Källberg om den ”nya” majoriteten

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg kommenterar den ”nya” politiska majoriteten i Lindesberg och blev under fredagen glatt överraskad av sopbilen, som trots att den inte skulle. Läs Källbergs krönika här.

Hur ska majoriteten formera sig?

Fredag igen och återigen med en strålande sol, åtminstone över Lindesberg. Ändå är det väl bara att inse att det är en tidsfråga innan fredagskrönikan föregås av snöskottning. Redan nu hör man att en del har satt på vinterdäck på bilen, men det tycker jag är att be efter oväder.

Äntligen fick vi en majoritet i Bergslagen, när Socialdemokraterna och Centern bestämde sig för att fortsätta att regera i Lindesberg – med stöd av Vänsterpartiet. Socialdemokraterna är ett skadeskjutet parti efter ett katastrofval i Lindesberg och Centern gick fram med endast åtta röster, i ett val där C på riksnivå hade medgång. Vänstern däremot gjorde ett bra val och tog ytterligare ett mandat i kommunfullmäktige och kommer inte att bli någon tyst och samtyckande nickedocka till S och C.

Ska bli intressant att se hur partierna kommer att formera sina styrkor när den process som just nu pågår är avklarad. Centern behåller greppet om socialnämnden och det är nog inga höga odds på att Susanne Karlsson blir kommunalråd i ytterligare fyra år. För Socialdemokraterna är det nog betydligt tuffare. Väljarna har ju uppenbarligen inte varit nöjda med S under den gångna mandatperioden och vi får väl se om det kan få konsekvenser när en ordförande ska utses i kommunstyrelsen och en annan i barn- och utbildningsnämnden. Att både ha Linda Svahn och Irja Gustavsson kvar som kommunalråd skulle väl nästan tyda på att man struntar i att man faktiskt tappade 1080 väljare, jämfört med valet 2014.

Och äntligen en riktigt skön seger för Lindlöven. Visserligen mot Surahammar, men ändå vad Lövens krigare så väl behövde. Derbyseger borta mot Kumla i morgon och Lindlöven är med i matchen igen.

Blev glatt överraskad idag – av sopbilen. Soporna har tömts på jämna fredagar i många år, men för en vecka sedan meddelades att man istället skulle tömma på ojämna tisdagar. Soptunnan var full redan förra veckan och fyra extra dagar skulle innebära en katastrof. Nu skulle man hoppa över den första tisdagstömningen och alltså blir nästa period två veckor plus fyra dagar. Och vet man om det behöver man ju inte göra någon kyl- och frysrensning, som frugan gjorde den här perioden.

Nu är det dock fredagskväll och lite mat ska lagas. Vad vet jag inte än. Tappade matlagningen under några veckor när glashuset tog mycket tid, men det kan jag inte skylla på idag – såvida jag inte påbörjar något nytt projekt. Och kanske skulle jag hinna ut och borra ner några plintar till trallen som ska byggas i vår, med inköpt hamburgare eller pizza som följd. Vi får se.

Ha en trevlig fredagskväll ute i Bergslagen.

2 Comments

 1. Bra att veta när tunnan töms, nya tider å måste ut på plats.
  Tack sopis att du finns.
  När du kommer. bestämmer andra.

 2. Verkar, som det finns, ”nån jävla ordning i Linde” !

  I Nora, får man anta, att ”grannmediet”, blivit en
  gren till Hemnet. Det mest intressanta, är tydligen hur många billiga kåkar som sålts. en sorts marknadsföring, för att locka unga till bygden.

  Annars verkar den sk ”politiken” gå för lösa boliner, med kusken stående med piskan i åket, som på gamla tider.

  ”Nu rullar nordanvinden in”

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.