Källberg funderar över öppenhet

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg minskar i vikt men åsikterna blir inte färre. En del om öppenhet bland politiker och lite om sport, ekonomi och laguppställningar inom sporten. Läs Källbergs krönika här.

Det är väl därför vi har val?

Fredag igen och jag kan konstatera att 2021 börjat minst lika lugnt som alla andra år som gått sedan 24i startades. Som journalist tror/hoppas man alltid att saker och ting ska börja hända när ungarna är tillbaka i skolan, men jul- och nyårslovet för händelser och politiker tycks bli allt längre för varje år. Tråkigt tycker jag, men transparens och öppenhet för politiker verkar innebära färre möten och fler beslut bakom stängda dörrar.

Det senare är egentligen väldigt intressant. Samtidigt är det ett tips till politiker som vågar gå utanför sitt partiplank och som kanske vill att det offentliga, politiken, ska vara transparent och öppen. Under den gångna mandatperioden, tre år, har jag hunnit prata med väldigt många väljare i 24i-området och den vanligaste invändningen mot de styrande är att man idag inte vet något om de aktuella frågorna. ”Det mesta finns att läsa om man söker lite”, sade en styrande politiker när jag frågade och det finns mycket att läsa ut av det svaret. För politikerna är öppenhet, insyn eller tranparens ett måste man lovat, men de flesta verkar gilla att glömma att man är vald av invånarna i en kommun trots att det är dessa man ska kommunicera med.

Personligen, som journalist, skulle jag älska ett läge där allt var öppet. I ett sådant läge tror jag debatten i de lokala frågorna skulle bli vettig och besluten skulle definitivt komma att bli närmare väljarna. Och det är väl därför vi har val.

I övrigt handlar det mest om sport. Jag frågar mig i och för sig hur föreningarna orkar i Corona-läge, men det gjorde jag redan i mars förra året och än har ingen förening knäat på grund av Corona-konsekvenserna. Jag frågar mig hur föreningarna kan ha ekonomi att fara runt på långa bortamatcher, när man inte har en enda åskådare på hemmamatcherna, men om det bara är jag som är intresserad av detta är det en icke-fråga som jag gärna släpper.

Lindlöven var ett hårstrå från att ta sig till Allettan, men har fram till nu varit ytterst mänskligt i vårserien. Man har tappat väldigt mycket kraft via skador och är idag inte samma, tunga, kompetenta trupp som man var när grundserien drog igång. Ändå har man ett lag som borde kunna vinna vårserien och gå in i kvalet uppåt. Vinst i onsdags och jag inväntar kvällens bortamatch mot Köping innan jag kommenterar vidare. Heja Lindlöven!

LIF Lindesbergs kris är värre. I nästan varje match presenteras någon spelare som aldrig figurerat i A-laget tidigare. Så var det aldrig förr. LIF har länge haft en bra juniorverksamhet, men förr dög killarna inte riktigt och spelade ibland flera år i B-laget innan de fick chansen. Nu kommer unga spelare upp i A-laget i fel lägen och ska hävda sig i matcher där LIF Lindesberg är det sämre laget. I min värld skolar man in nya, unga spelare när man leder med tio bollar och det är fem minuter kvar. I morgon möter man Vinslöv borta och vi får se vilka spelare som är med.

Snart fredagskväll och jag och frugan kommer att äta en enkel pasta med salsiccia, lite sallad och ett gott italienskt vin. Låter inte som någon kalorideffare, men jag tror mig ha hittat den personliga nyckeln till en lägre vikt och har tappat ett par efterlängtade kilon den gångna veckan. Snart, efter flera år på fel sida, hoppas jag säga adjö till +100 och hoppas lika mycket att jag aldrig mer ställer mig på vågen och ser +114 på displayen.

Jag önskar er läsare, som redan väger in på en bra vikt, en riktigt trevlig fredagskväll!

4 Comments

 1. Om i skippar förtroende, transparens och annat skit som politiker, betraktar
  som skällsord och kör ett annat löp om förtroende. Låter som en saga

  I Halland har en grönsaksodlare fixat en liten källarlokal för grannarna. Där kan dom
  gå in och hämta div ur sortimentet; potatis, grönkål, lök mm. Väger gör dom själva
  och Swishar slantarna. Men det här går bara där det finns ”förtroende” och
  ärligt folk som inte snor allt löst.

  Men skulle kunna gå i Ramsberg. I Nora definitivt icke.

 2. @Wohlgart. Hallå Wohlgart, du borde gå ner skapligt i vikt om man betänker trappor och son. Men jag vet hur det är när kilona blir etablerade. /Källberg

 3. Jag väger in mig på 109 kg. Det bär jag flera gånger om dagen de 37 trappstegen upp till lägenheten. Jag leder över sonen som har 142 kg att bära på. Han har en mage som är så stor att om han böjer sig ned lite, kan han dansa ballongdansen utan ballong

 4. Bra jobbat Tomas! Vi får ta mer golf också i sommar och du bär båda våra bagar. 😉

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.