka till det vänliga landet. Menyn ikväll blir därför thaländsk. Enkel mat med mycket smak av chili, vitlök och ingefära och den, i Thailand, obligatoriska ölen som törstsläckare.

Ha en riktigt bra fredagskväll i det lilla sällskapet!

3 Comments

 1. Jag håller med Inte politiker i grundfrågan. Allt har sin tid och kanske är bandyns tid förbi. Men… är det bättre att satsa på framtidssporter som pensionärsbugg eller bågskytte. Hur många ungdomar lockas av dessa tidsfördriv?

 2. Tycker nog att att detta är en vansinnigt dum debatt. Vad jag kan förstå (det kanske inte är så mycket) så är hela isbanedebatten inte helt relevant. Det är kanske så att kostnaderna inte stod i paritet med verksamheten . Att verksamheten i bandyn inte höll måttet för olika bidrag långt över vad andra föreningar fick. Kanske var det brister i redovisningen som gjorde att kommunen tröttnade. Inga ungdomslag eller ungdomssatsningar värda namnet. Vi ska komma ihåg att bandyn för en tynande tillvaro i hela landet. Det syns inte minst i sponsorernas ovilja att satsa pengar. Nu ska ingen tro att jag är bandymotståndare, för det är jag inte. Däremot kan det vara så att olika personmotsättningar kan ha påverkat olika beslut i frågan. Det kan vara tid för självransakan på alla fronter.

 3. ???????????

  Isbana spolad vid Karlsängsskolan. Enda jag kan komma på, är att det är en
  intern räddningsaktion för Fritidsbanken.

  Inga besökare som lånar skridskor eftersom det inte finns spolad is.
  Alltså måste Tomas spola byggplanerna, tillfälligt

  Men det går säkert att hitta på fler ”roliga” kommunala lösningar

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.