Källberg om bräcklig politik

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg gör nya konstateranden kring politiken i både Nora och Lindesberg. Det handlar om Nitro Nora, reningsverk och skolan i Ramsberg. Läs Källbergs fredagskrönika här.

Har de drabbats av politisk homofobi?

Ännu en vecka med helgdag avslutad. Jag tycker veckor med hål i blir knepiga och när jag nu sitter och skriver den här krönikan känns det precis som vore det söndag. Men jag är inte speciellt svårövertygad – är det fredag så är det fredag med allt vad det innebär.

Veckans kanske mest debatterade grej var väl Nora kommuns tvära nej till bandyklubben Nitro Nora BS, där man till och med sade nej till att lyfta frågan från kommunstyrelsen till kommunfullmäktige. Vad är det egentligen med politikerna i Nora? Har de drabbats av någon skyggsjukdom, någons slags politisk homofobi*? Jag kan inte tänka mig att de här frågorna om öppenheten i kommunstyrelsen eller den kyliga inställningen till att hjälpa NNBS ens skulle ha existerat när Svenerik Nykvist styrde Nora kommun. Men nu har Noraborna de politiker man valt och mönstret är kristallklart. Stängda sammanträden i kommunstyrelsen och sedan ska frågorna avgöras i det stängda rummet. Kommunfullmäktige, som ska vara kommunens högsta beslutande organ och dessutom helt transparent, kommer att präglas av larviga småfrågor och trams. Det är möjligt att även Svenerik Nykvist skulle ha sagt nej till Nitro Noras förslag till lösning, men Nykvist skulle definitivt ha försökt hittat en lösning som alla parter skulle ha accepterat.

En annan politiskt fyndig lösning i Nora var ju hanteringen av reningsverket. Proffskonsulter har anlitats och kommit fram till att en ny- och ombyggnad av reningsverket kommer att landa på ungefär 190 miljoner. Det gillade inte politikerna och beslutade att prislappen ska vara 150 miljoner. Hur tänkte man då? Det är ju inte en privat bilaffär vi talar om. Jag kanske åker till bilhandlarn för att köpa en ny merca, men inser att jag inte har råd och får nöja mig med en två år gammal MB. Så funkar det ju inte med reningsverket. Antingen kommer politikerna hem med en merca utan växellåda eller väljer man att köpa en Opel…

I Ramsberg fortsätter befolkningen kampen för att behålla sin lilla skola. På tisdag kväll ska man hålla en manifestation i Ramsbergs kyrka med stöd av den S-styrda församlingen och frågan börjar bli riktigt het. I regionen beslutades nyligen om en stängning av förlossningen i Karlskoga, men när stormen inte bedarrade beslutade landstingsrådet Karin Sundin om att utreda förutsättningarna för att ändå ha BB kvar i Karlskoga. Kanske kan detta Lex Karin bli ett Lex Linda i Lindesbergs kommun?

Jag är glad för bloggaren Wohlgart Anderssons skull. En ”skräckblogg” förra veckan om en By Passoperation fick åtminstone mig att reagera. Jag fick en ny blogg strax före midnatt i måndags, men jag vågade inte publicera den innan jag konstaterat att allt stod rätt till med Wohlgart. Nu hade allt uppenbarligen gått bra och kanske får vi i framtiden se Wohlgarts hälsoblogg…

Fredagkväll är fredagkväll och något mumsigt ska tillagas. Hustrun står för kosthållningen ikväll, helt frivilligt, och det skulle bli vit sparris, hollandaise, och räkor. Menyn tyder på att hon behöver en paus från mitt grillande, så jag får ladda för lördagsgrill när hon jobbar. Det kommer att bli gott med dagens, lite lättare, mat också, men jag har blivit sådan att varje kväll när vädret tillåter och då man inte grillar är en förlorad kväll.

Jag hoppas att alla får en riktigt trevlig kväll ute i Bergslagen!

*Med politisk homofobi menar jag inget som hör ihop med den gängse innebörden av ordet homofobi. Homo på latin betyder människa och fobi på latin betyder rädsla och ungefär så – rädsla för människor – menar jag med begreppet Politisk homofobi.

7 Comments

 1. Nyfiken
  I ren föreningsbidrag så får idrotten ca 260 000kr. Kulturen får ca 300 000kr. Nora kommun lägger ca 1,7 MSEK på bidrag till olika ändamål. I dessa 1,7 miljoner ingår alla slags verksamheter. Sen finns det olika driftbidrag för anläggningar där NNBS får 975 000kr som ska bekosta el, aggregat, påfyllning av köldmedel, plogning, spolning mm. Den delen kostar ca 1,3 MSEK årligen. Det finns andra föreningar som får mer. Bandyn lägger ca 350 000kr årligen av egna medel som kunde gå till idrotten. Alla föreningar gör nog sitt för att få verksamheten att gå runt men jag tror inte det finns någon annan förening i Nora som jobbar lika mycket för att få verksamheten att gå ihop som bandyn. Men som sagt kommunen värderar inte Antikmässan, Aktioner, Midsommar i Pershyttan all annan marknadsföring som klubben gör. Men som sagt så tycker de styrande att skolor och allmänheten ska åka på naturis. Naturis är sjöis. Hoppas att inte räddningstjänsten behöver rycka ut på dåliga sjöisar kommande vinter.

 2. Är det någon som vet hur mycket pengar som kulturen får i Nora? Kulturen är ju ofta inriktad mot vuxna, men idrotten mot barn.

 3. Jodu Larsson
  Nora kommun lägger mindre än 1% på föreningslivet i Nora och då har Nora ett rikt föreningsliv. Men du kanske tycker att vi ska lägga det på socialen för det kommer vi få göra när vi dödar föreningar. Med några placeringar för Nora så är bidragen till föreningarna småpotatis i sammanhanget. Jag vill se friska idrottande ungdomar än att de drar på stan med andra bekymmer. Därför ska vi lägga pengar där. Tycker du annorlunda?

 4. Klart att man kan skriva något positivt om Nora politiken.

  ”Samhällsinstitutet” fixar en egen konsult, ( konsulter levererar vad beställaren
  betalar för)

  Alltså får man en beställd utredning som kostar en hög pengar, (konsultarvode)
  och resulterar i att man utan vidare kan höja VA taxan, med stöd av denna.
  Dessutom får ett större byggföretag omfattande kontrakt.

  Kom sen inte och säg att att det inte finns något positivt i Nora; fast inte för alla, förståss !

 5. Nitro Nora kostar ju bara skattepengar. Varför ska vi lägga ännu mer pengar där?

 6. @Norabo. Jag håller initialt med dig. Jag tycker själv att jag låter som en gammal surgubbe lite för ofta. Men nej, den nuvarande majoriteten i Nora medger inga positiva inlägg, åtminstone inte vad man har visat så här långt. Alliansen och Socialdemokraterna har över 67 procent av väljarna med sig och allt borde vara frid och fröjd, men kritik kommer hela tiden. Varför? Jag nämnde Svenerik Nykvist i krönikan och jag tror att om det idag fanns en enda politiker av Sveneriks kaliber så skulle man hitta lösningar som inte bara ledde till låsningar. Det finns det inte!

 7. Fan Källberg, du sågar ju allt. Finns det inget positivt med en bred grupp som gör överenskommelser? Vi behöver lite mer positiva inlägg i debatten.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.