Källberg frisk från Covid-19

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg är frisk från Covid-19 men nyheterna i Bergslagen står inte i kö för tillfället. Liten genom av det som far genom huvudet på Källberg just idag blir det dock. Läs krönikan här.

Glad att Kina-sjukan inte tog mig värre

En bra vecka slutar förstås bra. Jag är frisk från Covid-19 och är otroligt glad och tacksam att denna hemska Kina-sjuka inte tog mig värre än den gjorde. Det tog 14 dagar för mig att bli frisk, men nu kan jag gå på handboll, ishockey och politiska möten igen. Som alla vet gick det inte lika bra för skådespelarfavoriten Sven Wollter, men Wollter fick ändå sina 86 år på den här jorden, vilket vi alla ändå är tacksamma för. Lite mörk och dramatisk, men en sjuinihelvetes duktig skådespelare.

Jag har länge gått och funderat på det här med Posten, eller PostNord som det väl heter idag. Det här har ingenting med den lokala personalen att göra, utan problemet ligger förmodligen betydligt högre upp i företaget/myndigheten, eller vad man nu ska kalla Posten. Nu såg jag under förra veckan att de skulle chockhöja priserna på paketförsändelser och tvinga medborgare att samla ihop sina brevlådor för att underlätta för brevbärarna. Men vafan, säger jag. Jag har i flera år funderat på hur det kan vara lönsamt för Posten att åka två turer på alla gator och ändå inte lyckas få ut posten i rimlig tid. Gör om och gör rätt, Posten. På min gata, och på de flesta gator i 24i-området, räcker det med en utdelning per dag. Satsa istället på att posten ska vara tillgänglig på förmiddagen. Det man håller på med är ju rent larvigt. Först kommer en vit bil med delvis adresserad post och senare kommer en blå bil med delvis adresserad post. Sjukt. Skulle man sedan ha ett paket att vänta kommer en tredje bil eller en avi. För ett par veckor sedan väntade jag på ett brev jag visste skulle komma och då dök brevet upp 17.08 – trots att vi bor inom Lindesbergs stadskärna. Min lösning är att skicka all post digitalt, via Kivra eller något annat system. Att köra ut post två gånger om dagen känns idiotiskt och totalt oekonomiskt och inte ens klimatsmart. Låt paket och annat skickas med DHL, Schenker och andra duktiga speditörer.

LIF Lindesberg. Just nu ett sorgebarn i Handbollsallsvenskan då man saknar ett försvarsspel som duger och har en tabellplacering som suger. Jag tycker att man överdriver det hela. Låt ett klassiskt 6-0-försvar vara det som gäller. Ett finger upp från tränaren Stefan Karlsson och någon av mittförsvararna tar ett två steg ut och spärrar sidförflyttningarna och två fingrar upp att tvåorna tar samma steg ut. Låt det inte bli svårare. Dagens LIF-lag är så bra att detta räcker. LIF kommer aldrig att bli bra på 3-2-1 eller varianter på detta försvar, eftersom ingen i föreningen tror på detta, och visa istället vägen för en ny era av gammal hederlig 6-0-handboll – på en ny nivå.

Lindlövens IF. Mitt i ett brejk i grundserien just nu. Lindlöven har visat att man kan och ligger just nu trea i serien, men det är nu man måste visa att man håller över tid om man vill ta sig till Allettan efter jul. På söndag väntar Mariestad borta i Mariehus Arena och vinst skulle lugna många. För mig känns det ärligt talat ganska lugnt i magen och Lindlöven kommer att höja sig under den andra halvan av grundserien.

Lite firande att Coronan släppt greppet måste det såklart bli ikväll. Fin kalvfärs ska bli Wallenbergare och då passar en iskall OldOx bäst i glaset. Mer firande än så behövs inte. Jag hoppas att ni som ännu inte haft Covid-19 klarar er fram till dess att det efterlängtade vaccinet finns tillgängligt.

Jag önskar alla läsare en frisk fredag med något gott på tallriken. Och en  förhoppning om en nyhetsfylld nästa vecka.

7 Comments

 1. En saga om postsevice

  Ett par svenskar bor i Spanien och hämtar breven Poste Restante på postkontoret.

  När vi kommer dit, påpekar postmästaren, att vi blivit pålurade förfalskade porton
  därför har han lagt våra brev och vykort hem till nära och kära i ett fack, så det
  går att rätta till.

  I Svedala, kan man försöka ringa Post Nord och hamnar i telefonkö, mens pengarna tickar. Din plats är nummer 713

  Ett postkontor och brevbärare som sköter post och fraktbolag som kör frakt
  låter väl helt osannolikt, men om elen skiter sig kan fortfarande posten gå fram.

