Källberg om en annorlunda vecka

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg har haft en lite annorlunda vecka som förhoppningsvis kommer att avslutas med fotboll i Nora. En hel del Corona blir det i dagens krönika, men förstås också lite annat. Läs krönikan här.

Så snackar ett riktigt nyförvärv

En lite konstig vecka är slut. Jag och hustrun har precis kommit hem från västkusten, där vi spenderat några dagar. I baksätet, på vägen från Uddevalla, har vi haft min gamla far – eller rättare sagt hans stoft i en urna. En konstig känsla, men precis så det slutar det ju för oss alla. Vi lyssnade på Magnus Uggla och ”Jag och min far” och jag försökte köra så lugnt som möjligt. Nu är han hemma i Bergslagen igen efter många år på västkusten och här ska han få vila i frid.

Jag vet, en och annan har hört av sig, att några läsare saknat reportage från Lindesbergs Klotenläger och precis avslutade Linde Sports Camp. Gällande det sistnämnda har vi varit på plats under de föregående åren, men vi avstod i år – med anledning av Corona och Covid-19. Jag har frågat både politiker och tjänstemän om det verkligen är så klokt att anordna alla dessa saker denna sommar, men fått till svar att man Corona-garanterar alla evenemang. Så enkelt köper inte jag argument, och jag är av en annan åsikt. Alltså blev det inga reportage i år. De flesta andra som normalt arrangerar trevliga arrangemang har böjt sig för Folkhälsomyndighetens rekommendationer och jag förstår ärligt talat inte varför Lindesbergs kommun tycker sig behöva hålla allt vid liv denna sommar. Men kanske handlar det om ekonomi? Linde Sports Camp ger väl inkomster för vissa och Klotenlägren gynnar väl också någon…

Egentligen samma sak med kulturslingan Ljusstråk i Nora. Trots att man brukar skryta med att han mer än 10000 besökare väljar man att låta evenamanget äga rum även i Corona-tider. Visst, Ljusstråk består av mängder med utställningsplatser, men för egen del frågar jag mig om medelåldern på besökarna. Jag har inte en aning rent faktiskt, men efter många nedslag på Ljusstråk genom åren skulle jag säga att medelåldern på alla trevliga besökare ligger på typ 70 år. Och är det inte just denna grupp vi gemensamt ska skydda från folksamlingar och event? Ärligt talat fattar jag inte varför Nora kommun väljer att låta detta evenemang äga rum detta Corona-år.

Lite underbart är det att sporten är igång igen. Fotbollen rullar på och förra helgen såg jag min första handbollsmatch sedan Coronan tog över händelserna. Nu såg jag LIF Lindesberg möta ett väldigt potent HK Malmö och där ska ju inte LIF ha en chans, men förbannat trevligt att se LIF göra en bra första halvlek mot ett av Sveriges bästa lag.

Och Lindlöven får mig nästan att joddla efter veckans klartecken från backstjärnan David Berg och skarpskytten Max Lalander. Lindlöven ser oerhört starkt ut med några kompletterande pjäser kvar att sajna. Löven har så här långt bara fem backar klara, men David Berg sade när jag snackade med honom i veckan att det räcker – ju färre backar desto mer speltid. Så snackar ett nyförvärv av klass!

Fredagskväll innebär vanligtvis något gott att äta, men vi får se hur det blir ikväll och om jag hinner till Nora och fotboll. Hustrun och jag har ätit gott på resande fot under några dagar och det känns svårt att slå den råbiff som serverades på mästerkocken Thomas Sjögrens Stora Hotellet Fjällbacka i onsdags. Förmodligen slutar kvällen med att grillen tänds, men det kan lika gärna sluta med en köpt pizza.

Laga något gott på grillen, ni som har tid på er ikväll!

2 Comments

 1. Lite konstigt, låter det. att folk skall åka runt i Bergslagen och vara ”sociala” !

  70+ are skall ju undvika ”onödiga” resor enl Folkhälsomyndigheten och undvika
  sociala kontakter.

  Tror vi får leta lite annorlunda, Ljusstråks styrelse är uppbyggd av, ”konstentreprenörer”, dvs folk som kränger sina alster. Nu när inkomsterna ser
  ut att sina, är man tvungen att pressa på för att få ”kulor” till bubblet.

  Nora kommuns representants position, verkar vara att spola in skattekronor i systemet. Något ansvar, vill man nog inte ha. Fast ett styrelseprotokoll från den
  ”ideella föreningen” skulle vara intressant.

 2. Hur kan du undvika att kommentera den stora viktiga politiska debatten om antalet skyltar för besökande båtar. Det är för väl att våra politiker ”skyltar” med vad som är viktigt och tar deras tid i anspråk.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.