Källberg om en hårddisk och glöggmingel

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg levererar en kort krönika idag, beroende på ett förestående glöggmingel och en kraschad hårddisk. Läs Källbergs krönika här.

Glögg och brännvin dög inte

Fredag igen och den här gången med bara några dagar kvar till jul. Tro det eller inte, men det påverkar även en gammal journalist. Detta som en förklaring till att veckans krönika är kort.

Som tur är har det inte varit någon nyhetstung vecka. Jag var på en jättekonsert i tisdags kväll i Lindesberg och hemkommen från skönsången tankade jag över bilderna på en av alla hårddiskar. Jag hann lägga ut de bilder jag ville, men när jag timmen senare skulle fixa några andra bilder som tagits på samma utflykt hade hårddisken havererat. På disken låg ett par hundra tusen bilder och mängder med annonsmallar. Med hjälp av något dyrt program har jag lyckats rädda en del av innehållet på hårddisken, men något värre kan knappast hända en sån som mig. Nu förstår säkert alla vad jag har pysslat med i veckan och varför krönikan inte är lika lång som vanligt.

Egentligen hade jag tänkt att skriva en krönika om lasarettet i Lindesberg. Om en dryg vecka är ju inte lasarettet längre ett fullvärdigt akutsjukhus och vi får försöka planera in benbrott och andra åkommor till kontorstid. Varför inte rösterna ljudit lika högt den här gången som tidigare har jag ingen aning om, men jag gissar att gränsen är nådd – vi orkar inte slåss om inte politikerna hjälper oss.

Politikerna är ju faktiskt de som borde skämmas. Att de styrande i regionen, läs Örebro, inte bryr sig om Lindesberg eller Karlskoga är ju skit i sig, vi tillhör ju också regionen. Men att inte rösterna går höga på våra lokala politiker får mig att känna en riktig olust. Visst har en och annan civilist debatterat för bevarandet av akutsjukhuset dygnet runt, men politikerna har hållit sig väldigt tysta. De jag pratat med bland styrande sossar har menat att den här frågan inte tillhör kommunpolitiken och med varm hand lämnat över till kollegorna i regionen. Ett riktigt dåligt argument, om jag får säga vad jag tycker. Jag hoppas att vi kommer ihåg vad som hände när det blir val i september 2022.

Nu hinner jag inte mer denna fredag. Hustrun har fått för sig att vi ska ha ett glöggmingel för några vänner ikväll och jag måste googla lite på vad denna nymodighet innebär. Själv har jag blivit satt på att tända marschaller och se till att glasrummet håller en behaglig temperatur. Jag föreslog att vi skulle ta en kastrull och blanda en flaska glögg med en flaska brännvin, men det dög inte till glöggminglet. Det ska serveras någon finare variant av glöggdrink och resten har säkert hustrun klart för sig, så det blir nog bra.

Jag avvaktar med min hälsoresa till nästa fredag. Då vet jag exakt vilket pris julen har haft. Att det några kilon på vågen är jag tämligen säker på.

Ordna ett litet glöggmingel ni också ikväll, så kan kanske fenomenet utvärderas efter helgerna!

2 Comments

 1. Du får göra i ordning den där gäddfärsen du fick recept på. Den blir du inte fet av.
  Var hittar jag förresten alla inskickade recept?

  Här får du ett aktuellt recept att lägga till samlingarna. Det är mina julköttbullar.’

  Julköttbullar a la Wohlgart

  1 kg blandfärs
  1 gul lök
  1 dl. ströbröd el. lite mer
  2 dl grädde
  Halv msk salt, eller efter behag
  2 ägg
  1 tsk. Malen kryddpeppar, eller efter behag
  3 msk ansjovisspad, eller efter behag
  1 krm. Peppar, eller efter behag

  Stek i smör så blir det godare

 2. Klart att politiker håller sig väldigt tysta !

  Nu när det handlar om besparingar kan dom ju råka olustigt illa ute. ”Lönerna” kan frysa inne.

  Eftersom dom inte presterar något för välfärden så borde väl en neddragning
  i ”apanagen” vara på sin plats ? En 50% minus är väl inte för mycket för ett dåligt jobb ?

  När det gäller kollektivtrafiken har det tydligen brutit ihop totalt.
  Gamla bussar, skall ut på landsbygden, i stället för små trafikanpassade mindre
  skickar man ut skrotet i skogen och sen lägger man ned hela härligheten

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.