Källberg om en halvnormal vecka

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg frågar sig vad väljarna i Nora verkligen tycker, halvvägs in i mandatperioden. Lite sport och allmänt blir det också. Läs Källbergs krönika här.

Hur många sossar är nöjda?

Fredag igen och äntligen börjar veckorna påminna om hur de såg ut före Coronan. Nästan lagom mycket jobb och till och med lite nya annonser. Bara att hålla i och hålla ut med Coronan, så försvinner den väl så småningom.

Jag börjar med att fråga mig vad väljarna i Nora tycker så här halvvägs in i mandatperioden? De flesta som jag har pratat med verkar tycka att det mesta liknar skit. Jag känner sossar som känner att man röstat på moderaterna och jag känner moderater som känner att man röstat på sossarna. Före valet 2018 såg det ut som om S och M stod en bra bit ifrån varandra, men redan dagarna efter valet stod det klart att S och M skulle bilda en majoritet och på köpet fick man med sig C, L och KD – av någon outgrundlig anledning. Redan då hade man alltså ställt valresultatet på ända. I Wikipedia kan man läsa att representativ demokrati, som vi tillämpar, är en metod för att auktoritativt och legitimt utöva kontroll, utkräva ansvar och utveckla debatt i moderna demokratier. Visst, med 63 procent av väljarna bakom sig kan man säga sig vara auktoritär och legitim, men var det denna auktorisation väljarna röstade på? Har man skapat den politik som ger bästa möjliga utveckling för Nora? Knappast. Att sedan stänga kommunstyrelsen satte demokratin ytterligare lite ur spel och man har tappat en stor del av närheten till och kontakten med väljarna och till en politisk debatt bland allmänheten. Vad tycker ni? Hur många av sossarnas 2370 röster i Nora kommun röstade för att Moderaterna skulle vara ledande och majoritetens talesman i alla frågor?

Lindesbergs lasarett är inte längre ett fullvärdigt akutsjukhus. Sedan den 28 september har man stängt viktiga delar av akutsjukhusets kärnverksamhet. Jag har inte hört speciellt mycket om hur det gått under de här veckorna, men personalen verkar inte överförtjust direkt. Det hela ska utvärderas efter något halvår, men vem tror egentligen att politikerna ska ändra sig nästa höst och säga att experimentet var felaktigt? Med ett år kvar till valet 2022 vore detta ett politiskt självmord, något vi inte kommer att få uppleva.

Lindlöven ska spela sin tredje match på sex dagar om ett par timmar, men man har startat bra och gnäller inte över en tuff serieöppning. Kumla står för motståndet ikväll och om Lindlöven spelar som i de båda första matcherna bör det kunna innebära tre poäng även ikväll.

LIF Lindesberg har ryckt upp sig rejält men hoppades nog att söndagens hemmamatch mot Kungälv skulle bli den sista med ingen publik (som hittills) eller 50 åskådare (som planerats till söndagen). Nu blev det inte någon lättnad på restriktionerna och LIF lider förstås med varje hemmamatch.

Jag har ishockey på schemat ikväll och begränsat med tid till matlagning. Men man behöver ju inte vara dummare än man är och jag förberedde lite alldeles nyss. Grillad ryggbiff, klyftpotatis, grönpepparsås och mikromorötter står på menyn. Enkelt, men väldigt mumsigt. Kanske kan det bli ett italienskt rödvin i glaset, men mycket mer än så blir det inte ikväll.

Ät något gott ni också och ha en bra fredagskväll!

4 Comments

 1. När Kommuner och Regioner styrs av Socialdemokratiska ampintocentriska personer, blir vi tvungna att förhålla oss till tingens tillstånd, vad det gäller Lindesbergs lasarett, men med visshet om att en politisk förändring är inom räckhåll och det sunda förnuftet återkommer.
  För att lyckas att förmå en Socialdemokrat till ett dvakulantiskt förhållningssätt är lika omöjligt som att slicka sig själv på armbågen.

 2. Det kan kanske vara ett ännu större ”politiskt självmord”, än vad Källberg åsyftar i sin krönika, för framhärdar man och låter stängningen bestå, så drabbas man av folklig ilska, och S drar med sig sina samarbetspartner i regionen, C och KD, i ett ”utvidgat politiskt självmord”!
  Jan Ulfberg, Nora

 3. ”there is something rotten in —-” !

  Auktoritärt styre med hemliga konferenser, bakom stängda dörrar, där allt handlar om pengar, har skapat ett uselt samhälle, som med storsteg går mot ”Blattnicksele”.

  Total oförmåga att samarbeta och övertro på att makteliten i Nora, är guds gåva
  till medborgarna, gör att goda kunskaper inte tillåts komma fram.
  Därför ser det ut som det gör utefter Prästgatan.

  Maktens samarbetsproblem, tar för stor plats i ett litet samhälle på nergång.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.