Källberg om bred majoritet och nedläggning

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg ger idag läsarna en valmöjlighet och publicerar både en allmän krönika och en sportkrönika. Här läser du den allmänna som tar upp skolnedläggning och biograf. Läs Källbergs krönika här.

Sånt gillar inte jag

Ytterligare en vecka kan läggas till handlingarna, men en ganska händelserik vecka om jag ska tycka något. En del ganska tråkiga nyheter, men det är härligt att se hur en del knyter näven i byxfickan och engagerar sig.

Alltså måste jag ju börja med nedläggningen av byskolorna i Ramsberg och Rockhammar. Att bara skicka ut ett brev till berörda föräldrar och meddela att nästa hösttermin ska barnen gå på en annan skola, är väl inte speciellt snyggt. Jag har full förståelse för de som tycker att den här typen av beslut utarmar landsbygden, men jag kan förstås också förstå att det är svårt att bibehålla en tillräcklig kvalitet i så små skolor. Att sossarna gillar centralisering av det mesta vet vi, men hur reagerar Centerväljarna? Frågan måste ju ha varit uppe redan på första mötet efter valet den 9 september när S och C träffades och Centern måste redan då ha varit klara över nedläggningen. Sånt gillar inte jag. Många väljare som lägger sin röst på C röstar på ett borgerligt landsbygdsparti, men i Lindesberg är en röst på Centern allt annat än grön och dessutom medverkar man till utarmning av byarna i kommunen. Hade Centern meddelat att man kunde tänka sig en nedläggning av byskolorna innan valet skulle förmodligen valresultatet blivit ett helt annat.

Jag fick ett anonymt mejl igår, och jag kunde inte annat än skratta åt eländet. Mejlet innehöll bara en bifogad bild, nämligen en annons för Socialdemokraterna där skolpolitikern Linda Svahn satt på en stol och log och tittade in i kameran och sade ”Socialdemokratisk politik gör skillnad, just nu genomför vi en av de största skolsatsningarna i Lindesbergs kommun genom tiderna”. Undrar hur många i Ramsberg och Rockhammar som blir förbannade?

Biograffrågan, som varit på tapeten under några veckor, har nu fått en lösning. Politikerna gick tillbaka till utredarna och ändrade förslaget i sista minuten, men resultatet blir i stort sett detsamma. Med en ändring av ägardirektiven kan det kommunala bolaget Besök Linde AB ta över biografen och i sin tur göra den upphandling som ifrågasattes av många. Lite smart, då man nu kan hitta en lösning om en privat entreprenör väljer att slå igen då bollen rullar tillbaka till Besök Linde AB. En upphandling kommer det att bli, men i förlängningen kanske det slutar med att Besök Lindes ordförande Arnold Bengtsson blir den som säljer biljetter i framtiden?

Och så blev det då äntligen en majoritet bildad i Nora. En riktigt bred sådan dessutom, där blåaste blå ska samsas med rödaste rosa. Jag vet inte om denna majoritet är bildad enbart för att hålla Andreas Widlund och SD åt sidan, men jag kan inte förstå det resonemang som måste ligga bakom. Hur ska politiken kunna fungera när det är milslångt avstånd mellan S och i alla fall delar av Alliansen. Att försöka göra färg av fem kulörer grått kommer bara att resultera i att det mesta blir grått i Nora de närmaste åren. Man ska bygga skola och man ska bygga äldreboende och man ska försöka höja sig i näringslivsrankingen, och ordet pragmatisk kommer att bli Nora kommuns andranamn – ”Pragmatiska Nora tillfredsställer alla!”. Vinnare i den här grå sörjan kommer att bli Sverigedemokraterna, Landsbygdspartiet, Norapartiet och Vänsterpartiet.

Fredagskväll och jag tänkte åka upp till Guldsmedshyttan för att kika på topphockeyderbyt mellan GSK och Hällefors i Råsshallen. Jag kommer nog inte att bli själv, då intresset är stort för både GSK och HIK just nu. Fredagsmiddagen är därmed avgjord, en kokt med bröd och en kopp kaffe i Råsshallen och jag hoppas att GSK till i år köpt in sötstark senap till korven. Jag ska senare i vinter presentera ett korvtest gällande samtliga vinteranläggningar jag då och då besöker. Frugan är på Mia Skäringer i Västerås och att följa med har aldrig ens funnits i tanken. Hur i hela Hällefors kan man fylla Rocklundahallen i Västerås med bara Mia Skäringer? Helt ofattbart för mig, som gillar Solsidan och en del annat hon gjort, men som skulle bli tokig efter fem minuter om hon har samtliga repliker.

Åk till Råsshallen ni med. Sämre fredagskväll kan ni ha.

2 Comments

 1. Underlig idé, med jour vid ordförandeklubban, vad
  ene godkänner, går naturligtvis inte ”år två”.

  Men för att göra något konkret, så borde all teckningsrätt, inom Nora kommun, underställas alla partier. Även de sk kallade ”bolagen”,
  Dvs inga nya hemliga avtal.

  Genomgång av alla kommunalanställdas funktion och utrensning av ”ryggdunkare”.

  Samhällsbyggnad Bergslagens kostnadsdebitering till
  Nora och frågan om deras tjänster skall avslutas.

  Räfst och rättarting, för att få Noras ekonomi på
  fötter igen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.