Källberg om en intressant vecka

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg gillar den senaste veckan, där en debatt förts om hur Lindesbergs lasarett styrs. Politikerna vill ett och de anställda vill ett annat. Och Källberg gillar när debatten styrs av andra än politikerna. Läs Källbergs krönika här.

Jag älskar engagerad debatt

En intressant vecka närmar sig sitt slut och politikerna har äntligen uppmärksammat att det är valår och 24i har helt plötsligt fler politiska debattinlägg än på länge. Roligast är dock att det inte företrädelsevis är politikerna som debatterar och roligt att också det ”glömda” valet i till landstinget/regionen kanske blir det tongivande i höst.

Lindesbergs lasarett, något av hjärtat i Bergslagen, har verkligen hamnat i blickfånget. Sedan Peter Jilke med flera, skrev ett debattinlägg under förra veckan har åsikterna om hur politikerna sköter vården i Bergslagen debatterats och kommenterats och helt klart är väl att det skiljer en hel del mellan politikernas och de anställdas syn på hur saker och ting styrs. Om debatten fortsätter kanske till och med vi potentiella patienter kan få ett ord med i laget – annars får vi väl vänta till valdagen den 9 september.

Själv tycker jag att den debatt som varit, och säkert kommer att fortsätta, påminner om andra, liknande, företeelser inom politiken. Jag har flera gånger skrivit om hur folkvalda politiker väldigt snabbt blir som sakkunniga tjänstemän när de hamnar i olika politiska sammanhang, tydligast är nog fallet för de lekmän i Samhällsbyggnadsförbundets direktion, som efter bara något sammanträde kan det mesta om vägar och vatten.

Visst ska det finnas en politisk debatt som ibland måste föras på detaljnivå, men man ska inte glömma att politikernas egentligen enda verktyg är budgeten, det vill säga våra skattepengar. Vill man ha ett fullvärdigt dygnet-runt-sjukhus i Lindesberg handlar det enbart om att fördela pengar på ett sätt som gör detta möjligt för de som styr över verksamheterna på Lindesbergs lasarett. Vill politikerna något annat så gör de något annat, och det är kanske det vi just nu beskådar?

Debatten överlämnar jag dock gärna till er som läsare. Jag tycker veckans debattinlägg och kommentarer pekar på att avståndet mellan de styrande politikerna och de som sköter verksamheterna är betydligt längre än de fyra mil det råkar vara till Örebro.

På sportfronten håller vintersäsongen på att avveckla sig själv, men åtminstone för LIF Lindesberg kan det bli en tuff avslutning. Tre matcher återstår, hoppas jag, men det kan lika gärna bli en förlängning med ett otäckt kval nedåt. LIF spelar hemma på söndag mot pånyttfödda Skånela och något annat än seger finns förstås inte.

För egen del blir det en lugn fredag. Frugan jobbar och jag ska försöka kolla lite Tigergolf på TV mellan mina jobb. Mitt lilla viktprojekt går oändligt sakta åt rätt håll, men så jävla tråkigt att planera en helg utan något trevligt för både kropp och själ. Därför blir det lite gott att äta i morgon då en entrecôte ska avnjutas med sötpotatispommes och sensuellt god bearnaisesås.

Ha en trevlig helg på er och ät en morot för mig om ni är nyttiga.

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.