Källberg om de höjda politikerlönerna

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg hinner bara skriva en kort krönika denna fredag och utrymmet används nästan fullt ut till de höjda politikerlönerna i Lindesberg. Läs Källbergs krönika här.

Väljarna kommer att straffa politikerna

Ännu en vacker fredag och goda möjligheter för grillning och vin eller en kärleksstund i gröngräset. Och en stressad skribent, som sätter sig vid datorn klockan 16.10 för att skriva de här raderna.

Det blir således ingen lång krönika denna fredag, men jag skulle se ned på mig själv om jag inte lyfte politikernas löne- och arvodeshöjning i Lindesbergs kommun i veckans krönika. Snacka om magstarkt agerande.

Motivet till de höjda lönerna för kommunalråden Irja Gustavsson, Linda Svahn och Susanne Karlsson samt oppositionsrådet Pär-Ove Lindqvist var att lönerna äntligen skulle knytas till lönerna för våra riksdagsmän. Varför då, frågar jag mig. Jo, det skulle lösa så mycket och fungera så mycket smidigare i framtiden. Skitsnack, säger jag. Varför inte bara utgå från en medianinkomst inom kommunen och i framtiden bygga på den? Eller något annat eget system? Jag tror inte det blir ett dugg smidigare för löneavdelningen i kommunhuset om Irja Gustavsson har 58810 kronor eller 65400 kronor – jobbet är detsamma.

Många har reagerat på de höga lönerna, och med all rätta. Jag tycker absolut att människor som väljer att engagera sig politiskt inte ska förlora på sitt engagemang, men det är lika fel att de ska sko sig på skattebetalarna – eller väljarna. Jag vet inte vad Irja, Linda, Susanne eller Pär-Ove skulle tjäna om de jobbade inom den öppna arbetsmarknaden, men inte skulle samtliga fyra i alla fall tjäna lika mycket som de gör som politiker. Men nu var det ju busenkelt ett höja. Med en majoritet över blockgränserna och därtill en moderat som inte heller har något emot en rejäl löneförhöjning kunde Socialdemokraterna, Centern och Moderaterna redan innan onsdagens sammanträde räkna hem 31 av fullmäktiges 45 mandat.

Jag tror att väljarna kommer att straffa politikerna för det här den 9 september. Sånt här gillar inte vanligt folk. Jag lyfter på hatten för att Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet försökte lyfta frågan i debatten.

Nu hinner jag inte skriva mer om krönikan ska hinna publiceras klockan 16.30. Blev några rader trots tidsbristen, men det är alltid enklare att skriva om man är lite förbannad. Måste ändå, slutligen, delge er än läsares reflektion när han var inne på Lindesbergs kommuns uppfräschade hemsida. Som bild på förstasidan visas en kanske vacker bild på några olikfärgade lupiner, en invasiv växt som myndigheter och länsstyrelser vill utrota. Jag håller med läsaren i hans fråga – hur tänkte dom nu?

Ha en fortsatt trevlig fredagskväll på er!

17 Comments

 1. Nu har vi äntligen fått svar på varför Lindesbergs kommun uppskattar lupiner.
  Jonas Kleber säger enligt NA 28/6 att Samhällsbyggnad Bergslagen ska spara pengar genom att sluta med dikesslåtter!
  Länge leve lupinerna i våra vägdiken.

 2. ”Emessa” jag vet inte vem du är eftersom du väljer att dölja dig bakom ett alias. Jag vågar stå för det jag skriver, och vem jag är, därför använder jag mitt riktiga namn.
  Jag vet inte om du är gammal eller ung, är du ung kanske dina kommentare beror på ungdomligt oförstånd. Är du äldre borde du nog ha upptäckt att allting i samhället kostar pengar, även för en person som är döv/blind, för även om man är handikappad så måste man äta, man måste ha kläder,man måste ha mediciner, man måste gå till sjukvården, man måste gå till tandläkaren, man måste ha försäkring,man måste även ha tak över huvudet, samt alla andra måsten som kostar pengar. Att vi bor förhållandevis billigt innebär ju inta att vi bor gratis, el, försäkring, sophämtning, underhåll mm.mm. Kostar även om man är handikappad. Detta som en förklaring, men om något är oklart är du välkommen att ringa till mig på 070-5518383 så skall jag förklara för dig hur verkligheten ser ut.

 3. Till Emessa.
  Tycker du att föräldrarna till ett handikappat barn ska betala för allt? Tror du att handikappade barn är gratis att ha?
  Mediciner,kläder, mat, försäkringar(ja även en person som bor gratis hemma behöver en försäkring), hygienartiklar, och allt annat som en person behöver kostar pengar. Bara för att man bor hemma så innebär det INTE att man inte behöver betala ett endaste öre för någonting.
  Lindesbergs kommun har sparat många många miljoner på att föräldrarna haft sitt barn hemma.

