Källberg om alla gamla listettor

BLOGG. Några minuter försenad denna vecka poängterar fredagskrönikören Tomas Källberg vikten av höstens kommunala val i att de flesta listettor har varit listettor tidigare, utan att ha uträttat speciellt mycket. Läs Källbergs krönika här.

Det räcker med tre mandatperioder

Är det verkligen möjligt att det redan är påsk? Är det verkligen tretton veckor sedan vi firade nyår? Bara att gilla läget och försöka göra något av bra av några solstinna dagar över påsken.

Jag måste börja med att beklaga Lindlöven när man nu tappar tränaren Jussi Salo till allsvenska AIK:s organisation. Att ersätta Salo kommer att vara en av de svåraste uppgifter Lindlöven ställts inför under många år. Salo har skapat ett varumärke i Lindlöven dit unga spelare sökt sig för att utvecklas och få en skjuts i karriären. Jussi har gjort ett strålande jobb, trots att Lindlöven blivit en nästan lika snål förening som LIF Lindesberg och förmodligen har haft ett av Hockeyettans billigaste lagbyggen. Jag tyckte mig märka att Salo inte var världens lyckligaste tränare efter nyår, då spelare efter spelare försvann utan att Lindlöven kunde bjuda emot, och jag tror att Jussi kommer att uppskatta en organisation där det finns lite mer muskler.

Nu måste Lindlöven snabbt hitta en ny tränare, en tränare som kan axla det varumärke som Jussi Salo byggt upp. Om inte riskerar Löven att tappa marknaden av unga spelare som i stort sett själva sökt sig till föreningen. Frågan är bara var en sådan tränare finns?

På samma sätt, men lite tvärtom är LIF Lindesberg att gratulera. Att Ricky Nordahl nu blir klubbchef kommer att bli riktigt bra för föreningen. LIF är en väldigt speciell förening och Ricky är väl medveten om alla egenheter, samtidigt som han har hög integritet och självklart vill vända den negativa trend som varit fallet under ett antal år. Kanske LIF Lindesbergs bästa värvning under den senaste 5-årsperioden?

I övrigt vet jag inte om vi väljare i Bergslagen ska gratuleras? Under de senaste veckorna har jag skrivit mängder med artiklar om hur våra politiska partier beslutat om sina valsedlar till höstens val och jag är nog inte ensam om att notera att politiker som faktiskt inte gjort speciellt många stordåd får fortsatt förtroende som förstanamn på många valsedlar. Förmodligen beror detta fenomen på att ingen annan vill, men samtidigt som man måste inse att partierna har problem vill jag gärna påminna om ett gammalt förslag om att maximera antalet år som en politiker får vara valbar. Jag gillar tanken på att en politiker får vara just politiker i max tre mandatperioder, det vill säga 12 år. Med ett sådant system slipper vi de värsta avarterna av politikerproffs och vi skulle dessutom få in människor i det politiska systemet som faktiskt kan tillföra något nytt. Har man inte skapat något på 12 år kanske inte världen stannar om man måste gå tillbaka till sitt gamla jobb. Jag inser dock att de listor 24i presenterat under de senaste veckorna skulle bli ganska urtunnade…

Det bästa med påsken är att årets första golfrunda närmar sig. Jag blev så jävla golfsugen igår att jag smög in ett par klubbor i bilens bagageutrymme och åkte ut till Lindesbergs GK. Jag gick dock aldrig ens ur bilen, men stod där en stund, vid ranchen, och njöt. Det blir nog en golfsäsong i år också. Förra sommaren var en smärre katastrof och jag funderade länge på att låta 2017 bli min sista golfsommar, men bestämde mig nyligen för att jag ger golfen ytterligare en sommar. Målet är ett handikapp under 10 innan säsongen är slut, och går det åt helvete så gör det. I golf tävlar man mest mot sig själv, men jag ber golfpolarna Timo Haikara och Gunnar Lindqvist att vara beredda på en sommar med riktigt bra golf.

