Källberg om ännu en Corona-vecka

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg skulle ha varit på fotboll ikväll, men matchen blev inställd. Alltså blir det ytterligare en ofrivillig karantänkväll, helt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Läs krönikan här.

Det finns många sanna hjältar

Ännu en vecka i Coronapandemins Bergslagen och här hos oss, i våra fyra kommuner, har väl eländet knappt börjat. Jag vet att det finns dödsfall även i vårt område, men spridandet av Covid-19 verkar kanske ha tagit fart de senaste dagarna.

Det är tufft att driva en lokal nyhetssajt i dessa dagar. Rikspressen skriver och förmedlar den information som kommer från Folkhälsomyndigheten och lokala medier får försöka skriva om det lilla som beslutas eller händer lokalt med anledning av Coronapandemin – och det är inte mycket. De flesta kommuner följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger och sliter i dessa dagar arslet av sig för att se till att det finns personal på våra äldreboenden och, än så länge, i våra förskolor och skolor. Lokala medier kan bevaka näringslivets problem, men det vi nu upplever liknar ingenting annat.

Det är ett förödande läge för så gott som all idrott just nu. Vintersporterna hann bara till viss del avsluta sina säsonger och fotbollen står nu och stampar, men exakt hur sommaren kommer att se ut är det nog ingen som vet. För motionärerna, som ofta siktar mot något klassikerlopp eller annat mål, innebär coronan väldigt mycket. Det mål man satt upp går inte att genomföra och mängder med fantastiska motionärer får nu se hur Stockholm Marathon flyttas till september och att Vätternrundan helt ställs in. I Bergslagen är hittills såväl Wedevågloppet som Hälleforsterrängen inställda.

Politiskt händer inte mycket just nu. Allt fokus ligger på Corona och alla frågor som kan skjutas fram försvinner från dagordningen. Och bra är kanske det. En allvarlig pandemi som den vi nu genomlider ska nog skötas av de som kan.

En genomgående tråkig vecka för de flesta och en hemsk vecka för de företag som tvingas permittera när intäkterna uteblir. Ändå finns det så många hjältar ute i våra samhällen, något som kan bli viktigt när det här virusets effekter på samhället ska utvärderas så småningom. Många struntar i att laga mat och köper på en restaurang för att stötta och folk hörsammar budskapen med att handla lokalt. Och mängder med människor tillverkar skyddsutrustning eller hjälper till med handling eller andra ärenden. Sanna hjältar, enligt mig.

Den enda frizon jag har i Coronatider är Lindesbergs GK. Fyra, fem rundor har det blivit sedan banan öppnade förra helgen, men idag satte snön käppar i hjulet. Igår torsdag spelade jag nio hål med Gunnar Lindqvist och på nian kom vinden ifatt oss. Gunnar brukar klaga på att han slår kortare för varje år, men just igår tror jag han slog en spoon 250 meter i medvinden. Fanimej inte illa.

Kvällen blir Coronalugn. Trodde att jag skulle få åka till Fröjevis konstgräs för cupmatch mellan Frövi IK och IFK Lindesberg, men matchen är inställd då IFK inte fått ihop lag. Alltså blir det lite matlagning med hustrun och kanske ett glas vin för min del. Kanske grillat, kanske inte…

Ha en försiktig kväll ute i Bergslagen.

1 Comment

 1. Det är tufft på alla håll !

  Inte minst ser man det på att desperata husuthyrare försöker få folk att resa ut på
  landet helt i trots mot myndigheternas direktiv. Allt för att dra in skattefria slantar
  Där sparas det inte på annonspengarna.

  Men i Nora skulle jag vilja efterlysa kommunens åtgärder för att 70+ skall kunna
  handla sin mat.
  Ica föregår med gott exempel genom sin ” morgonshopping”,
  men en mer total strategi med betalning, leverans och beställning skulle inte sitta illa.
  Här finns mycket att skriva om.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.