Källberg hoppas på en lugn påsk

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg hoppas på en lugn påskhelg, och försöker ge sin bild av allt bråk i Nora. En liten naturstudie blir det också. Läs Källbergs krönika här.

Förmodligen är hon för bra – för alla inblandade

Sådär ja. Långfredag och en av årets kanske tråkigaste dagar. Fyra dagar med den kristna storhögtiden och en rödröd fredag kanske behövs. Det sägs att påsken ska vara den storhelg då vi äter mest, men vad annat kan vi göra. Corona och påsk måste vara det ultimata stilleståndet. Ni som har påsken fullbokad med aktiviteter får gärna höra av er med tips.

Jag måste samtidigt berömma alla läsare som väljer att skriva debattartiklar, insändare och kommentarer. Det känns som om det finns ett uppdämt behov av att göra sin röst hörd. Förmodligen har det med pandemin att göra, då de flesta andra arenor för åsiktsyttrande sedan ett år tillbaka är stängda.

Det dröjde bara några timmar efter det att Linda Svahn blivit vald till ordförande för Socialdemokraterna i Lindesberg innan S-partiet skickade ett förtydligande om vad man slåss för i frågan om nattakuten i Lindesberg. Tidigare har flera förydliganden, uttalanden och inlägg gjorts, men speciellt tydliga har de inte varit. Nu vet vi. Tack Linda Svahn.

Jag måste kommentera allt bråk i Nora. Hur i hela världen kan det bli så här tokigt? Jag vet fan inte, eller jag har i vilket fall inget bra svar. Den vanliga kommunpolitiken bygger, vad jag förstår, på att de båda kommunalråden behöver en lön mycket mer än att man har en politisk vilja och ambition. Då kan det bli så här att allt blir dåliga kompromisser och rentav dumma ställningstaganden. Väljarna kommer att säga vad man tycker om drygt ett år och förlorarna blir de styrande partierna, inte de båda kommunalråden. Vad som händer med de medstyrande C, L och KD blir nog ännu värre, men jag tror väldigt få tycker synd om dessa.

Kyrkans lilla värld är nog ännu värre, om möjligt. Det har varit mer eller mindre kalabalik i tio år, eller sedan Peter Bernövall tog över rodret i kyrkorådet. Jag kommer ihåg att jag intervjuade Bernövall i min dåvarande roll som NA-reporter, och att denne vänlige man skulle stå bakom det som varit ligger långt ifrån mina allra vildaste fantasier. Bernövall kanske vill väl, men är uppenbarligen en mindre bra ledare och detta har skapat horn i huvudet på flera ”ledande” kyrkopolitiker. I fallet Nora har något blivit riktigt fel och det kan väl enkelt konstateras att alla församlingar har flera orgeltrampare, men bara en Marie J:son Lindh Nordenmalm. Varför använder sig inte kyrkorådet i Nora av Maries otroliga kompetens och kontaktnät till något positivt, istället för att göra som man gjort? Förmodligen är Marie lite för duktig för alla andra inblandade, men hade det då inte varit bättre för de som tyckt så att avgå… långt innan den här cirkusen tagit de vägar de gort?

I en liten holk i vår lilla trädgård har en herr och fru nötväcka slagit bo. Jättekul, tycker jag, som från huset glasrum kan studera det vackra fågelparet varje dag. Igår, när jag skulle gräva upp ett par grästuvor ur gräsmattan, satt pappa nätväcka nästan på spadens handtag, beredd att norpa åt sig de första maskarna som drabbades av mitt grävande.

Idag är det alltså långfredag. Hustrun jobbar och fredagen blir stillsam. Kanske åker grillen fram för en enkel premiär eller blir det något ännu enklare. Hur som helst önskar jag er en Glad Påsk och jag håller tummarna för att det blir en helg utan tumult, olyckor och annat elände.

Glad Påsk!

Ett par nötväckor har flyttat in i den björkmålade holken.

6 Comments

 1. Det är ju ganska enkelt att begripa.
  Om det finns gott om upplevelser som drar turister så blir det mer jobb i Nora.
  Turister gillar nämligen att spendera en del.
  I butiker och restauranger mm.
  Ingen vill flytta till ett plats med noll jobb och framtidstro.
  Noras framtid hänger nog på att människor vill pendla till örebro för att jobba.
  Men turismen är en stor inkomst för många.
  Kan hålla med dig om att turistchefen
  Kan ha spelat ut sin roll.
  Det finns stora möjligheter att besöka
  Nora utan en fysisk turistbyrå.
  Nämligen via nätet, där de flesta hittar sin information ändå.
  Men tro inte att Kommunen inte behöver turismen, utan den behöver kommunen inte satsa på kärnverksamheter heller. Förutom
  Åldringsvård.

 2. johan

  ”Noras flaggskepp drar in massor med turistpengar”. Turistchefen i Nora, har
  tidigare varit ute i media och påstått att turistföretagen ”går som tåget”.

  Jag har svårt att få ihop det här. Noras kommunala skattepengar skall satsas på
  basuppgifterna, barn, gamla, skola, mm. Alltså inte på vinstgående turism.

  Om någon frågar mig, så påstår jag att någon ljuger, för att sko sig på skattepengar.

 3. S johansson.
  Skattebetalarna ska vara väldigt glada att järnvägen
  och Pershyttan finns.
  Det är trots allt Noras flaggskepp som drar mängder med
  turister till bygden.
  Tycker nog inte att kommunen ser om sina guldkorn tillräckligt mycket.
  Det är ett enormt underhållsbehov i dessa båda platser och byggnader.
  Det är såklart därför som njov gör allt för att hitta pengar.
  Sen ökar ju även privata fastigheter i värde i Pershyttan om allt
  sköts på rätt sätt.

 4. Måste handla om spelberoende i Nora !

  Med 35 millar back i rygsäcken, ger man sig på nytt in i tomtjobbarsvängen.
  Pratar nu om Pershyttans tomtspekulationer.

  En kuf till konsult skall utreda var Samhällsbygnad har sina VVS ledningar, för
  70 000:- (kan fås gratis som offentlig handling)

  Nu skall alltså skattebetalarna finansera NOJV akuta pengakris.

  Men om det inte finns köpare så står ju Person och Karlsson med notan.
  Tvivlar starkt på att Solweig och Tomas drabbas.

 5. Hej Källberg
  Om du inte har något inbokat i påsk kan du ta en tur till Nora GK.
  Dom har öppnat med ordinarie(sommar)greener.

 6. Men hallå Källberg! Inte kan väl hela det socialdemokratiska partiet och hela det moderata partiet gå med på att Oscarsson och Rymoen sitter där de sitter på grund av att de måste ha en lön! Att det blivit några fel på vägen hör väl till den politiska vardagen. Och vilket parti ska väljarna rösta på om både S och M ska undantas?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.