Med detta ser jag fram mot en god påskpaj, tillagad av hustrun, och kanske ett gott påskvin (finns sådana?). Påskhistorien, enligt bibeln, är ju inte så rolig, men vi svenskar ju så gott vi kan för att vara med i matchen.

Glad Påsk på er alla och deppa inte för mycket över det där med korsfästelse.

7 Comments

 1. 35 år inom politiken ?

  Då är det väl dags att lämna över till dom som inte lever kvar i den tid när Nora gick på högvarv.
  (krigsmaterial till kriget)

  35 år måste ha gett en hel del ”fringe benifits”

 2. Jag vet, det finns inget politiskt parti som inte vill något hellre än att fler skall engagera sig och vara beredda att ta uppdrag. Jag vet också att dom allra flesta som gör det är fritidspolitiker, som för sitt uppdrag har långt myckit mindre ersättning än vad en del av er s.k. fria debatörer påstår.
  Att det sedan finns många politiker som sitter kvar allt för länge på sina uppdrag
  det beror ju i huvudsak på att för få ställer upp och med det uteblir konkurrensen om platserna.
  Det finns säkert en och annan väljare som inför stundande val vill se en sådan debattör som hen S Johansson på något partis valsedel, så även undertecknad, som dock aldrig skulle rösta på honom.
  Det är detta som är så härligt med demokrati, det kommer alltid att finnas motståndare till det som förs fram.
  Tänk vilka stora problem med biverkningar det skulle bli om åsikter som S Johanssons skulle få allt för stort genomslag. Men så illa kan det väl ändock aldrig gå.

  Anders
  Har mer än 35 år som fritidspolitiker

 3. Begränsa möjligheterna för politiker att hänga sig kvar vid ”köttgrytorna”, är ett steg i rätt riktning.

  Men som alla mediciner, finns det biverkningar.
  Eftersom många av dom här saknar utbildning och halkat in via ungdomsförbund, släktskap eller
  ”ryggdunkare”, så får dom svårt att hitta vanliga arbeten.
  Alltså arbetsförmedlingen eller pension.(fallskärm)

  Blir dyrt, hur man än vänder sig. Kanske dom gör som i Frankrike, strejkar när gudagåvorna sinar.
  Skulle i så fall vara det billigaste.

 4. Ja max 12 år är ett mycket bra förslag.I vanliga arbeten ska man byta efter max 8 år för att kunna utvecklas maximalt.
  Sen kan man titta på medelåldern i partierna…det är inte någon munter läsning. VAR är dom yngre ??
  VARFÖR vill inte dom yngre ge sig in i politiken?

 5. Vad har de gjort sedan 2014, när vi röstade senast? Det är väl det som är frågan. Håller med Källberg om att tre perioder räcker, men där behövs väl inget stort beslut. Det räcker ju med att partierna anammar detta. Vi har sett NOG av många av de här figurerna som inte får LITE PENGAR för att göra ingenting. De som tror att de behövs även i regonfullmäktige är de värsta. De misslyckas aldrig med att fylla i blanketten om arvode och ”förlorad arbetsinkomst” och gör lika mycket nytta för vårt samhälle som om de var en tiggare utanför Lidl.

 6. instämmer med klas pettersson. Jag är borglig och ska rösta i nora, men hur i hela nora ska jag rösta? alliansen ser ju ut som en kyrkogård. En moderat som gärna jobbar med s, en kristdemokat som kostat nora hundra miljoner, en folkpartist som bara pratar eller en en centerpartist som jag inte vet något om. Får bli c.

 7. Källberg har många poänger med att tidsbegränsa politikernas tid vid makten. Politik får aldrig bli ett jobb eller en snygg inkomst. Vi har en hel del duktiga politiker i bergslagen, men betydligt fler borde ta sin Mats ur skolan och släppa fram yngre och hungrigare förmågor. Tycker jag.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.