Källberg om en besynnerlig ”satsning”

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg ägnar dagens text åt politikerna i Lindesbergs något annorlunda sätt att skapa en ”satsning”. Först tar man ett negativt beslut och ett år senare kallar man det satsning att ta tillbaka beslutet. Läs Källbergs krönika här.

Vem går på det här snömoset?

Lite stressad måste det här bli en snabbskriven krönika. Hustrun och jag har tillbringat ett dygn på Steam Hotel i Västerås och kom förstås hem alldeles för sent idag. Men vi får se vad vi kan hitta på i krönikeväg…

Det första jag kommer att tänka på är förstås torsdagens politiska utspel i Lindesberg. Helt plötsligt skulle det tidigare beslutet om att flytta mellanstadieeleverna till Frövi och flytta in förskolebarn i Vedevågsskolan rivas upp och allt ska återgå till det vanliga. Grattis kan man förstås säga till alla i Vedevåg, men vän av ordning frågar sig förstås hur man nu kan råd när man för drygt ett år sedan var tvungen att ta till åtgärder. Jo, anledningen är att Vedevåg pekas ut som en utvecklingsort i den nya översiktsplanen…

Här borde jag ta en paus i skrivandet, men krönikan ska snart publiceras och jag måste fullfölja den tanke jag har. Är det inte politikerna som själva pekar ut utvecklingsorter och annat? Alltså – samma politiker som förra året såg Vedevåg som en avvecklingsort, ser idag Vedevåg som ett Lindesbergs Silicon Valley, där man ska jobba för tågstopp, en bevarad skola, satsa på LIS-områden och flytta kommunal verksamhet till Vedevåg.

Men hallå, politiker! Vem går på det här snömoset? Ni har inte mer pengar idag och det mesta ser ut som det gjorde för ett år sedan, men då argumenterade ni för att den lösning ni hade för Vedevågsskolan var den enda och bästa. Idag säger ni tvärtom!

Det börjar närma sig val och sossar och centerpartister måste börja kalkylera för hur många väljare man kan tappa och ändå kunna sitta kvar vid makten. Komplexiteten inom den nuvarande majoriteten måste visa sig någon gång och när ett parti som gillar centralisering (S), slår sig ihop med ett parti som har ”Decentralisering” som efternamn (C) blir det så här till sist. Det här utspelet är en vinst för Centerpartiet, men fan vet om det inte hade varit en ännu större vinst om man sagt nej redan för ett år sedan..?

Jag fattar inte varför man helt enkelt inte kan göra en pudel? Varför inte bara säga att man gjort fel. Att linda in det här i att lilla trevliga Vedevåg är en utvecklingsort blir ju direkt larvigt.

Och som vanligt – var finns oppositionen? För ett år sedan var oppositionen med på noterna som på vad S och C ville göra och idag är oppositionen med på noterna när S och C försöker göra en 180-graders. Det är fan inte lätt att vara väljare i Lindesbergs kommun, men det krävs ingen rymdforskare för att förstå varför vissa partier blir mindre samtidigt SD växer och växer – trots att de inte ens har folk att sätta på sina stolar.

Med några minuter kvar till publicering inser jag att det här blev en politisk krönika och trots framgångar för både LIF Lindesberg och Lindlöven, måste jag sätta stopp här. Matplaner för kvällen finns inga, men om någon timme börjar det kurra i magen och då kommer ett menyförslag att födas.

Ha en trevlig fredagskväll och ägna en stunds tanke till hur ni ska rösta i kommunvalet 2022. Det ska jag göra…

5 Comments

 1. Apropå grön kvist…Nedmonteringen av Ramshyttans skola, i besparingens tecken, blev istället en kostnad…760 000/ år i ökade skolskjutskostnader, 120 000/år för mattransport, för alla de elever som sökt sig till Löa friskola måste kommunen betala skolpeng…man kan kallt räkna med att nedläggningen kostar skattebetalarna c:a 1,3 miljoner/år..Vem är det som räknar innan beslut egentligen?

 2. Efter de styrande politikernas nermontering av skolorna i Rockhammar och Ramsberg har tydligen kommunen kommit på grön kvist och vill helt plötsligt behålla Vedevågs skola i nuvarande form.
  Vad ger det här för signaler till alla dom som böna och bad att få behålla de andra två skolorna för sina barns bästa.
  Det finns många entreprenörer i lilla Rockhammar som säkert tillför kling i kommunkassan.Men när det gäller service på de små orterna försvinner allt mer.
  När Region Örebro ska spara planeras indragning av bussarna mellan Frövi-Lindesberg-Kopparberg.

  När det gäller Arnold Bengtsson (S) stod han vid vägs ände redan 2013.
  Arbetarkommunens styrelse uttalade då att de inte längre hade förtroende för Bengtsson (S) efter hans fiffel och båg i Linde Volly.
  Han avsade sig sina politiska uppdrag men satt kvar i kommunfullmäktige.
  Att klamra sig kvar var inget alternativ det skulle bli ohållbart enligt Bengtsson (S) som inte ville bli politisk vilde.
  Efter några år i karantän har han sakta återvänt in i värmen igen!
  Bengtsson (S)är på banan igen och fick 2018 överta Ordförandeposten och klubban i kommunfullmäktige efter Bengt Storbacka som satt som ordförande i arbetarkommunen när Bengtsson (S) fick avgå 2013.
  Dom här politikersvängarna borde väl öppna ögonen på väljarna att bli mer kritiska av valet av politiker.
  Bengtsson (S) är Kommunens högsta politiker och bör lämna in klubban och avsäga sig alla uppdrag i kommunen allt annat är otänkbart.Med hans människosyn på vilka som är nazister får han nog söka inom sina egna domäner för att upptäcka och hitta dom äkta nazisterna.

 3. Japp! Såg också inlägget…11/1 kl. 22.29…osmakligt och ovärdigt! När argumenten tryter börjar man, likt barn, skrika…

 4. Om vi tittar bakom snömos och lögner samt Socialdemokratiska tillkortakommanden och sin egen maktfullkomlighet, då uppdagas det något som alla bör få vetskap om och förhålla sig till inför valet 2022. Kommunalfullmäktige är kommunens högst beslutande organ, dess ordförande är Arnold Bengtsson (S) som på sin egen FB sida skriver ” Svara på frågan djävla nazzsympatisörer! ” efter en debatt mellan Ebba Busch Thor (KD) och Mikael Damberg (S). Vidare uttalar sig Arnold positivt om en Marxist. Detta tycker jag manar till eftertanke och skall beaktas när vi väljer valsedlar nästa gång.

 5. Huvudet på spiken som vanligt Källberg! Ingen vettig människa går på detta genomskinliga snömos!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.