Källberg om den heta valfrågan

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg fortsätter sin kamp för Lindesbergs lasarett som ett riktigt akutsjukhus. I en bevakad debatt hårdnade orden, men de styrande ville inte lyssna. Såklart lite sport också efter några matcher i de lägre divisionerna. Läs Källbergs krönika här.

Det parti som vågar sätta ned foten vinner

Veckan som passerat har liknat vilken kanonvecka som helst en fin svensk sommar. Strålande sol och en värme som tvingat fram shorts och en och annan kall öl. Men det har också varit en intressant vecka på andra sätt.

Jag måste börja med den heta valfrågan – Lindesbergs lasarett. Jag lyssnade till den debatt i ämnet som Rotary anordnade som avslutning på LindeDagen i onsdags. Den debatt där Läkarna Peter Jilke och Anders Berg pratade klarspråk och där moderatorn Sture Åtterås kryddade med inlägg om hur saker och ting hanteras inom industrins värld när de är fel. Inte speciellt mycket nytt kom kanske fram, men den kommunpolitiker som inte fattat att en regionfråga kommer att bli den hetaste kommunala valfrågan i Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg, kan nog dra tillbaka sin kandidatur.

Problemet är att politikerna i våra kommunfullmäktige inte tycker detsamma som politikerna i regionfullmäktige. Och eftersom flera fritidspolitiker sitter på dubbla stolar är det väl inte så lätt att opponera på hemmaplan. Stora och styrande Socialdemokraterna tycker sig ha hittat en styrmodell över sjukvården som är överlägset bäst, även om det kommer att kosta akutsjukvård värd namnet i både Lindesberg och Karlskoga och de lokala socialdemokraterna i 24i-området har ännu inte vågat opponera mot det de ser håller på att hända. Det enda parti jag har hört öppet säga nej till nuvarande organisation är Vänsterpartiet i Lindesberg.

Pratar man med folk i största allmänhet, och jag pratar med ganska många, är 99 procent emot den organisationsmodell som det arbetas med för tillfället och som avlövar Lindesbergs lasarett rätten att kalla sig ett riktigt akutsjukhus. Jag skulle kunna gå så långt som att skriva att det parti som vågar sätta ned foten mot nuvarande dumheter, kommer att göra ett bra kommunalval, men det gör jag naturligtvis inte.

Nog om politik. Jag har nu sett fotboll på lite olika nivåer under våren. Senast igår besökte jag Fröjevi för att se Frövi IK utklassa Lillkyrka med 1-0, och tidigare i veckan såg jag IFK Lindesberg utklassa HOIF med 1-2! Där emellan gör Nora BK vad de kan i tvåan. Jag måste säga att skillnaden är enorm mellan tvåan och sexan. Knappt ens samma sport, men ändå samma charm. Jag har alltid gillat de lokala vårmatcherna och hoppas i morgon få åka till Norvalla för Noras riktiga hemmapremiär mot Värmdö – på en renoverad Norvalla. Samma sak borde förstås gälla Fröjevi. Planen är kanske okej, men det norra straffområdet står på en kulle och det sydöstra hörnet av planen ligger i en rejäl sänka, som skulle få en urstark orienterare att välja en annan väg. Vännen Kurt Ahlbin påminde mig om detta igår och när vi stod på mitten av den norra långsidan och pratade och såg bara hälften av spelarna som sprang runt nere i sänkan. Förmodligen blir det samma sak nästa gång Kurt och jag spelar golf. Någon har kallat golf för ett sällskapsspel, men då har man inte spelat med Kurt eller mig. Vi slår ut från samma ställe, men därefter handlar det om att leta boll flera hundra meter från varandra… för att återigen samlas för en treputt på green.

Fredagskväll borde ju innebära fredagsmys, men kanske finns jag ute på någon division 7-match i fotboll istället eller spelar jag golf. Hustrun jobbar och vi får satsa på lördagsmys istället och något gott på grillen. Skulle ha haft inkörning av ved att klara av i helgen, men det tog Lillemor hand om och jag hoppas att vi kan få bjuda henne på något gott från grillen som tack. Själv blev jag sugen på ett fräscht grillspett med en god sallad. Någon som har några bra idéer kring detta?

Jag hoppas att alla ute i Bergslagen får en trevlig fredagskväll!

2 Comments

  1. Blir nog att skaffa sig en ”vattenförsäkring” för alla mödrar, som måste ta taxi till något avlägset BB.

    Läste om en mamma, där vattnet gick i taxin.
    Taxiföretaget krävde skadestånd för eländet.

    Undrar vad dom debiterar för ”taxifödsel” ?

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.