Källberg följer den politiska cirkusen i Nora

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg förundras över hur de styrande politikerna i Nora kan besluta att lägga ner en sport. Källberg funderar på vad som händer om den tänkta utredningen visar att Karlsängs IP är lämplig för – bandy! Läs krönikan här.

Där stod jag i snön – och grillade

Kanske är det en illussion, men visst känns det som att Corona-läget börjar lätta lite, eller är det bara så att jag är lite optimistisk? Jag är naturligtvis medveten om att allt är precis detsamma som förra fredagen och fredagen före, men rapporterna från kontinenten gör åtminstone mig lite lättare i tanken. Det behövs, kan jag säga, efter ett par månader i mental karantän.

Politiken i våra kommuner ligger i stort sett nere sedan Coronan började härja, Nora kommun undantagen. I Nora klev de fem styrande politikerna in i sin tankesmedja och kom ut med förslaget att ta över isbanan vid Karlsäng – för att sedan lägga ner densamma och skapa en allaktivitetsyta för året-runt-bruk.

Det finns inte ord nog att kommentera förslaget, men inte är det väl upp till några politiker att lägga ned en sport. Bandyns framtid i Sverige är kanske hotad och sporten kanske krymper, men Nitro Nora BS har ju visat att man har kunskap och kompetens att spela i Allsvenskan, något som såklart är bra för Nora som kommun. Är man bra på något som de flesta är mindre bra på ska man väl satsa på det som sticker ut.

Det mest tråkiga är att politikerna i Nora enbart ser sport och idrott som en kostnad. Man lyckas aldrig vända blicken och se att all form av sport faktiskt är en tillgång.

Men, Nora vill inte vara en idrottskommun. Man vill vara en kulturkommun, och de vänliga linnemänniskorna har inte en aning om hur en svettig sporttröja luktar. Två världar som inte går att förena. Det är förstås bra när busslaster med linneklädda pensionärer kommer till Nora för att se den vackra trästaden, men dessa betalar inte för kommunens äldreomsorg eller för skolan. Möjligen handlar de något, dricker lite kaffe på Strandstugan eller äter en Noraglass under sitt halvdagsbesök, men det Nora behöver är nya invånare som är mitt i livet – och som betalar skatt.

Men nu ska det utredas vad Karlsängs IP kan användas till. Vem som ska utreda vet jag inte, men tänk om utredningen, framåt nyår, kommer fram till att Karlsängs IP är lämpligt för – bandy.  

Vädret är lite darrigt för närvarande. I veckan satte jag i eltändaren i grillen och gick sedan in för att förbereda köttet som skulle grillas, och när jag sedan gick ut igen efter 20 minuter var det snö överallt – utom på den varma grillen. Jag grillade förstås ändå, men kändes lite fånigt att stå där och vända kött när förvånade bilister åkte förbi utanför.

Ikväll blir det inget grillande, trots att det är fredag. Ikväll ska de brända ekplankorna fram och en laxbit, lite potatismos, sparris och lite hollandaisesås ska få bli en laxplanka i ugnen. Några räkor som dekoration, kanske. I morgon har vi tänkt att vandra rundslingan vid Digerberget, men vädret får väl visa vad det har att bjuda på innan vi åker.

Ha nu en underbar fredagskväll men tänkt på det där med social distansering om fredagskvällen blir riktigt mysig!

10 Comments

 1. Gyttörparn

  Kanske han, ”av en händelse”, sitter kvar med ”teckningsrätten och skriver på
  sin egna fakturor.

  Alterntivt någon kompis med teckningrätt. Ett svinn av åldringsvårdens
  pengar är det. Tyvärr finns det mycket mer smöra hos ”skattebrukarna”.

 2. Det värsta konsultslöseriet är väl att man köper tjänster av den förre kommunchefen för att göra kommunchefsuppgifter.

 3. Alltså varför ska det i Nora alltid tas in konsulter som ska göra vad dom nu gör? Är dom styrande så totalt inkompetenta så att dom inte kan fatta ett enda beslut utan att det ska tas in en konsult? Är säkert samma konsult oxå som alltid som kör nått allvetande rakt över alla verksamheter, Nora, konsultens guldkalv :/!

 4. När kulissen rämnat, i Nora, kan det finnas rum för eftertanke !

  Rekommenderar;
  Hotet mot demokratin.
  Martin Gelin & Erik Åsgard

  En konsulthaj tycks redan ha huggit sig ett stycke a 100 000, sen blir det väl
  fråga om ”ryggdunk”, ”bröd till bröder”, eller till och med ”kameradengeshaft”

  Var så god och skölj !