  Det luktar svensk avundsjuka.

 4. Varför är det ingen som följer skandal ropet SÄNK POLITIKERS LÖN med 50%

  Att vara folkvald är inget privilegium , det är ett förtroende och missköter man det skall man få sparken !

  Tobias Kuru
  Raggarpartiet

 5. Du Göran K.är inte ensam om att bli nonchalerad av styrande politiker.Dom skakar av sig de obekväma frågorna likt en blöt hund.
  Socialnämnden har ansvar för alla kommuninnevånare.
  Det är inte föräldrarnas ansvar att ta hand om sina vuxna barn om man inte orkar och kan.Det är inte heller barnens ansvar att ta hand om sina gamla föräldrar.Det här hör till kärnverksamheten som vi betalar skatt till för att det ska fungera.I stället för välfärd blir politikernas bankonton sprickfärdiga.
  Jag har fortfarande inte fått något fullständigt svar på mitt medborgarförslag angående invandringskostnaderna i kommunen.
  Min senaste fråga handlar om det beryktade äldreförsörjningsstödet till invandrare 65+ som inte arbetat och betalat skatt i Sverige.En form av pension som är skattefri och högre än vad en svensk fattigpensionär får över efter skattavdrag.Invandraren betalar inte skatt och har därför ingen förvärvsinkomst och därmed all samhällstjänst och välfärd gratis.
  Fattigpensionären får betala för allt.
  Sussan K.(C)har sagt att ca 30% av pensionärerna med omsorg inte betalar någon avgift.
  Nu har ju Socialnämndens ordförande Susanne Karlsson (C) chansen att dementera detta.Eller kan vise ordföranden John Omoomian (S) svara.Kan ni inte svara får ni vända er till chefen Madde Gustavsson.
  Inget svar=Bekräftelse och mer politikerförakt.
  Sen har vi en svetsarelev vid namn Stefan Löfven (S) som tyckte lönen var för låg så han fläska till med ytterligare 4000/mån åt sig själv.Mycket vill ha mer.
  Valfläsket kan inte läggas i återvinningen för då återvinns det till nästa val.Bäst är att elda upp det för då går det upp i rök likt alla vallöften.

  Rösta rätt det finns alternativ.

 6. Herr Göran
  Först och främst vill jag framhålla att jag i grunden håller med om att resor till och från daglig verksamhet bör vara kostnadsfria. Ibland finns inte pengar till allt vad som samhället vill bekosta och då måste rätt prioriteringar göras. Om det görs i Lindesbergs Kommun eller inte vill jag vara osagt då jag inte är 100% insatt i hur just pengafördelning ser ut ur den påse som resor till och från daglig verksamhet tas. Däremot läser jag att er dotter som du skriver 7221kr/ mån och ska betala 1680kr/mån för resorna och därutöver har hon inga som helst övriga utgifter då hon bor gratis hos er. Låter inte som att det är pengarna som är det direkta problemet utan mer att få klaga och gnälla över vissa politiker som inte faller dig i smaken.

 7. Jag ska göra en liten korrigering gällande de nya lönerna. Såklart är det vi väljare som avgör vilka politiker som kommer att få de höjda lönerna. Lönerna börjar gälla den 1 januari 2019 och då kanske inte Irja, Linda och Susanne är kvar. Det enda som är säkert är väl att Pär-Ove får sin lön oavsett hur det går i valet? Skulle han sitta i en vinnande majoritet blir han förmodligen kommunstyrelsens ordförande och vid valförlust blir han lika sannolikt oppositionsråd, precis som idag. /Källberg

