Källberg dissar det öppna brevet

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg har följt turerna kring biografen i Lindesberg – och den i Frövi, och förstår inte varför skattepengar ska subventionera filmtittande. Läs Källbergs krönika här.

Varför ska skattepengar betala en biograf?

Jag fick tändvätska till veckans krönika när jag läste det öppna brev som på måndag ska skickas till Tillväxtutskottet i Lindesberg. 324 personer (fredag morgon enligt Nätverket Lindekultur) har skrivit under brevet, som går ut på att kommunen även i framtiden ska driva biografen i Lindesberg, trots förlust.

Jag måste kommentera detta öppna brev. En utredning föreslår att man låter bioverksamheten drivas av en privat/extern entreprenör istället för, som idag, kommunen, något som inte gillas av kulturivrarna i kommunen. Dessa vill istället att kommunen fortsätter att driva biografen, trots att verksamheten går minus. Nu ska man skicka det öppna brevet till Tillväxtutskottet och hoppas att utskottet inte går på utredarnas linje, utan fortsätter driften av biografen som tidigare, men med förstärkt ekonomi – alltså skattepengar.

Jag går gärna på bio, men får i så fall betala vad det kostar. Jag vill inte att min biobiljett är subventionerad med skattepengar som kunde gått till hemtjänsten eller skolan eller någon annan kärnverksamhet som alla måste vara viktigare än att se på film. Bio är en fritidssysselsättning som alla vi får betala själva. Vill jag spela golf får jag betala för det och vill jag sitta hemma och måla på min duk, så inte kräver jag att kommunen ska gå in och sponsra mina oljefärger, mina golfklubbor eller vad det nu kan vara. En vuxen skattebetalare vet att man måste betala för sin fritid.

Varför gäller inte samma sak för bion? Varför ska våra skattepengar subventionera om jag vill se Tårtgeneralen eller någon annan storkulturell film? Har man som intresse att se så kallad ”smal” film, den som inte drar den stora publiken, måste man vara beredd att betala ett högre pris – såklart. Den typ av förslag som det öppna brevet säger – en bio i kommunal regi med en större budget för att inte gå minus – måste ses som ett direkt slag i ansiktet på alla pensionärer som knappt hinner prata med hemtjänstpersonalen eller på personal inom kommunen som måste vända på varenda krona för att få budgeten att räcka till.

Jag gillar bio och, tro det om ni vill, jag gillar kulturevenemang. Men låt detta komma ur ett engagemang värd namnet, och inte via förlustgaranterade skattepengar. Såklart behövs ibland kommunens stöd, men då ska det handla om kultur för barn – inte för vanliga vuxna invånare. Fjolårets biografförlust kan omräknas till ett höjt biljettpris på 11 kronor för att bion ska gå runt. Den som inte tror att vi i Lindesberg är beredda att betala 11 spänn extra kan räcka upp handen nu. Det här handlar om något annat och jag vill inte falla så lågt att jag kallar det – snålhet.

Samtidigt har den privatägda biografen i Frövi lönsamhetsproblem. Ett öppet möte ska hållas och det kan sluta med att Lindesbergs kommun blir anmäld till Konkurrensverket för snedvriden konkurrens.

Det ska bli mycket intressant att höra och följa den politiska debatten i biograffrågan. Rent praktiskt vore det väl en bra idé att erbjuda ägarna till biografen i Frövi att också driva biografen i Lindesberg. Och jag är helt övertygad om att man även i framtiden kommer att kunna se en svartvit ”smal” film från Venezuela på biografen i Lindesberg, men då måste man givetvis betala vad det kostar.

Sådär ja! Nu fick jag ånga av mig lite ilska och kan ta fredagskväll. Egentligen borde jag väl gå på bio, men jag nöjer mig med lite matlagning i hemmets lugna vrå. Vi ska kladda till gamla hederliga Wallenbergare med klassiska tillbehör och det ser jag fram mot. Kanske blir det någon svartvit rulle via fibernätet senare under kvällen, eller målar vi en tavla eller gör vi en installation av eld i trädgården? Oavsett vad, vi står för notan själva.