 5. Ett levande Nora innehåller förstås både kultur och bandy och bussar med turister o pensionärer! Att anlita en konsult för flera hundra tusen kronor för att hitta en ny utomhussport på Karlsäng, tycker inte att vi ska ha råd med!
  CGS!

 6. Det är intressant att följa debatten gällande Karlsäng/Bandyn/Fotbollen/Idrotten i Nora på distans och inte vara ”jävig” genom att ha några uppdrag i någon förening.
  Att jag har efterfrågat en konstgräsplan för fotboll i Nora under flertal år är ingen hemlighet och oavsett var den planen kommer iordningställas så är det bra för kommunens barn/ungdomar.
  Jag blir dock konfunderad över hur styrande politiker/tjänstemän dribblar med de olika idrottsföreningarna i Nora. Först skulle hockeyn/fotbollen dela på de nya omklädningsrummen vid ishallen då det skulle byggas konstgräsplaner på Hagbyängar, allt i linje med det beslut om att Norvallaområdet skulle vara samlingspunkt för idrotten i Nora. När arvsfonden inte godkände ansökan för bidrag till anläggande av konstgräsplaner så struntade därmed kommunen i fotbollens behov och beslöt att ändå bygga nya omklädningsrum vid ishallen.
  Det som således från början var ett självklart behov som skulle gå hand i hand, dvs konstgräsplaner/nya omklädningsrum, blev sedermera bara ett tillgodosett behov. Därmed räddade sig de styrande med att ”vi gjorde det i alla fall bra för hockeyn”. Jag vill betona att jag inte har några problem med att det blir nya omklädningsrum till hockeyn, tvärtom, de som tidigare kallades omklädningsrum var en skam att se, utan det är sättet på hur kommunen agerade gällande Norvalla-området som jag belyser.
  Samma sak är nu på gång att hända med Karlsängsområdet. Skillnaden är att de styrande nu spelar ut fotbollen mot bandyn. ”Tar vi bort bandyn så blir det konstgräsplan på Karlsäng” är undermeningen i det budskap som sipprar ut från Tingshuset.
  Visst, det är mycket som är bra med att anlägga konstgräsplan på Karlsäng. Omklädningsrum och belysning finns redan samt närhet till skola/samhälle. Att närheten till Hagbyån kan vara ett miljöproblem (granulat) går ändå att lösa på ett bra sätt. Att man även nämner friidrotten när det gäller Karlsängområdet är lite konstigt. För ska inte Norvallaområdet fortsätta vara samlingspunkten för idrotten i Nora? För om det helt plötsligt är ändrat, varför bygger man då nya omklädningsrum vid ishallen istället för att flytta ner hallen till Karlsängområdet (läs husbilsparkeringen)?
  Sedan har jag svårt att förstå att kommunen ska köpa in aggregat och rör som är på Karlsäng av konkursförvaltaren men samtidigt tar man beslut om att lägga ner bandyn? Under alla de år jag var med i Nora BK och drev frågan om konstgräsplaner så var vi överens om att det skulle byggas konstgräsplaner utan värme, av flera olika anledningar men framför allt för att inte kommunen skulle dra på sig fortlöpande värmekostnader. Så vad ska man i så fall ha detta till? Eller är det tänkt att kommunen ska öppna en köp/sälj sida på nätet?
  Att man dessutom ska lägga ner 100.000 kronor för konsultkostnader för en utredning gällande vad som ska göras på Karlsäng är återigen lek med skattebetalarnas pengar. Det finns en avlönad föreningsassistent i kommunen (jodå, det är sant även om den tjänsten är väl dold för föreningar) och det är väl inte så svårt för den personen att se över vilka möjligheter det finns? Ett tips, lyft luren, ring ansvariga på Zinkensdamm i Sthlm eller fritisansvarige i Borås för att få fakta om och vilka kostnader det innebär att ha bandy/fotboll på samma yta. Således, gör jobbet inom kommunen! Sedan kan ni få input av föreningar och kunniga innan ni ska ta beslut. Eller är det risk att ni kan få fel svar med det upplägget?
  Oavsett vad som bestäms, var rakryggade och ta beslut utan att ställa föreningar emot varandra och därmed ”gömma er” bakom beslutet.
  Till sist ett svar till Moa; 100.000 kr. till vuxenlek är förstås ingen hög summa och det är mycket bra om kultur/idrott kan gå hand i hand. Men att raljera över att ”kulturarbetarna” gör ett oerhört stort ideellt arbete och sedan jämför det med löner i arbetslivet är mycket snedvridet. Du kan ju fråga alla barn och ungdomsledare i våra föreningar i kommunen vad dom har i ersättning för allt ideellt arbete de gör?