 2. En övervägande stor del av samhällets invånare som har postlådor är nöjda med att posten inte ligger i lådan hela dagen till man kommer hem från jobbet ca. 16.00 eller senare. Att då veta att försändelsen inte legat där i lådan hela dagen är väl betryggande.
  Den stora delen av försändelser som PostNord kör ut går inte att ersätta med e-brev som Kivra etc. För hur skulle då postorderföretagen nå ut med varor så bra som de gör idag ?
  Och express körs ju ut innan 10.00 (och finns för avhämtning från 07.00 om så önskas)
  Vidare finns nu fler möjligheter att styra när och hur du vill ha din försändelse levererad.

  Varför har de gula postbilarna blivit blå? Hur kunde posten lägga ner tusentals kontor och överge stora delar av landsbygden? Varför VAR Postnord nära en konkurs? Svaret: 2008 dåvarande näringsminister Maud Olofsson när den danska och svenska posten slogs samman till Postnord.
  Men det är historia.

  Därefter har över 30 olika distributörer tillkommit i Sverige som delar post.

  Här i Bergslagen har vi PostNord, Citymail och ProLog (som från början var ren morgontidnings-utkörning)

  Håller med om att det borde finnas en distributör igen, nämligen PostNord.

 3. Nej, jag förstår verkligen inte varför jag skulle göra en pudel om denna åsikt. Allt fungerade hyggligt när Posten hette Posten, men egentligen struntar ju vi brevmottagare vilket företag som delar – så länge det fungerar. Idag kom posten efter 16.00 och jag har inte riktigt koll på om det var svenska eller norska posten som var här med det lilla brev som kom. /Källberg

 4. Skärpning Tomas Källberg !Med ditt jobb trodde jag du visste bättre Jag skäms !!
  Har du hört talas om Bring ? Deras bilar är vita . Nu tycker jag det hör till god ton att
  Du går in och gör en dementi på detta du skrivit ang Postnord och att du inte visste bättre Tack på förhand ! Brevduvan BM

 5. Måste bara få undra.
  Jag jobbar på ett förhållandevis stort hotell med inriktning spa.
  Jag kan tyvärr ingenting om massage eller om varma bad. Jag jobbar i restaurangen och ser till att våra sk spa-gäster får en fin avslutning på sin dag med fin service samt god mat o dryck. Oftast har de en paketlösning där en måltid med tre rätter ingår. Oftast önskar de äta sin tre-rättets måltid i stillhet med ett par glas vin innan de drar sig tbx för en god natts sömn precis som utlovats i reklamen. Väldigt sällan, eller egentligen aldrig numera, festas det loss med drinkar, shots och hög musik.
  Ifall dessa gäster, oftast par, skulle intaga sin måltid före eller efter kl 22 vore ointressant ur ett Coronaperspektiv då de vare sig vill eller verkligen blir berusade. Vi, ett gäng fast anställda, har arbetat varje dag sedan detta agressiva virus presenterat sig i mars. Vi har frontat ca 150—250 gäster varje kväll och hittills har ingen, vad jag vet, uppvisat Covid-19-symtom. Det borde vara ett gott betyg för gäster såväl som personal som stannat hemma/avbokat för att säkerställa vår verksamhet. När nu nya restriktioner presenteras där all alkoholförsäljning efter kl 22 förbjuds ställer jag mig mycket frågande till huruvida man tagit hänsyn till olika genrer inom restaurangbranschen. Vi har skött oss, tycker vi, efter alla konstens regler. Tejpat avgränsningar på golv, spritar oss och allt runt oss, typ hela tiden, tilldelar frukosttider, munskydd och handskar för dem som önskar, room service, hostskydd i matsalen, glesat ut bland borden, endast sittande gäster i baren, sittande lunch, utökade frukostbuffeer och endast bokade frukosttider ca 10 personer per kvart, numera endast max 8 personer per bord. Kvällsservice från 17.30-21.30 där inte fler än fyra sällskap per kvart tas emot. Vi tycker att vi hittat en modell som fungerar i det här märkliga scenariot även om det bästa såklart är att hela samhället stänger ner o inväntar vaccin. Men allt måste trots allt snurra för att jobb ska säkerställas och företag överleva. Kan möjligtvis ngn titta på möjligheter att nyansera förslaget från myndigheterna som troligtvis träder i kraft nästa vecka. Hjälp!!

 6. Posten, verkar vara ett livsfarligt ämne, ungefär som att lägga ut krabbskal i soptunnan, det samlas gröna flugor, eller i det här fallet ”konsulter”!

  Post Nord, fungerar taskigt. Avgående; Tömning Måndag-Fredag 16-18. Ingen
  tömmning från fredag kväll till måndag kväll

  Kanske är läge att läsa ”posthistoria” Har trots allt fungerat förr, med brevbärare
  och postkontor, men håll för guds skull penninghungriga ”organisatörer” bborta.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.