Källberg om en krasslig vecka

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg har haft en krasslig vecka, men engagemanget för Lindesbergs lasarett har följts ändå. Källberg reagerar på att ordet samverkan nämns lite för ofta i debatten och menar att samverkan väl alltid är något frivilligt, något som man inte verkar uppleva på Lindesbergs lasarett. Läs Källbergs krönika här.

Samverkan är väl alltid frivillig

Jag tillhör de där som väldigt sällan blir sjuka, men under veckan som passerat har jag stundtals varit helt däckad. Jag har knappt orkat fälla upp locket på datorn och en dag var jag oförmögen att över huvud taget skriva en enda rad. Vårbaciller slog till och med några tiondelars feber är jag inte speciellt användbar. Nu dock på bättringsvägen och med lite vilja kan nog grillen användas ikväll igen.

Bevakningen av Bergslagen har således varit sisådär den här veckan. Visst kan en hel del göras via datorn, men det blir liksom inte riktigt samma sak när man inte är på plats.

Det är intressant att följa debatten om Lindesbergs lasarett. För kanske tio dagar sedan publicerade vi ett debattinlägg med ett antal företagsledares ”krav” på att Lindesbergs lasarett även i framtiden ska vara ett fullvärdigt akutsjukhus och igår publicerade vi regiondirektören Rickard Simonssons svar. Simonsson använder ordet ”samverkan” som vore det ett ord ur Bibeln och frågan är hur den här produktionsstyrda ledningen av verksamheten kunnat bli verklighet. Politikerna, alltså de som styr Region Örebro län, är ju de som bestämmer och tjänstemännen, under ledning av Rickard Simonsson, är de som ser till att besluten genomförs. Av någon anledning var regionfullmäktige helt enigt när nuvarande organisation beslutades och de så kallade länsklinikerna infördes. Man kan ju inte gärna lasta tjänstemännen, som gör sitt jobb på politikernas uppdrag, men visst är det lite konstigt att en hel del politiker inte ändrar uppfattning när verkligheten blev en annan än den man trodde. Det duger förstås inte för oss i 24i-området att ha ett sjukhus som kallas akutsjukhus, men som snart bara är en produktionsenhet för utslitna höfter. Hela frågan blir ju att man vänder landsbygden mot staden (läs Örebro). Jag kan förstå att sittande majoritet i regionfullmäktige måste slåss för sitt förslag/beslut, men visst vore det förbannat passande om de i oppositionen som ser att verkligheten ser annorlunda ut än den beslutade organisationsmodellen verkligen kavlar upp ärmarna och slåss. Vi kan ju inte ha en politisk församling där alla är eniga och alla har fel.

Men, men… jag kanske är skadad i mina tankar om samverkan. Egentligen är ju inte samverkan något dåligt, tvärtom, men när politiker ska besluta om samverkan brukar det kunna bli mer prestige över hur samverkan ska gå till än det som är riktig samverkan – som väl alltid är frivillig. Påtvingad samverkan hör väl inte riktigt hemma i en demokrati 2018.

Fredag ändå idag. Lite matt efter veckan, men redo för grillen om ett par timmar. Skivor av fläskfilé ligger i marinad och färskpotatis från Israel väntar på att delas och köras i ugnen med lite olja, flingsalt och rosépeppar. Salladen, med tomater, massor med basilika, mozarella och olivolja, är redan klar och väntar på att grillen ska leverera. Nyttigt och gott.

Passa på att tända grillen om premiären inte är gjord och njut av våren!

4 Comments

  1. Kollade på regionens hemsida. Ser ut att vara 71 ledamöter som beslutar. Är verkligen alla dessa överens om det vi ser idag?

  2. Om nu företagarna och andra skattebetalare, börjar peka med hela handen, ”vad fan gör en stackars regionpolitiker” ?

    Det blir väl att göra ett besök på arbetsförmedlingen, när avlöningen,(apanaget) inte trillar in på bankkontot. Fast avgångsvederlaget, räcker nog till en tur till ”Mil Palmeras”.

    Dom här svulstiga politikerna, kan få det kärvt i den kommande valomgången.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.