 7. Jag tycker att hela cirkusen runt bandyplan och Karlsängskolan, påinner om
  när man slänger fiskrens i havet.

  Det tar en stund, sen samlas det en ”ring” av hajar, slåss och glufsar i sig.
  (finns ju ”byggring”)
  Alla är ute efter pengar, byggbolag byggkontrakt mm.

  Uteckling av Nora, är sekundnärt, här gäller det att smita år sig av resterna och
  få in dom i det privata skåpet

  Det stora problemet, som bromsar ”elitplanerna”, är alla gamlingar, som drar
  en massa pengar från ”inkomsterna”.

 8. Tycker faktiskt också att det verkar konstigt att lägga ner bandyplanen, trots att jag är kulturtant och inte insatt i ärendet.
  MEN,
  tycker att det är oerhört tråkigt att du raljerar över bussarna med ”linneklädda pensionärer” som dricker kaffe på Strandstugan och att ”dessa två världar (kultur och sport) inte går att förena”!
  Varför i h:te ska vi välja mellan att vara glada för pensionärsbussarna – som faktiskt gör att Nora ännu har en någorlunda levande stadskärna – och en bandyplan?
  Tror du att Nora skulle må bättre utan turisterna? Som faktiskt besöker Nora just för att det anses vara en ”kulturstad”!
  Antar att du anser att de 100000:- kommunen bidrar med till Ljusstråk borde dras in (de pengarna räcker nog inte långt i sportsammanhang). Det är ett mycket billigt arrangemang för kommunen som ”kulturarbetarna” lägger oerhört mycket ideellt arbete på att genomföra. Har man tur kanske man kan sälja en tavla eller en keramikkruka den helgen men om man sätter en eventuell ”förtjänst” för den enskilde kulturarbetaren i relation till det arbete som läggs ner blir timpenningen avsevärt mycket lägre än din som journalist (eller något annat lönearbete överhuvudtaget).
  Tycker din inställning är sorglig!
  Men hoppas på en bra lösning för bandyn iallafall – för jag är övertygad om att kulturengagemang och sportintresse kan förenas!

 9. Kloka ord Källberg. Jag förundras också över hur de styrande kan få hålla på med denna kapitalförstöring? Jag ställer inte de olika idrotterna eller mot varandra alla har sitt berättigande i en kommun måste alla intressen tillgodoses.
  Grattis Nora Kommun. Trots Corona och alla nerdragningar har ni råd att kasta ca 10-20 miljoner i (Nora) sjön. Nora måste vara Sveriges rikaste kommun!?
  Att lägga ner konstisanläggningen på Karlsäng är en kapitalförstöring utan dess like.
  När anläggningen byggdes var kostnaden för uppförandet ca. 8.5 miljoner. Att köpa anläggningen av konkursförvaltaren måste vara Noras bästa affär någonsin. Att betala 2-3 hundra tusen för något som är värt ca. 10 miljoner gör man inte varje dag. Ska en liknande uppföras nu är kostnaden säkert det dubbla, minst. Jag har funnits med i Nora i många år och vet vad anläggningen betyder för bandyn, ungdomar, skolan och integrationen. Kan bara nämna att det nästan varje träning sitter ungdomar på läktaren som kommer från länder där det varken finns skridsko eller skidåkning och tittar. Dessa ungdomar får efter träningarna låna skridskor och pröva på isen och jag kan garantera att dessa tycker det är roligt. Ett bra sätt att få ta del av den svenska kulturen och kanske en dag bli bandyspelare. Vilken betydelse anläggningen har för skolan är det som betyder mest. Det är fullt med skolbarn från morgon till sen eftermiddag hela vintern. Så ser det ut i Örebro också. Bandyhallen är full med skolungdomar från morgon till sen eftermiddag. Hade inte skolan och allmänheten utnyttjat bandyhallen i Örebro så hade den aldrig fått byggas. Jag vet för jag var då med i ÖSK då den byggdes. Nej Nora politiker. Tänk och och tänk rätt. I det stora hela är driften av isbanan en liten del men väldigt många har glädje av den.

 10. Förbaskat bra skrivet. Och jag håller med i vart enda ord du skriver. Så Sant SåSant.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.