 8. Ni som följt mitt engagemang om resor till och från daglig verksamhet, som drogs in den 12 mars för bland annat min dotter som är döv/ blind, skall jag nu redovisa vad dom skett sedan dess.
  Kommunen hänvisade till färdtjänst, men kommunen hade inte förankrat sitt beslut att dra in resorna till färdtjänsten. Så transporter som gjorde det möjligt att kunna vara på daglig verksamhet för min dotter fanns inte, eftersom färdtjänst inte hade fordon då upphandlingen redan var gjord för den här terminen. Så vi kör henne själva morgon och eftermiddag fram och tillbaka. Men hade färdtjänsten fungerat hade det kostat min dotter 1680 kr / månad.
  Vi sökte försörjningsstöd för vår dotter för att kunna klara av kostnaderna som uppstår när resorna förhoppningsvis kan börja fungera i höst. Då möts jag av följande scenario.
  Vår dotter är 38 år gammal och bor hemma, och då vi inte har några utgifter för vårt boende då vi inte har några skulder så får inte vår dotter något försörjningsstöd för hon bor hemma hos oss, så hon behöver inte betala oss något för boendet, så då räcker hennes pengar. Så sök upp en fastighetsägare som är skuldfri, och kräv att få bo gratis, hänvisa till Lindesbergs kommun, Socialförvaltningen.
  Sedan sökte jag om förhöjd handikappserättning hos Försäkringskassan, men då kostnaden inte översteg 1/45 av prisbasbelopp så blev det nobben även därifrån.
  Vi har sökt gruppbostad för vår dotter vilket vi nu väntar på, detta ca 2 år tidigare än planerat, vilket jag informerade kommunen om, men det spelade ingen roll, fick jag till svar. Vilket medför avsevärda kostnader, gentemot att hon bor hemma.
  Allt det har gjort att jag försökt att föra en dialog med politikerna i Socialnämden, men med varierande framgång, initialt fanns en viss dialog, som avtog relativt snabbt.
  Sedan kom en artikel här i 24 i Bergslagen undertecknad av John Omoomian där han försöker dölja beslutet om indragningen av resorna genom att skylla på att personalen inte skall verka i annan bransch och utföra transporter. Vilket är ren och skär lögn, för personalen utför fortfarande transporter inom kommunal verksamhet. Vilket även framgick i SN 2018-01-18 sid 113-115 (kallelse) det hela gällde en besparing på 425000 kronor, varav 150000 var för busskort.
  Jag har försökt att föra en dialog med John O samt med Socialnämndens ordförande Susanne Karlsson på mail, men även bett om en förklaring här på 24i, men inget svar, de svarar helt enkelt inte. Då ingen annan i Socialnämnden, trots att jag bett om det, har trätt fram och gjort klart vad som gäller, tycker jag att de är syltryggar hela nämnden.
  Detta är våra folkvalde politiker som vi avlönar genom våra skattepengar.
  Sedan får jag läsa om politikernas lönehöjningar på 6590 kr till 3260 kr per månad. Detta påslag på redan bra löner. Då återkommer jag till min dotter som har en handikappspension på 7221/månad, som hon skall betala 1680 kr i månaden för transporterna till och från daglig verksamhet, kvar blir 5541 kr. Det är mindre än Irjas löneökning.
  När nu Lindesbergs kommun tycks ha så bra ekonomi, så utgår jag ifrån att några framtida komunalskattehöjninhar inte är aktuella. För en solvent kommun som Lindesberg kan väl lätt få lån hos Kommuninvest, eller?
  Till sist tänk på detta den 9/9. Socialdemokrater är inte att lita på, dom bjuder på valfläsk som du får betala som dessutom härsknar fort.

 9. Är det Pär-Ove L som är den stora boven i detta? Håvar in skattepengar från höger och vänster. Vet någon vad Pär-Ove deklarerar för? Det kan ju inte handla om något annat än politiska pengar… och då är det ju i allas intresse.

 10. Solveig Oscarsson och de andra politikerna i Nora gjorde samma sak för ett par år sedan…

 11. Hej!

  En sak som jag INTE fick igenom är att, jag citerar ”RÅD SKALL ÄGNA HELA SIN ARVODERADE TID ÅT UPPDRAGET FÖR KOMMUNEN” uttaget från reglementet, det innebär att Lindesbergs skattebetalare betalar ett råd 100% men inte får valuta för kronorna när råd tar sig an andra arvoderade uppdrag, vi Sverigedemokrater anser att det är helt åt skogen FEL.

  Varför skall skattebetalarna finansiera 100% när heltids politiker inte jobbar 100% för Lindesbergs kommun?

  Jag kan tänka mig lite mot hugg från min kommentar men that`s ok….låt oss debattera…Vänlig hälsning från en busschaufför/fritidspolitiker.

  //Sverigedemokraterna Lindesberg Mats Seijboldt.

 12. Larvigt och skamligt. Det här är folk som inte har någr skupler. Vore kläsamt om de avsade sig höjningn.

 13. Måste vara övermänniskor… jag kan förstå om en del tjänar massor, men då har de nåt som inte alla har. Vad har Irja, Linda, Susanne och Pär-Ove som inte vem som helst har?

 14. Kan någon tala om hur mycket pengar de här fyra politikerna kvitterar ut på andra uppdrag än de här höga lönerna? Pär-Ove L lägger ju en hel del tid på arbetet i regionen, ju.

 15. Den första att ge ”luften”, är naturligtvis sossarnas valstrateg.

  Nu har sossarna retat på sig ungefär så mycket man kan hitta på.

  Vaför då höja ”apanagen” ? Nu gäller det som exempelVis Papa Dock, skopa ut pengar och sticka till Mel Palmeras.

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.