Ha en fantastisk fredagskväll ute i Bergslagen!

10 Comments

 1. Vilken idéologi betalar för bio ?

  Med socialistisk ledning, borde det bli gamla propagandafilmer, från några berömda potentater.
  Lenin, Stalin, Franco, eller nyare gubbar, som visas.

  De som betalar bio, styr givetvis över utbudet av filmer.

  Undrar om vi inte bör hålla oss kvar, till att besökarna, dvs efterfrågan skall styra filmutbudet.

 2. Det finns naturligtvis personer som även i ”biograffrågan” ser en enkel lösning!
  Men det är inte för att biobiljetten inte skulle kunna vara elva eller kanske tjugo kronor dyrare som vi undertecknare har skrivit på brevet till kommunen för att rädda biografen.
  Vi ser en nytta med att en stad av Lindesbergs storlek har en biograf.
  Lokalen används inte bara till bio, där är även opera, teater och möten.
  Den är inte minst viktig för våra ungdomar!

  (Det var dumt av kommunens politiker att göra sig av med huset där biografen ligger! Men historien kring det beslutet kan vi ta en annan gång).

  Ingen kräver att kommunen skall stötta allt som vore önskvärt att det fanns runt om i kommunen, det är det många kommuninvånare som får erfara och leva med. Men det tjänar heller ingenting till att alltid ställa viktiga saker mot varandra. Vissa saker behöver och får stöd för att de är viktiga, en biograf belägen i en centralort kan vara en sådan sak, men den kan naturligtvis inte få hur stora summor som helst i kommunalt bidrag och det får den inte heller! Källberg nämner att den som exempelvis spelar golf får betala själv men även golfklubben har genom åren fått kommunen och samhällets stöd! Och om vi nu skall jämföra kan jag nämna några andra fritidsaktiviteter som utövare och publik får kommunens stöd för att kunna ägna sig åt. Det är våra stora bollsporter i kommunen, handboll, ishockey och volleyboll de föreningarna får avsevärt större ekonomiskt stöd till sina verksamheter och lokaler än vad biografen får.
  Bion i Lindesberg har ca 13 000 besökare per år, det visar väl ändock vad viktig den är för staden och för en stor del av kommuninvånarna!

 3. Tack för ikväll! Hade varit trevligt att höra/sett vad någon av kommunens politiker tycker, men det här är väl förmodligen fel forum. Enklare att hålla tyst…
  /Källberg

 4. Källberg har rätt. Vill att mina skattepengar går till min morsa som inte har det lätt. Inte till bio.

 5. 11 spänn?!?
  Ett skämt? Håller med om att detvore bättre om ennfri entreprenör fixadev det. Annars kan nog vem som helst ur Lindesbergs filmklubb sponsra…

 6. Att inte vuxna människor kan betala för sina biljetter utan att dom ska bekostas till stor del av skattebetalarna är helt galet. En biljett på Norrlandsoperan kostar skattebetalarna 1700kr, medans en biljett på Stockholmperan kostar skattebetalarna ca 2500kr i subventioner. Men säg ordet kultur så öppnar politkerna börsen och vräker ut pengar…
  En biljett på Stockholmsoperan utan skattesubventioner skulle kosta 2800kr medans en biljett utan subventioner på Norrlandsoperan skulle ligga på ca 1800kr (95% av biljettpriset är subventionerat på Norrlandsoperan).
  Ungdomar och vi andra som går på konserter på stora arenor betalar 1000-2000kr per bljett utan skattesubventioner….och vi kräver heller aldrig att någon ska göra det heller. Där råder marknadsekonomi, det borde det göra på svenska teatrar och operor också!

 7. Eftersom det är halloween, så är tanken, passande, att
  politiker och tjänstemän, skall betala för sina egna nöjen helt skrämmande.

  Hur skall det då för hotell och konferensmarknaden. ?

  julbord ?

 8. Jag är inte kommunen skyldig något och betalar min skatt. Jag går på bion kanske 5 gånger om året. Kan jag inte få det för mina skattepengar?

 9. Alla vill ha bion kvar. Men jag håller med T Källberg om att det inte ska gå ut över sånt som är viktigare.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.