Källberg om att luras med siffror

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg har äntligen lite politik att skriva om och Nora toppar som vanligt bottenlistan. Lite golf och fredagsmat blir det också.

Budgetdebatten handlade om barkborrar

Kanske inte en vecka med det mest fantastiska vädret, men härligt med öppna skolavslutningar och studentkarneval på Lindeskolan. Jag tror många av oss har blivit lite inslutna i oss själva, lite mindre glada och jag känner att vi behöver de här glada helgerna med pingst, skolavslutning och sedermera midsommar.

Det har varit en hel del politik i veckan. Budgetfullmäktige i både Lindesberg och Nora och debatter som inte kommer att gå till historien. Svåra sifferdebatter för den som inte är insatt där man egentligen debatterar helt olika saker. Majoriteten i Lindesberg (S+C) väljer att helt strunta i det mål som ska eftersträvas på 2 procent och väljer i sin budget att landa på ett resultat på endast 0,6-0,7 procent. S och M väljer att göra satsningar istället för att uppnå resultatmålet och i sitt budgetdokument visar man satsningar inför valet på 50 miljoner kronor. Så gör inte oppositionspartierna och då går resonemangen inte att jämföra. Majoriteten väljer att gambla med den framtida soliditeten, men är det valår så är det. Sossarna säger alltid att man tar ansvar, men det här är det rakt motsatta.

Nora vill jag egentligen inte skriva om. Noras besättning i fullmäktige måste vara en av de allra svagaste i hela landet och debatten lyfter liksom aldrig, trots att politiker som Jan Larsson är duktig i sig. Budgetdebatten i Nora visade att politikerna är betydligt sämre på ekonomi än att prata om barkborrar. Få av politikerna hade något att tillföra budgetdebatten i sak, men många visste mycket om barkborrar som härjar både på Alntorps ö och vid Digerberget.

I Nora är det nu dessutom klart med försäljning av mark och nybyggnation mittemot Hitorp, ner mot Norasjön. Hur själva försäljningen gått till vet jag inte i detalj, men vad jag har förstått är prislappen på 3,7 miljoner ungefär hälften av vad man hade kunnat få. Har lilla fattiga Nora verkligen råd med den typen av affärer? Helt obekräftat sägs köparen vara samme entreprenör som äger gamla Windahls Bil, nuvarande Allaktivitetshuset, och som ler brett varje gång han får en chans att göra affärer med Nora kommun.

Golfveckan har varit sisådär. Vädret har ställt in några rundor, men jag spelade en trevlig runda med Peder Halvardsson i tisdags, en tillställning som innebar sänkning för Peder. I övrigt handlar det om stabila slicar, halvtaskiga järnslag och dåligt puttande. Kan bara bli bättre nästa vecka.

Kvällens grillande regnar inne. Riktigt sugen på grillsmak idag, men istället blir det nu lite asiatiskt. Kyckling och massor med grönsaker, fisksås, sesamolja, ingefära och koriander går inte av för hackor det heller. En kall öl till detta blir det och grillen står ju kvar nästa gång grillsuget kommer smygande.

Jag hoppas alla studentfiranden klarade sig från fredagseftermiddagens ösregn! Trevlig kväll.

4 Comments

 1. Hej Bengt
  Du får ursäkta men jag behöver nog ha en förklaring på vad du menar med ditt inlägg riktat till mig.
  Jag tycker nog att en reaktion över att det skulle vara ägaren till gamla Windahls som fått köpa marken vid Christinelund/Hitorp inte är så förvånande.

 2. Kära Obaronne!
  Jag tror att du har grillat och ätit och druckit lite väl mycke ihop med skribenten!
  Hänger inte magen lite mycke över svångremma?
  Ja tror de ä lite bättre om ni börja cykla! Dä ska visst alla må bra av, säger di?

 3. Obaronne…
  Snarare vilka personunioner som gjort affären möjlig. Där finns nog en hel del att reda ut.
  Sossarnas sätt att försnilla/slösa norabornas skattepengar är unik i alla fall. Riksrevisionen var är ni? Nora är i stort behov av en kontroll.

 4. Herregud, det kan väl ändå inte vara möjligt att kommunen sålt till den du nämner här.
  Hoppas verkligen det inte stämmer med verkligheten. Vad har han för hållhake i/på kommunen kan man ju då undra.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.