Källberg om en riktig klämdag

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg fokuserar idag på att fredagen är en klämdag. Lite golf, lite politik och lite fredagsmys blir det också. Läs krönikan här.

Kläm på varandra eller kläm en öl

En helt vanlig fredag, men en fredag där väldigt många är lediga. Efter Kristi flygardag är fredagen en så kallad klämdag och många har valt att kompa, ta ledigt eller på annat sätt bli arbetsbefriade. Ett bra val, tycker jag, även om vädret varit grått. Jag vet inte varför det heter klämdag, men i min konstiga skalle är det kanske en dag då man klämmer lite på varandra eller klämmer man en öl.

Golfsäsongen är en månad gammal nu på våra breddgrader, men mycket till greener har vi inte röken av än, åtminstone inte på Lindesbergs GK. Lite vårsjuka golfbanor är vi vana vid, men den här våren har varit väldigt speciell. Uppenbarligen har vintern varit speciell i en stor del av Mellansverige, med följd att greenernas sköra grässorter fått ta ovanligt mycket stryk. Synd, tycker jag, som hellre puttar på gräs än på sand- och jordbruna ytor.

Speciellt mycket spännande har inte hänt i veckan. Politiskt händer inte mycket och kommer förmodligen inte göra innan valet. Nu är det vallöften och lite skryt som gäller fram till den 11 september. För egen del tycker jag att politiken blir tråkigare och tråkigare och jag misstänker att väljarna tycker detsamma. För tio år sedan var det politikerna som styrde och förvaltningar och tjänstemän som genomförde det politikerna beslutat. Idag är det tvärtom. Sveriges kommuner och landsting, SKR, hittar på det ena efter det andra som i sin tur landar på kommunerna som måsten. Tjänstemännen styr idag och politikerna följer tjänstemännen och SKR och kvar blir en grå politik i de flesta kommuner. Inte så roligt för oss som gillar debatter och diskussioner.

Jag har noterat att opinionssiffrorna för Centerpartiet nästan har halverats under det senaste året. Äntligen, säger jag, börjar folk att förstå att detta vilsegångna landsbygdsparti inte längre är ett parti för landsbygden. Jag tycker synd om lokala centerpartister, som tvingas försvara alla uttalanden som sker på central nivå.

Det ska inte lagas någon mat under den här klämdagen. Lunchen blev en repris på gårdagens laxpasta och ikväll är vi bortbjudna till grannen Micke P på middag. Jag vet inte hur Micke och hans delsbo firar klämdagen men dagen till ära har Micke satt upp en stor rosa flamingo i häcken. Kanske antyder det att det kommer att bjudas på fågel ikväll, men jag är dålig på att tolka signaler.

Jag önskar alla en mysig klämfredag, med eller utan flamingo.

1 Comment

  1. Googla på vad en rosa flamingo betyder, kan bli riktigt spännande om koden stämmer.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.