Källberg ger sin kärlek till Nora

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg väljer idag att ge sin kärleksförklaring till Nora – passande nog på Alla Hjärtans Dag. Det lutar tydligen åt att Källberg vill bli gammal i Nora och han försöker se fördelarna. Läs krönikan här.

Jag kanske börjar bugga

Fredag igen och idag är det Alla Hjärtans Dag! Jag vet inte riktigt varför just den 14 februari, när Valentin har namnsdag, används som den stora kärleksdagen, men jag tar såklart tillfället i akt och firar, jag också. Eftersom man ska sprida kärleksförklaringar idag får jag försöka att skriva en snäll och positiv krönika…

Jag väljer en kärleksförklaring till Nora. I lilla Nora gör man en egen marknadsföringskampanj för att få folk att flytta till kommunen och man gör det med ett alldeles eget koncept. Man satsar på äldre med skaplig ekonomi och väljer bort barnfamiljer mitt i livet – de invånare alla andra kommuner vill ha. Istället för att satsa på sport- och fritidsliv väljer Nora kommun att satsa på annat. Det nya Allaktivitetshuset är ett bra exempel där de styrande talat ett tydligt språk. När kommunens idrottsföreningar under många år önskat konstgräs, omklädningsrum, någon ytterligare hallyta att bedriva inomhusidrott i och en konstfrusen isbana i kommunal regi, väljer de styrande en annan väg. Man satsar pengarna på Noras buggare och på pensionärerna. Genialt. Hur man i Nora kommit runt det faktum att man inte får/ska subventionera vuxnas fritidssysselsättningar med skattepengar, vet jag inte, men hjärnorna i toppen har säkert hittat ett sätt.

Kanske borde jag själv fundera på att flytta tillbaka till Nora om några år, när de styrande lyckats fullt ut – när det inte längre finns några idrottsföreningar som lockar barnen och när antalet unga i kommunen minskat ytterligare. Jag är för gammal för att spela bandy, fotboll, ishockey eller innebandy och vill hellre kunna flanera runt bland kommunens alla gratisevenemang inom kulturområdet eller kanske till och med – börja bugga.

Jag vet att Noras styrande skulle ta bra hand om mig på äldre dagar. Utan krävande barn och deras föräldrar kan alla resurser satsas på de äldre. Man är väl inte riktigt där än, men visst talas det väl om nya äldreboenden, satsningar på hemtjänst, ytterligare etapper i Allaktivitetshuset och annat som talar för en flytt till Nora.

I och för sig har jag inte riktigt förstått hur de styrande ska ha råd med allt, men herregud, jag är ju bara en enkel journalist. Jag kan såklart inte mäta mig med de som styr en hel kommun och jag överlämnar gärna allt sånt till de som har det stora tänkandet. I de flesta kommuner bygger tillväxten och tryggheten på att de yngre och arbetsföra betalar skatt som i sin tur betalar för barn och äldre, men de styrande i Nora har nog hittat en lucka även i det tänket, av allt att döma.

Nå, jag ser fram mot en ålderdom i Nora. Någon sade att man just nu planerar för en riktad inflyttningspresent till den som väljer att flytta bohaget till Nora. Man ska tydligen få välja mellan en kakifärgad linnekostym, ett riktigt fint akvarellset med en garanterad utställningsplats på biblioteket, ett par proffsiga buggskor eller en låda med 12 flaskor fint rödvin. Är detta sant? I Lindesberg skulle jag möjligen få en fribiljett till någon av LIF Lindesbergs hemmamatcher…

Mer kärlek än så här blir det inte idag. Hustrun jobbar kväll och hon och jag får fira Alla Hjärtans Dag i morgon och bestämma oss gällande framtiden, även om det lutar åt Nora. När hustrun och jag åker utomlands väljer vi alltid barnfria vuxenhotell, och Nora har ju ungefär samma koncept, så ni förstår åt vilket håll det lutar…

Trevlig fredagskväll på er!

2 Comments

 1. Man kan ju nästan tro att dom som styr skutan i Nora bor i Lindesberg, varför skulle annars Nora ”utarmas” till fördel för Linde? I Linde byggs det så det glöder i knutarna, ny skola, nytt boende med vårdcentral vägg i vägg osv osv. Vad byggs i Nora, nada. Något som luktar, och det är inte Frövifors.

 2. Det som saknas i Nora är fri parkering och inga lapplisor.

  Skulle vara unikt som marknadsföring

  Näringsidkarna sitter och vrider sig för att det går dåligt; ”jag vet inte vad jag skall göra ” gammalt citat) Tror jag tar lite tårta till.

  Att det blir bruna papper i skyltfönstren, beror på att man inte har grejer som kunder vill köpa.
  Loppis eller ”lumpmarkand” är väl mer ett tecken på utdöende. Ryska babuskor
  har alltid ägnat sig åt att kränga det sista man äger.

  Så kommunalt sett vore det kanske ide att satsa på ”hospice”, ungdomar kostar ju bara pengar. En ”avlivningspeng” skulle klirra gott !

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.