Källberg om avverkningen på Alntorps ö

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg kommenterar såklart kalavverkningsbeslutet för Alntorps ö i Nora. Lite sport och ett mattips inför fredagskvällen blir det också. Läs krönikan här.

Majoriteten hann med ett sista dåligt beslut

En riktigt fin höstvecka är över och jag kan enkelt konstatera att jag gillar hösten. Lite kalla nätter, men fantastiska dagar gör övergången till vintern överkomlig. Veckan har förstås inneburit några riktigt härliga golfrundor på en Lindesbergs GK i perfekt skick.

Jag får ju inte bevaka kommunstyrelsens sammanträden i Nora, men jag skulle gärna ha gjort det i onsdags, när den politiska majoriteten hann med att ta ytterligare ett kontroversiellt beslut innan valet förmodligen ger invånarna ett nytt styre. Man beslutade ju att kalhugga stora delar av Alntorps ö, ett beslut som är tvärtemot vad all expertis rekommenderar. Tänk er själva att promenera längs strandpromenaden i Nora och titta ut över den vackra ön – utan träd. Alntorps ö är ju nästan en logotype för Nora och hur man kan gå emot de som begriper något om granbarkborrar är för mig en gåta. Men jag förstod redan innan onsdagens beslut i kommunstyrelsen hur det skulle gå. På det senaste sammanträdet i kommunfullmäktige, som är öppet för alla, förvandlades många av ledamöterna till biologer och stod i talarstolen som om de hade hanterat granbarkborrar i hela sitt liv – i en fråga där förmodligen Google stod för både rätt- och feltolkade uttalanden.

Hammarby IF slog ut LIF Lindesberg ur ATG Svenska Cupen, men LIF känns betydligt bättre i år än vad man gjort de senaste åren. Att man i vinter ska spela i Division 1 norra är förstås bedrövligt, men kan vara en bra byggsten iför framtiden. Enkelt att konstatera att hemvändande Tobias Varvne kommer att betyda väldigt mycket och bara att hoppas att de unga spelarna blir inspirerade.

På söndag är det val i hela landet, men redan i morgon kan Frövi IK bli klart för Division 4 i fotboll. FIK har gått som tåget under hela säsongen och bör ha en mycket bra chans att besegra lördagens gäster Lillån FK på Fröjevi. Klockan 15 startar matchen.

Jag såg Lindlöven förlora en träningsmatch hemma mot Strömsbro i veckan och även i år kommer mycket att handla om tempo. Nu hade även gästerna den inriktningen och det blev verkligen en tempofylld match. Kvalitetsmässigt ska jag nog vänta några veckor till, men personligen tycker jag att nyförvärven passar bra in i lagbygget.

Fredag idag, men utan mys och god mat. Jag ska hämta frugan i Örebro efter det att hon varit på resande fot under veckan. Min mathållning i veckan har varit rejäl, om än lite enformig. Jag gjorde nämligen en enorm kålpudding i början av veckan och faktiskt inte ätit något annat sedan dess. Vi får väl äta ifatt lite annan mat i helgen.

Tipset på fredagsmat blir förstås kålpudding med lingonsylt. Enkel mat som är riktigt god, åtminstone någon gång ibland.

Ha en riktigt trevlig fredagskväll och helg!

2 Comments

  1. Ett av flera problem med beslutet i kommunstyrelsen kring Altorps Ö är att kommunstyrelsemöten inte varit öppna för vare sig media eller allmänheten, och att beslutet kring barkborrarna inte av någon konstig anledning inte går vidare till kommunfullmäktige, som då skulle innebära en insyn i domokratisk anda. Det enda väljare i Nora kan göra i detta är ju val av lokalt parti är nu på söndag!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.